Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Soepel samenwerken aan een strakke loft
Impressie nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum.

Soepel samenwerken aan een strakke loft

Dit komt tot uiting in de multifunctionaliteit van het pand, maar ook in de werkwijze. Hercuton laat met dit nieuwbouwproject zien hoe ‘modulair bouwen’ en ‘meebewegen met de wensen van de klant’ hand in hand gaan.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd op industrieterrein de Dijk in Maassluis en beslaat ruim 24.000 vierkante meter. Het complex vormt een representatieve uitbreiding op de bestaande kantoor- en opslagcapaciteit van MTS Euro Products. Qua duurzaamheid wordt gestreefd naar BREEAM-certificaat ‘Excellent’. “Het is de tweede keer dat we voor deze opdrachtgever bouwen”, vertelt Commercieel Manager Ron Drijver van Hercuton. “Op basis van de prettige, eerdere samenwerking denken we sinds de planfase mee in het ontwerp en de uitvoering.”

Loftarchitectuur

Esthetisch gezien had MTS Euro Products één belangrijke wens. “Net als het vorige pand moesten we het nieuwe hoofdkantoor uitvoeren in loft­architectuur”, zegt Drijver. “De opdrachtgever is zeer gecharmeerd van deze stoere, industriële bouwstijl in robuust prefab beton. Kenmerkend zijn hoge, open ruimten en veel licht. Wij kregen veel vrijheid om het vijflaagse kantoor in deze stijl te ontwerpen.” Hercuton combineerde het prefab betonnen casco met een vliesgevel. Het vele glas versterkt het lichte, ruimtelijke karakter van het loftgebouw en zorgt voor vrij uitzicht over het nabijgelegen water. Fysieke interactie met de omgeving is mogelijk door de doorlopende balkons rondom elke verdieping.

Het vijflaagse kantoor wordt uitgevoerd in loftarchitectuur.

Toekomstbestendig en veilig

“Tijdens het ontwerpen dachten we mee in slimme oplossingen”, vervolgt Drijver. “Bijvoorbeeld met het oog op toekomstbestendigheid. Door de constructie, bestaande uit betonnen kolommen en stalen liggers, zijn geen dragende wanden nodig. Dat maakt het pand flexibel in te delen en dus eenvoudig aan te passen op eventuele toekomstige wensen. Wat eveneens bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van het gebouw, is dat beton heel onderhoudsvriendelijk is. Kijk je naar brandveiligheid, dan is beton het materiaal bij uitstek voor brandcompartimentering.”

Multifunctionele hal

Het distributiecentrum bestaat uit een grote hal met twee bijkantoren en twintig docks. Het gebouw is opgebouwd uit een hoge betonnen plint en een staalconstructie voorzien van sandwichpanelen. De hal is gesprinklerd en heeft meerdere opslaggedeelten en een mezzaninevloer. Op het dak liggen zonnepanelen. Drijver: “Ook bij het ontwerpen van het distributiecentrum dachten we mee in slimme oplossingen. Zo kwamen we samen met de opdrachtgever tot een efficiënte routing in het machinepark. Met het oog op flexibiliteit adviseerden we het gebouw zo multifunctioneel mogelijk te maken. De hal heeft een marktconform stramien en een vrije hoogte van minimaal 12,25 meter.”

Modulair bouwen

Met de heiwerkzaamheden ging begin november 2020 de nieuwbouw van start. Het betonnen casco voor het kantoor en de staalconstructie voor de hal zijn inmiddels gereed. In juli 2021 zijn beide bouwdelen wind- en waterdicht. “Wij bouwen alles volgens onze modulaire bouwmethode”, zegt Drijver. “Wij prefabriceren de betonnen en stalen elementen onder geconditioneerde omstandigheden. Dat komt de kwaliteit enorm ten goede. De montage op locatie is daardoor alleen nog een logistieke afhandeling, die zich tot op de dag nauwkeurig laat plannen.”

Het prefab betonnen kantoor en het stalen distributiecentrum in aanbouw.

Engineering on the job

Door veel aandacht te besteden aan de voorbereiding komt Hercuton in de uitvoering nauwelijks voor verrassingen te staan. Tegelijkertijd is er in dit strak georganiseerde proces ruimte voor ‘engineering on the job’. Drijver licht toe: “Soms kom je tijdens de bouw tot gewijzigde inzichten. Daarin bewegen wij zo veel mogelijk mee. Wij adviseren in de beste oplossing en wijzen op de eventuele consequenties daarvan. In sommige gevallen moet je terug naar de tekentafel. Dat was ook het geval op dit project, bijvoorbeeld toen bleek dat één van de balkons verdrievoudigd moest worden. Zo’n aanpassing vraagt van zowel MTS Euro Products als van ons de nodige flexibiliteit, maar dat is juist waarin we elkaar vinden. Bovendien draagt het wezenlijk bij aan het eindplaatje dat we met elkaar voor ogen hebben. We kijken reikhalzend uit naar de oplevering.”

Projectinfo

‘Groeien doe je samen’

Hercuton en gevelbouwer JM van Deft & zn. hebben al jaren een intensieve samenwerking. In het verleden zijn de handen al eens ineen geslagen voor het bouwen van een kantoor en bedrijfspand voor MTS Euro Products. Omdat dit bedrijf maar blijft groeien, is zij inmiddels ook uit dit jasje gegroeid. 

Voor de bouw van het nieuwe logistiek centrum en hoofdkantoor zijn beide partijen wederom betrokken. Ook weer in Maassluis, maar dit keer op een prachtige locatie strak langs de Maas. Het pand met uiteindelijk vier verdiepingen is zodanig ontworpen, dat het zo flexibel mogelijk is qua indeling en gebruik. JM van Delft & zn. zal bij dit project bijna 1.200 m² aan aluminium vliesgevels leveren en monteren. “De moeilijkheid bij dit project zit hem vooral in de montage van de vliesgevels”, vertelt projectleider Albert Emmers. “Doordat het pand pal aan het water gebouwd wordt, is er aan één zijde beperkte ruimte voor de montage, maar ook daar draaien wij onze hand niet voor om. Wij zijn dan ook trots dat wij, in opdracht van Heructon, MTS Euro Products weer als terugkerende klant mogen verwelkomen.”

Bouwinfo

Opdrachtgever
MTS Euro Products, Maassluis

Ontwerp
Hercuton, Nieuwkuijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details