Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
The Minister wordt voorzien van circa 50.000 kilo aluminium gevelzetwerk
Aldowa produceert één verdieping per week, die een week later al op de bouwplaats gemonteerd wordt.

The Minister wordt voorzien van circa 50.000 kilo aluminium gevelzetwerk

Woontoren The Minister in Rijswijk valt niet alleen op door zijn imposante hoogte van 85 meter, maar ook door een bijzonder samenspel van licht en ruimte. Bewoners profiteren van maximale daglichttoetreding, dankzij de toepassing van verdiepingshoge ramen. In combinatie met het aluminium zetwerk van Aldowa wordt een hoogwaardige aluminium kozijnengevel gerealiseerd.

In opdracht van bouwcombinatie The Minister (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) engineert, produceert en monteert Aldowa alle aluminium gevelzetwerk, behoudens de balkonranden. “Het aluminium zetwerk omvat de dakkappen, buitenplafonds, boeiranden, penanten en sierlijsten boven de kozijnen”, vertelt Frank de Vleeschhouwer, projectleider bij Aldowa. “En ook de plekken waar de kolommen door de gevel heen steken, worden hoogwaardig door ons bekleed.”

Voor de gevels van The Minister verwerkt Aldowa zo’n 200 m2 aluminium zetwerk per verdieping, verdeeld over circa 70 onderdelen.

Imposante afmetingen

“In samenspraak met gevelbouwer JM van Delft & zn en al in een zeer vroeg projectstadium zijn we met de engineering van de gevels gestart”, vertelt De Vleeschhouwer. “Wij hebben met alle relevante stakeholders samengewerkt in een 3D/BIM-model, waarbij we het esthetische ontwerp van ZZDP als uitgangspunt hebben gebruikt. Tijdens de ruwbouwfase hebben wij de kozijnen van de begane grond t/m de 21e verdieping ingemeten, zodat we maattoleranties in ons zetwerk konden meenemen. Hierdoor kunnen we vrijwel al ons zetwerk netjes monteren, waardoor er nauwelijks opleverpunten zijn.” Bijzonder is dat het aluminium zetwerk rechtstreeks op de kozijnen van Van Delft wordt geschroefd, vertelt hij. “Tussen de imposante kozijnen plaatsen wij aluminium panelen met een afmeting van maar liefst 4.000 x 600 x 700 mm (lxdxh). Bij panelen van deze afmeting zijn de grenzen van productie, coating en montage maximaal opgerekt.”

Naar wens van de architect wordt alle zetwerk afgewerkt met een metallic fijnstructuur poedercoating (Marrone 607).

Uniform gevelbeeld

Voor de gevels van The Minister verwerkt Aldowa zo’n 200 m2 aluminium zetwerk per verdieping, verdeeld over circa 70 onderdelen. “In totaal gaat het om circa 5.000 m2 zichtwerk, wat gelijk staat aan circa 50.000 kilo aluminium”, vertelt De Vleeschhouwer. “Dat zijn serieuze aantallen. In november 2021 zijn we met de productie gestart. Hierbij is gekozen voor een lean werkwijze. We produceren één verdieping per week, die een week later al op de bouwplaats gemonteerd wordt. Hierbij werken we volgens een zeer strakke planning en van boven naar beneden. Zodra een verdieping gereed is, wordt de steiger van deze verdieping direct afgebroken. Hierdoor wordt het eindresultaat elke week meer zichtbaar voor de omgeving. In de zomer worden de laatste zetwerkelementen aangebracht.” Naar wens van de architect wordt alle zetwerk afgewerkt met een metallic fijnstructuur poedercoating (Marrone 607). “Ditzelfde geldt voor de kozijnen en stalen balustrades, waardoor een hoogwaardig en uniform gevelbeeld ontstaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details