Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Spoelen met verse lucht beperkt verspreiding van virussen binnenshuis

Ventileren wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als preventiemaatregel om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus binnenshuis tot...

standard_ventilatie_illustratie-kopieren

13 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Slimme ventilatie doet het denkwerk in jouw plaats

Ventileren wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als preventiemaatregel om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus binnenshuis tot een minimum te beperken. Logisch, want door de binnenlucht in woningen, kantoren, openbare ruimten, scholen, …  consequent te verversen, verdun je de vervuilde (en mogelijk besmette) binnenlucht.

Hoewel daar nog geen sluitend bewijs voor is, geven steeds meer wetenschappers intussen toch aan dat Covid-19 zich verspreidt via de lucht, meer bepaald via hele kleine besmette deeltjes in die lucht, aerosolen genaamd. Deze deeltjes kunnen tot meer dan 20 minuten in de lucht blijven hangen. En dat kan – zeker in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen – voor problemen zorgen. Even kort het raam openzetten volstaat helaas niet. Wat je nodig hebt, is constante ventilatie, tegenwoordig trouwens een verplichting in elk nieuw of grondig energetisch gerenoveerd gebouw. Zo ben je er  niet alleen zeker van dat je 24/7 gezonde binnenlucht ademt, maar tegelijk worden zo ook de aerosoldeeltjes verdund, wat het risico op verspreiding van virussen ‘tout court’ vermindert.

renson healthbox 3.0 slimme ventilatie unit kopieren

Healthbox 3.0: de slimme, geconnecteerde Smartzone ventilatie-unit van Renson

 

Het goede nieuws is dat een slim ventilatiesysteem in principe al het werk voor jou doet, zonder dat je daar zelf omkijken naar hebt. ‘Slim’ betekent enerzijds dat je ventilatiesysteem de binnenluchtkwaliteit continu monitort dankzij vocht-, CO2– en geurtjessensoren. Daarop stemt het systeem het ventilatieniveau dan volautomatisch af, per ruimte in huis. Dit soort ventilatie luistert naar de naam ‘Smartzone ventilatie’. Met die Smartzone ventilatie gaat Renson een stap verder dan de standaard ventilatiesystemen.

Smartzone ventilatie zorgt voor ventilatie op maat. In een volledig gebouw wordt niet overal per definitie evenveel vervuilde binnenlucht afgevoerd, maar gebeurt dat op basis van de binnenluchtkwaliteit per ruimte. Hoe slechter die er aan toe is, hoe meer er per ruimte geventileerd wordt. Dat zorgt niet alleen voor een energiezuinig systeem, maar het geeft je ook de kans om een zieke persoon af te zonderen in één kamer om verdere verspreiding van virussen te voorkomen. De vervuilde binnenlucht uit die kamer wordt namelijk bij de bron aangepakt en rechtstreeks naar buiten afgevoerd. In combinatie met de natuurlijke toevoer van verse lucht in diezelfde ruimte, wordt de vervuilde binnenlucht met andere woorden geïsoleerd, waarbij de kans tot verspreiding van besmette deeltjes over een volledig gebouw tot een minimum beperkt wordt. (zie tekening)

renson healthbox 3.0 app ventilatietips kopieren 1

Via de app bij de Healthbox 3.0 krijg je ventilatie-tips om je toestel optimaal in te zetten

 

Is je Smartzoneventilatie-unit ook nog eens geconnecteerd via het internet, dan krijg je via de app zelfs tips over hoe je die in uitzonderlijke omstandigheden als deze nog efficiënter kan inzetten. Bovendien is je toestel zo ook altijd up to date, want het wordt over het internet steeds automatisch van de laatste software voorzien.

Voor wie ook los daarvan het risico op verspreiding van besmette luchtdeeltjes binnenshuis tot een minimum wil beperken, hebben we nog deze ventilatietips:

• Zet je ventilatietoestel nooit af, integendeel: als je daar (zoals via de app bij de geconnecteerde Healthbox 3.0 van Renson) de kans toe hebt, stel dat dan in op de ‘intensief’-stand.

• Zet in de zomer zoveel mogelijk

Meer info? www.renson.eu

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%