Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

TNO Leiden: Duurzaam maatwerk in bouwteam

“Geen standaardpand, maar state-of-the-art op het gebied van trillingvrij en duurzaam bouwen”, vertelt directeur Edwin Ouwerkerk van de ontwikkelende bouwer.

Visualisatie_s_20202201_Zernikedreef_02_A3[1] kopiëren

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep

26 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Op het Leiden Bio Science Park wordt fors gebouwd aan het bestaande TNO-complex. Na de respectievelijke nieuwbouw en renovatie van het AMS-techniekgebouw en Gaubiusgebouw realiseert Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep tussen medio 2019 en medio 2021 in bouwteam een nieuw, hybride kantoor-/labgebouw op het terrein.

Realisatie in bouwteam, voor een eigenaar en gebruiker zonder uitvoerende betrokkenheid, bood aannemer en architect de mogelijkheid om het ontwerp van het mixed-use gebouw aan de Zernikedreef tot in de puntjes te finetunen. “Vanwege de hoogwaardige onderzoekomgeving op het Bio Science Park moest het funderingsplan geïntensiveerd worden. Daarnaast bleek een volledige prefab constructie niet mogelijk”, zegt Ouwerkerk – tevens projectleider – over het initiële plan voor het betonnen casco. Uiteindelijk is voor een hybride betoncasco gekozen. “De gewenste torsiestijfheid van het gebouw wordt nu bereikt met een aantal ‘natte knopen’. De gebouwkernen zijn in het werk gestort. De fundering, een combinatie van bestaande en nieuwe palen, gaat tot op 21 meter diepte, meer dan gebruikelijk voor de grondgesteldheid op deze locatie.”

Een dubbel hoge entreeverdieping voor het kantoor-/labgebouw aan de Zernikedreef.

BREEAM ‘Bespoke’

Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep realiseert het gebouw ‘casco-plus’ voor eigenaar Leeds Investment II. Met huurder en gebruiker TNO is een inbouwpakket voorzien onder directielevering. Ouwerkerk: “Wij functioneren binnen het bouwteam als gedelegeerd ontwikkelaar; uiteindelijk kun je spreken van turnkey bouw.” Het kantoor-/labgebouw krijgt een verbindingsgang met de bestaande bouw, telt acht verdiepingen en wordt voorzien van een vliesgevel met triple beglazing. “Vanwege een aantal ronde hoeken in de gevel wordt her en der gebogen glas toegepast. Daarnaast is het een uitdaging om het gebouw 100% luchtdicht te krijgen, een vereiste in verband met het gebruik. Ook op het gebied van duurzaamheid is het gebouw hoogwaardig uitgevoerd. Wij bouwen onder BREEAM ‘Bespoke’ (= maatwerk volgens de BREEAM-NL structuur, puntentoekenning en inhoud; red.). De laboratoriumfaciliteiten vragen om deze maatpakvariant.”

Hoge verdiepingen

Het nieuwe TNO-kantoor wordt van energie voorzien met behulp van een viertal warmtepompen en zonnepanelen. De ventilatie wordt gerealiseerd door luchtbehandelingskasten voorzien van kruisstroomwisselaars en de luchtbevochtiging door middel van een omgekeerde osmose-installatie. De voornaamste installaties zijn gepland in de hoogste laag van het gebouw, een volledig technische verdieping. De entree wordt dubbel hoog uitgevoerd met een vide. Op de begane grond bevinden zich spreekkamers en een restaurant. “De verdiepingen daarboven, een mix van kantoren en laboratoria, zijn hoger gedimensioneerd dan gebruikelijk vanwege de benodigde schachtruimte voor de technische installaties. Dit is een project dat door een goede samenwerking en een praktische instelling van de betrokken partijen binnen bouwteam kan worden gerealiseerd, zodat de opdrachtgever wordt ontzorgd en de gebruiker een gebouw naar wens krijgt”, besluit Ouwerkerk.  

Projectinfo

Grote rol E-installateur in alle projectfasen

De E-installaties in het kantoor-/labgebouw van TNO worden verzorgd door Van Eck Elektro, dat een grote rol heeft in het proces. “Wij adviseren de gebouweigenaar en zitten met onder andere de eigenaar/ontwikkelaar en architect om tafel in de bouwvergaderingen. Dankzij de goede bouwteamsamenwerking kunnen we dit project goed vormgeven”, vertellen Laurens van Heumen en Kris-Ton van Buuren.

Een uitgebreide rol van de installateur in de engineering is nodig vanwege de laboratoriumfaciliteiten en duurzaamheidsspecificaties. Het gebouw krijgt onder meer een 3.000A-trafo voor de voeding van de warmtepompen, ruim 260 PV-panelen en een gecombineerde noodstroomvoorziening. “In de basis is dit een hoogwaardig project onder BREEAM en de laboratoria moeten aan de hoogste kwalificaties voldoen. Dat heeft invloed op keuzes met betrekking tot elektra, databekabeling, brandmelding en LED-verlichting. Er zijn veel aardingsfaciliteiten opgenomen in het gebouw, net als daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. De PV-panelen op het dak worden extra verankerd in verband met windbelasting en de terreinverlichting wordt vleermuisvriendelijk uitgevoerd. Wij leveren tevens de noodstroomvoorziening, bestaande uit twee generatoren die samengevoegd gaan functioneren voor zowel de nieuwbouw als bestaande bouw.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details