Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Tien verschillende appartementen. Duurzaam wonen in een oud schoolgebouw
De binnentuin.

Tien verschillende appartementen. Duurzaam wonen in een oud schoolgebouw

In de Rotterdamse wijk Bloemhof tovert Mainstaete Vastgoedservice Rotterdam een honderd jaar oud schoolgebouw om tot tien duurzame appartementen. Elk appartement in het complex ‘Skola’ is uniek en werd aangepast aan de wensen van de toekomstige bewoners. “Zo veel mogelijk authentieke details blijven behouden.”

Het pand biedt nu ruimte aan tien verschillende appartementen.

De twee- tot vijfkamerwoningen met klinkende namen als Sorjonen, Wallander en Grenseland variëren van 71 tot 118 m2 en hebben allemaal een buitenruimte. Het complex ligt in een binnentuin, wat zorgt voor een oase van rust op een steenworp afstand van Rotterdam-Centrum. De appartementen zijn goed geïsoleerd en uiteraard gasloos. “Ook wordt het dak voorzien van zonnepanelen, heeft elk appartement een geavanceerde ventilatiewarmtepomp en wordt regenwater gebufferd en hergebruikt om het toilet mee door te spoelen”, vertelt Jerry de Blok, vestigingsmanager bij Mainstaete Vastgoedservice Rotterdam. Daarnaast zijn de buitengevels geïsoleerd, werd de achterzijde van het pand voorzien van nieuwe kozijnen met dubbel glas en de voorzijde van renovatieglas. De vloeren werden extra geïsoleerd.

Naar verwachting worden de nieuwe woningen komende zomer opgeleverd. Omdat alle appartementen uniek zijn, was het soms een flinke puzzel. De Blok: “Bewoners kregen de vrije hand op verschillende gebieden. Dat maakt het een leuk project, maar het kostte wel extra tijd en energie omdat niets standaard is. Wij zorgen ook zelf voor de kopersbegeleiding. Dat is interessant, maar
erg intensief.” 

Impressie van een appartement.

Terug naar de tekentafel

Sommige bewoners kozen ervoor om de indeling van hun appartement aan te passen, vertelt directeur Hilda Doets van Mainstaete Vastgoedservice. “De plattegronden zijn gemaakt door Aadam Architecten. De ene bewoner wilde een entresol toevoegen aan het eerste ontwerp, de ander de badkamer of keuken verplaatsen. Er gaan ook architecten in het pand wonen, dat maakte het extra interessant en spannend. Daarnaast is het een oud pand. Gedurende het werk kwamen we erachter dat niet alles even recht was. Soms moesten we dus terug naar de tekentafel, samen met de architect, de constructeur en de gemeente.”

Naast alle wensen van bewoners, wilde de projectontwikkelaar ook de look en feel van de oude school behouden. Zo bleef de oude galerij intact, met de plavuizen in het zicht. Maar ook in de appartementen zitten nog bepaalde authentieke elementen. Zo zijn de geboogde kozijnen uit de klaslokalen gebleven.

‘De gemeente was enthousiast’

Skola is voor de stad Rotterdam een interessant project. Zo was er vanaf de eerste plannen een wethouder bij betrokken. De Blok: “In deze wijk, richting het Afrikanerplein, wordt momenteel veel ontwikkeld. De gemeente was dan ook enthousiast over de plannen, dacht mee en zorgde ervoor dat we van start konden.” Doets vult aan: “Dit is een bijzondere bouwlocatie, ook omdat deze is afgeschermd. Je moet door een poortje om er te komen. Dat leverde wel eens wat uitdagingen op voor de aanvoer van materieel. Aan de voorzijde van het gebouw lag het oude schoolplein, dat is nu een speeltuin voor kinderen uit de wijk.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Bout & Bint Projectontwikkeling
  • Architect Aadam Architecten
  • Hoofdaannemer Mainstaete Vastgoedservice Rotterdam
  • E-installaties Van Beers Elektra
  • W-installaties Heuvelman

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details