Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Sluishuis krijgt energie-efficiënt en economisch klimaatconcept’
Het binnenhof.

‘Sluishuis krijgt energie-efficiënt en economisch klimaatconcept’

“In samenwerking met bijvoorbeeld VORM en BESIX  geeft Klimaatgarant hier regelmatig invulling aan”, vertelt Gert Jan ’t Hart. “In navolging van bijvoorbeeld Zeeburgereiland, STATE en BOLD (Overhoeks) werden wij benaderd voor Sluishuis, waarin tal van initiatieven worden genomen en technieken worden toegepast om een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01 te garanderen. Als tenderpartner van ontwikkelcombinatie VORM en BESIX RED hebben wij meegedacht over het meest energie-efficiënte én economische klimaatconcept voor de nieuwbouw. Bovendien dragen wij zorg voor de engineering, levering en montage van het bodemenergiesysteem en bijbehorende Itho Daalderop warmtepompen.”

Aan de landzijde loopt de bebouwing trapsgewijs op.

“Klimaatgarant is in 2012 opgericht, met als doel om gemeenten en projectontwikkelaars te helpen bij het rendabel realiseren van energieneutrale woningen, woongebouwen en woonwijken”, vertelt ’t Hart. “Hierbij gaan we uit van de Trias Energetica; een drietrapsraket die ervoor zorgt dat op een efficiënte wijze met het energieverbruik wordt omgegaan. Van alle betrokken partijen verwachten wij dat zij hun beste beentje voorzetten. Om de energievraag van een woning, woongebouw of woonwijk tot een minimum te beperken namelijk, zijn bouwkundige maatregelen zoals goede isolatie, balansventilatie (WTW), triple beglazing en een douche-WTW vereist. De energievraag die overblijft, kan perfect worden ingevuld met een warmtepomp op basis van bodemenergie, in combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Open bronsysteem

In Sluishuis wordt perfect aan deze ‘randvoorwaarden’ voldaan, benadrukt ‘t Hart “Dit project leent zich uitstekend voor een bodemwarmtepomp. In tegenstelling tot de meeste projecten, waarbij wij gebruik maken van gesloten bodemlussen, is voor Sluishuis gekozen voor een open bronsysteem. Niet verwonderlijk, want dit project staat op een unieke plek in het water.” Het bodemenergiesysteem draagt zorg voor een energiezuinige verwarming in de winter en koeling in de zomer. “Met name die koeling is vandaag de dag enorm belangrijk. Nu we onze woningen zo goed isoleren namelijk, ligt oververhitting in de warme zomermaanden op de loer. Alle installaties die wij realiseren, worden actief door ons gemonitord. Uit de verzamelde data blijkt bijvoorbeeld dat in een gemiddeld appartement nog slechts 800 uur per jaar aan verwarming nodig is, waarbij het water uit de bodembron wordt opgewaardeerd van circa 15°C naar 30°C. Het aantal passieve koeluren is toegenomen tot maar liefst 2.500 uur per jaar. Dit betekent dat circa 30% van de tijd water van 15°C door de leidingen stroomt. Hierdoor gaan een minimaal energieverbruik én een optimaal wooncomfort perfect hand in hand. Als organisatie nemen we tal van initiatieven om de markt hiervan bewust(er) te maken.”

Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant. (Beeld: Marcel Krijger)

Climate for life

In Sluishuis is gekozen is voor de warmtepompen van Itho Daalderop, dat net als Klimaatgarant onderdeel uitmaakt van de Climate for life (CFL) holding. Afhankelijk van de grootte van de woning én de warmtapwatervraag zijn de benodigde capaciteiten (2,5 tot 7,5 kW) bepaald. Ook worden in dit project zonnepanelen van Klimaatgarant Solar toegepast. “Ons exploitatiebedrijf NEXT NRG staat in voor de exploitatie van de systemen”, aldus ’t Hart. “Hierbij hebben de woningeigenaren twee opties: zij kunnen hun warmtepomp kopen of leasen. In beide gevallen worden de systemen tegen een vast tarief onderhouden, gereinigd, gerepareerd en vervangen. Bovendien staat NEXT NRG in voor een langdurige exploitatie van het open bronsysteem, dat straks toebehoort aan de Vereniging van Eigenaren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details