Thomassen Logistiek Centrum

Het DC wordt gebouwd op het voormalige terrein van Albany Nordiska in Spankeren.

01:48
04-02-2019

Thomassen Logistiek Centrum | Spankeren

Een logistiek centrum met een eigen gezicht

In Spankeren verrijst het nieuwe logistieke centrum van Thomassen Beheer. Twee uitkragende kantoren aan de voorzijde vormen de eyecatcher van het pand. Ook de uitgewassen, antracietkleurige sandwichpanelen en de verticale gevelbekleding geven het centrum een eigen gezicht.

Thomassen Beheer B.V. laat het nieuwe logistieke centrum bouwen op het voormalige Albany Nordiska terrein in Spankeren. Het centrum krijgt een oppervlakte van 24.000 m² en is hiermee het grootste bouwproject in de omgeving. Aan de voorzijde wordt de entree gemarkeerd door twee uitkragende kantoren. Er zijn drie laadkuilen met dertig posities voor dockdeuren en docklevellers en vijf overheaddeuren voor directe toegang tot de hallen. De mezzaninevloer boven de docklevellers zorgt hier voor nog eens 1.200 m² extra kantoor- en opslagruimte. 

Uitstraling
Hoewel bij logistieke centra veelal de functionaliteit voorop staat, besteedt Thomassen Beheer ook ruim aandacht aan de uitstraling van het pand. Een grote uitdaging voor bouwadviesburo Hoevers uit Empe, dat de volledige ontwikkeling, het ontwerp, de logistiek en de uitvoeringsbegeleiding in opdracht heeft. Er is voor gekozen om het complex te verdelen in tien compartimenten van elk zo’n 2.500 m². Zo blijft eventuele brand beheersbaar en kunnen klanten hun producten gescheiden opslaan, conform hun wensen.

Thomassen Logistiek Centrum

LEAN-planning
De forse afmetingen maken het werk groot en omvangrijk. Dit vraagt om een strakke planning. “Het logistieke centrum is dan wel verdeeld in tien compartimenten”, vertelt Jan-Willem Nijenhuis, projectleider van Zweers Bouw, “maar als de bouw eenmaal is gestart, lopen veel zaken door elkaar. Iedere keer wanneer de staalbouwer naar een volgend compartiment gaat, wordt hij op de voet gevolgd door de andere partijen om hun aandeel te leveren. Om dit in goede banen te leiden hebben we samen met alle partijen een LEAN-planning gemaakt. Hiervoor heeft iedereen aangegeven hoeveel tijd hij exact nodig heeft om zijn werk te doen. Zo is een sluitende planning tot stand gekomen. Nu het werk loopt, blijft de LEAN-planning in beeld als controlemiddel.”

Tijdsdruk
Een bijkomende factor is de tijdsdruk. Thomassen Beheer wil de eerste twee hallen reeds begin december in gebruik nemen. “De staalbouw is gestart in week 38”, vertelt Nijenhuis hierover. “De eerste week van december valt in week 49. De eerste twee hallen moeten dus in elf weken staan. Daarbij gelden hoge kwaliteitseisen.  Acht compartimenten hebben een onderlinge brandwerendheidseis van zestig minuten en twee compartimenten zelfs 240 minuten. De toegepaste materialen moeten duurzaam zijn en de isolatie moet een Rc-waarde bereiken van 4,5 tot 6,0 m2K/W. Dit vraagt extra aandacht voor de afdichting en aansluiting van de verschillende onderdelen en aansluitingen.”   

Uitkragende kantoren
De uitkragende kantoren aan de voorzijde van het pand vormen de eyecatcher van het gebouw. Deze uitkragingen boven de laaddocks worden ondersteund door stalen, schuinstaande kolommen. De opbouwvolgorde van deze constructieonderdelen vroeg een gedegen voorbereiding, mede vanwege de complexiteit en de stabiliteit in de bouwfase. Nijenhuis: “Hiervoor hebben we eerst de staalconstructie van de hal opgebouwd met een tijdelijke schoorconstructies. Daarna hebben we de sandwichpanelen gemonteerd, de constructie van de uitkraging aan de achterliggende constructie opgehangen en de kanaalplaatvloeren gelegd. Toen die lagen hebben we de dakconstructie afgemonteerd, waarna de constructie één geheel vormde. Er kwamen veel facetten bij elkaar om de constructie verantwoord te realiseren. De uitkragende kantoren grenzen aan hal 3 en hal 5.”

In maart 2019 is het complete logistieke centrum klaar voor gebruik.

Thomassen Logistiek Centrum

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Cameravision
Projectinfo

2000 KVA-transformator voor de opslag van zonne-energie
Veiligheid en duurzaamheid zijn belangrijke items bij de bouw van Thomassen Logistiek Centrum. Dat merkt vooral Varego Elektrotechniek, verantwoordelijk voor alle E-installaties in het gebouw. Deze variëren van reguliere installaties ten behoeve van brandontruiming, inbraakbeveiliging, toegangscontrole, databekabeling, ledverlichting en wifi tot zeer bijzondere installaties, zoals de 2000 KVA-transformator die ervoor moet zorgen dat overtollige energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, terugstroomt naar het net.

Thomassen Logistiek Centrum

Beeld: EMRE Media

“Het pand is geschikt gemaakt voor ruim 7100 zonnepanelen”, vertelt Norbert Goedkoop, directeur/eigenaar van Varego Elektrotechniek. “Hiermee wordt straks meer energie opgewekt dan nodig is om het bedrijf draaiend te houden. Om de energie terug te leveren, installeren we een 2000 KVA-transformator, geheel afgestemd op de gebruiker. Vanwege de enorme capaciteit kunnen we hiervoor geen gewone bekabeling gebruiken, maar is een distributieleiding nodig bestaande uit een railkokersysteem, dat van de transformator onder de grond naar het bedrijf loopt. De plannen voor de transformator – van ontwerp tot uitvoering – hebben we uitgewerkt in samenwerking met Bouwadviesburo Hoevers.” 

Geoliede machine
Inmiddels zijn de eerste twee hallen gereed en is Varego werkzaam in de hallen 3 en 4. “Het werk loopt als een geoliede machine”, vindt Goedkoop. “Om de twee weken is er een bouwvergadering waarin wordt besproken hoe het werk zo vlot mogelijk kan verlopen. Dat resulteert in een zeer goede organisatie en een optimale samenwerking.” 

Thomassen Logistiek Centrum

‘Uitkragende delen hebben constructieve aandacht nodig’.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Thomassen Beheer B.V., Loenen
Architect en bouwdirectie Bouwadvies Hoevers B.V., Empe
Constructeur Strijbos Constructie Advies, Panningen
E-installateur Varego Elektrotechniek, Eerbeek
W-installateur Installatiebedrijf Koller, Loenen
Aannemer Zweers Bouw, Eerbeek
Bouwsom € 11,5 miljoen
Bouwperiode juni 2018 t/m maart 2019

New WestHoofdkantoor Roompot