Sportcentrum Malden
01:44
30-07-2019

Sportcentrum Malden

Bouwen in een nichemarkt

‘Je krijgt te maken met voorschriften die strikt moeten worden opgevolgd’

Het nieuwe Laco Sportcentrum Malden is straks van alle markten thuis. De echte wedstrijdzwemmer vindt hier het bad dat aan de officiële normen voldoet en ook voor de recreatieve sporter biedt het centrum de passende faciliteiten. In bouwtermen hebben we dan niet meer te maken met standaard utiliteitsbouw.

Het nieuwe sportcentrum in Malden heeft een bruto vloeroppervlak van circa 5.400 vierkante meter. Op de begane grond van het centrum bevinden zich de entree met horecagelegenheid, die tussen de zwemaccommodatie en de sporthal ligt. De zwemaccommodatie bestaat uit een wedstrijdbad met beweegbare bodem, peuterbad, stoombad, sauna, whirlpool en kleedruimtes. De sporthal van 48x28m kan met mobiele scheidingswanden worden opgedeeld in drie afzonderlijke zalen met eigen douche- en kleedruimtes. Op de verdieping zijn ruimtes voor diverse gebruikers. Een grote zaal voor de fitnessafdeling wordt gecombineerd met een doelgroepenzaal en een sportzaal. Daarnaast zijn er ruimtes voor een fysiotherapiepraktijk.

Samenwerking
Voor de optimale uitvoering bundelden Wind Design & Build en Burgland Bouw hun krachten. Zij moesten eerst het definitief ontwerp uitvoerbaar maken en het ontwerp voor de installaties uitwerken vanaf het voorlopig ontwerp. Hiervoor gingen de bedrijven de samenwerking aan met Hellebrekers Technieken.

Sportcentrum Malden

Voor sportfaciliteiten gelden voorschriften en normen die door instanties als KNZB en NOC/NSF zijn vastgesteld en strikt moeten worden opgevolgd. “Je hebt het dan over de details van zwembad­randen, de technische uitwerking van de luchtbehandeling, de resistentie van de constructie-elementen in een specifieke zwembadomgeving, verlichting, verwarming, akoestiek, ga zo maar door”, vertelt Michel Copinga, projectmanager van Wind Design & Build. “De kracht zit in goede werkvoorbereiding. Met onze kennis kunnen wij snel anticiperen en samen met partijen een opdracht tot een succes maken.”

Zwembad met beweegbare bodem
De vele specificaties voor de bouw van het zwembad, vroegen van Burgland Bouw extra aandacht. Het binnenklimaat, dat hier goed beheersbaar moet zijn, vroeg om hoge isolatiewaardes van het dak en de schil, gecombineerd met een hoge luchtdichtheid van het gebouw. De bouw van het zwembad was bovendien aanzienlijk omvangrijker dan de toevallige voorbijzwemmer zal vermoeden. “We zijn hier diep in de grond begonnen”, vertelt Hubert van Velden, projectleider van Burgland Bouw. “Niet alleen het zwembassin zit diep in de grond, ook de technische ruimte, bufferkelders en filterkelder voor de zwemwaterinstallatie bevinden zich onder het bad.”

Sportcentrum Malden

Meerdere constructiematerialen
Ook de inzet van meerdere constructiematerialen vroeg extra aandacht. Van Velden: “De hoofddraagconstructie bestaat uit prefab betonwanden, in het werk gestorte beton, staalconstructie en grote houten dakliggers voor de zwemzaal en sporthal van circa 28 meter. Het was eerst de kunst alle constructie-onderdelen te engineeren. De materialen moesten feilloos op elkaar aansluiten en de juiste doorvoeren bevatten voor de vele installaties.” 

“Het was een mooi en duurzaam project, all-electric, gasloos en BENG met een EPC van 0”, besluit Copinga. “De samenwerking met opdrachtgever en directie verliep uitstekend. Inmiddels verkeert de bouw in het afbouwstadium. Voor de bouwvak van 2019 wordt de accommodatie in gebruik genomen. Daarna volgen nog de sloop van de oudbouw, de inrichting van de openbare ruimte en de laatste fase van de nieuwbouw. Eind dit jaar is de bouw afgerond.”

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Burgland Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Aluminium gevels met een hoge isolatiewaarde

De aluminium gevels van Sportcentrum Malden – totaal circa 550 m2 vliesgevels en kozijnen – zijn geleverd door Haro Aluminium uit Veenendaal. Haro Aluminium is al jaren een betrouwbare partner voor de levering en montage van aluminium ramen en deuren, vliesgevels, schuifpuien en vouwwanden. Zij is vooral sterk in het meedenken met opdrachtgevers. 

De gevels voor Sportcentrum Malden zijn uitgevoerd in Reynaers-profielen, waarbij gekozen is voor een extra hoge isolatiewaarde. De gevels zijn voorzien van triple isolatieglas en shadowbox glaspanelen. Na het tekenwerk in de periode van mei t/m september 2018 zijn de kozijnen in de eigen productiehal in oktober en november 2018 geassembleerd. De montage vond plaats in de periode van november 2018 t/m maart 2019. De noodzakelijke fasering van de montagewerkzaamheden vond plaats in goed overleg.

“Juist in de combinatie van vliesgevels, kozijnen en veel detailleringen zijn we sterk”, vertelt Jan Otse, projectleider van Haro Aluminium. “Met name door het bespreken en controleren van het tekenwerk op de bouw worden de montagewerkzaamheden goed voorbereid. Het is een werk met een fraai eindresultaat, gerealiseerd in goede harmonie met de werkvoorbereiding en Burgland Bouw.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Heumen
Architect Vaessen Architecten & Ingenieursbureau
Directievoering Synarchis Adviesgroep
Uitvoering Combinatie Burgland Bouw & Wind Design + Build
Installaties Hellebrekers Technieken
Bouwsom circa € 9,2 miljoen
Bouwperiode februari 2018 – november 2019

De AnanasDHL