Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
The Minister geeft de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek
De oude installatieverdieping is verwijderd, zodat bovenop het gebouw 3 extra verdiepingen toegevoegd kunnen worden. Daarmee komt de totale hoogte van het gebouw uit op 85 meter.

The Minister geeft de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek

Begin oktober is het hoogste punt bereikt van The Minister; een fonkelnieuw woongebouw met 310 appartementen die de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek zal geven. Op de bovenste 3 verdiepingen van dit transformatieproject komen 24 exclusieve ‘Sky apartments’, terwijl de verdiepingen 16 tot en met 21 gereserveerd zijn voor 66 luxe ‘Prime apartments’ (koop). Daaronder worden 220 huurappartementen ingericht. Alle woningen beschikken over een royale buitenruimte en maximale privacy. Bovendien wordt een optimale duurzaamheid geborgd. Op 6 augustus 2020 is Bouwcombinatie The Minister (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) gestart met de bouwwerkzaamheden, waarbij diverse uitdagingen worden overwonnen.

The Minister wordt gebouwd op de plek van de voormalige Winston Churchill Tower, waar ooit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gevestigd. Hierbij wordt de oude constructie van het kantoorgebouw niet gesloopt, maar hergebruikt, vertelt Jurriaan Ernst, één van de twee projectleiders van de bouwcombinatie. “Voorafgaand aan onze werkzaamheden is de oude gevel gesloopt door de firma Beelen. Vervolgens hebben wij om de bestaande constructie een nieuwe erker-/balkonconstructie gerealiseerd, waardoor een groter vloeroppervlak ontstaat. De erkerconstructie is opgebouwd uit stalen kolommen en prefab betonnen vloeren, die onafhankelijk van de bestaande constructie zijn opgebouwd. Om deze constructie te kunnen dragen, hebben wij bij aanvang van het project een aanvullende fundering met verschillende typen buispalen gemaakt. Deze buispalen zijn vanaf de begane grondvloer door de keldervloer heen geheid.”

Begin oktober is het hoogste punt bereikt van The Minister; een fonkelnieuw woongebouw met 310 appartementen die de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek zal geven.

Hoogte van 85 meter

De oude installatieverdieping is verwijderd, zodat bovenop het gebouw 3 extra verdiepingen toegevoegd kunnen worden. Daarmee komt de totale hoogte van het gebouw uit op 85 meter. Bovendien wordt de oude kern van het gebouw doorbroken, zodat deze kan dienen als nieuwe gangzone. “Ook hiervoor zijn nieuwe stabiliteitsvoorzieningen noodzakelijk”, aldus Ernst. “Op de onderste 14 bouwlagen zijn stabiliteitswanden gestort, die de samen met de druk- en trekwanden in de kelder de windbelasting van het gebouw kunnen opvangen.”

Een uitdaging is dat de bouwcombinatie pas sparingen voor de nieuwe gangen mag maken, zodra de verdieping daaronder constructief in orde is. “Hier zit dus een stuk volgtijdelijkheid in. We kunnen niet in één keer alles slopen. Bovendien moesten we eerst de noodzakelijke doorstempelingen realiseren.” Ernst benadrukt dat het niet eenvoudig is om moderne installaties in te passen in een bestaand gebouw uit 1971, zonder afbreuk te doen aan de constructie, plafondhoogtes en hoogwaardige uitstraling van de appartementen. “Op de verdiepingen worden diverse voorzieningen aangebracht, zoals balkverstevigingen en metalstud plafons, die een naadloze inpassing van de installaties moeten borgen. Plafondhoogtes van 2,80 meter en transparante puien van vloer tot plafond zorgen voor een optimale lichtinval. Ook hebben bewoners straks een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.”

Plafondhoogtes van 2,80 meter en transparante puien van vloer tot plafond zorgen voor een optimale lichtinval.

Duurzame warmte- en koude-opwekking

Vanwege de hoogte van het gebouw is een sprinklerinstallatie verplicht, vertelt Ernst. “Een WKO-installatie met warmtepompen voorziet bewoners vanaf eind 2022/begin 2023 van duurzame warmte, warm tapwater en – indien gewenst – koeling. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming in combinatie met een ventilatiesysteem. Alle huur- en koopwoningen worden hoogwaardig afgewerkt met saus- of behangklare wanden, tegelwerk en badkamer, keuken en toilet (BKT). Kopers mogen hiervoor zelf hun sanitair, vloer- en tegelafwerking uitzoeken in een door ons aangewezen showroom.”

Om de bestaande constructie is een nieuwe erker-/balkonconstructie gerealiseerd, waardoor een groter vloeroppervlak ontstaat.

Transparante aluminium kozijnengevel

De gevel van The Minister wordt afgewerkt met een houtskeletbouw gevelvulling en aluminium kozijnen. “De kozijnen worden onderling aangesloten met aluminium zetwerk, met een hoogwaardige en transparante aluminium kozijnengevel als resultaat”, aldus Ernst. “Op het dak van het woongebouw en de naastgelegen parkeergarage komen ca. 1.500 zonnepanelen. De tweelaagse parkeergarage biedt plaats voor 346 auto’s. Voor de fietsen van bewoners wordt een fietsenberging ingericht in de kelder van het woongebouw.” 

Bouwinfo

Initiatiefnemers
Reshape Properties en Wilma Wonen

Architect
ZZDP Architects

Constructeur
Pieters Bouwtechniek

Landschapsarchitect
DELVA Landscape Architects

Aannemer
Bouwcombinatie The Minister 
(Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning)

WKO-installatie
Duurzaam Verbonden

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details