Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Thomassen Logistiek Centrum | Spankeren

Thomassen Logistiek Centrum | Spankeren

Een logistiek centrum met een eigen gezicht

In Spankeren verrijst het nieuwe logistieke centrum van Thomassen Beheer. Twee uitkragende kantoren aan de voorzijde vormen de eyecatcher van het pand. Ook de uitgewassen, antracietkleurige sandwichpanelen en de verticale gevelbekleding geven het centrum een eigen gezicht.

Thomassen Beheer B.V. laat het nieuwe logistieke centrum bouwen op het voormalige Albany Nordiska terrein in Spankeren. Het centrum krijgt een oppervlakte van 24.000 m² en is hiermee het grootste bouwproject in de omgeving. Aan de voorzijde wordt de entree gemarkeerd door twee uitkragende kantoren. Er zijn drie laadkuilen met dertig posities voor dockdeuren en docklevellers en vijf overheaddeuren voor directe toegang tot de hallen. De mezzaninevloer boven de docklevellers zorgt hier voor nog eens 1.200 m² extra kantoor- en opslagruimte. 

Uitstraling
Hoewel bij logistieke centra veelal de functionaliteit voorop staat, besteedt Thomassen Beheer ook ruim aandacht aan de uitstraling van het pand. Een grote uitdaging voor bouwadviesburo Hoevers uit Empe, dat de volledige ontwikkeling, het ontwerp, de logistiek en de uitvoeringsbegeleiding in opdracht heeft. Er is voor gekozen om het complex te verdelen in tien compartimenten van elk zo’n 2.500 m². Zo blijft eventuele brand beheersbaar en kunnen klanten hun producten gescheiden opslaan, conform hun wensen.

Thomassen Logistiek Centrum

LEAN-planning
De forse afmetingen maken het werk groot en omvangrijk. Dit vraagt om een strakke planning. “Het logistieke centrum is dan wel verdeeld in tien compartimenten”, vertelt Jan-Willem Nijenhuis, projectleider van Zweers Bouw, “maar als de bouw eenmaal is gestart, lopen veel zaken door elkaar. Iedere keer wanneer de staalbouwer naar een volgend compartiment gaat, wordt hij op de voet gevolgd door de andere partijen om hun aandeel te leveren. Om dit in goede banen te leiden hebben we samen met alle partijen een LEAN-planning gemaakt. Hiervoor heeft iedereen aangegeven hoeveel tijd hij exact nodig heeft om zijn werk te doen. Zo is een sluitende planning tot stand gekomen. Nu het werk loopt, blijft de LEAN-planning in beeld als controlemiddel.”

Tijdsdruk
Een bijkomende factor is de tijdsdruk. Thomassen Beheer wil de eerste twee hallen reeds begin december in gebruik nemen. “De staalbouw is gestart in week 38”, vertelt Nijenhuis hierover. “De eerste week van december valt in week 49. De eerste twee hallen moeten dus in elf weken staan. Daarbij gelden hoge kwaliteitseisen.  Acht compartimenten hebben een onderlinge brandwerendheidseis van zestig minuten en twee compartimenten zelfs 240 minuten. De toegepaste materialen moeten duurzaam zijn en de isolatie moet een Rc-waarde bereiken van 4,5 tot 6,0 m2K/W. Dit vraagt extra aandacht voor de afdichting en aansluiting van de verschillende onderdelen en aansluitingen.”   

Uitkragende kantoren
De uitkragende kantoren aan de voorzijde van het pand vormen de eyecatcher van het gebouw. Deze uitkragingen boven de laaddocks worden ondersteund door stalen, schuinstaande kolommen. De opbouwvolgorde van deze constructieonderdelen vroeg een gedegen voorbereiding, mede vanwege de complexiteit en de stabiliteit in de bouwfase. Nijenhuis: “Hiervoor hebben we eerst de staalconstructie van de hal opgebouwd met een tijdelijke schoorconstructies. Daarna hebben we de sandwichpanelen gemonteerd, de constructie van de uitkraging aan de achterliggende constructie opgehangen en de kanaalplaatvloeren gelegd. Toen die lagen hebben we de dakconstructie afgemonteerd, waarna de constructie één geheel vormde. Er kwamen veel facetten bij elkaar om de constructie verantwoord te realiseren. De uitkragende kantoren grenzen aan hal 3 en hal 5.”

In maart 2019 is het complete logistieke centrum klaar voor gebruik.

Thomassen Logistiek Centrum

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details