Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Sligro | Optimalisaties in vloerontwerp

Sligro | Optimalisaties in vloerontwerp

Op Bedrijventerrein A1 in Deventer realiseert Sligro Food Group een nieuw distributiecentrum. Het duurzame gebouw wordt het centrale distributiepunt voor oost- en midden-Nederland. Als expert in funderingen en bedrijfsvloeren heeft Van Berlo wederom een aanzienlijk slankere vloerconstructie weten te ontwerpen en realiseren dan aanvankelijk gepland. Met een forse besparing in uitvoeringstijd en kosten als resultaat.

Het nieuwe DC wordt gebouwd door Aan de Stegge Twello, op een kavel van ruim 4,8 hectare pal aan de snelweg. “Nog voordat de eerste contracten werden getekend, zijn we benaderd om een ontwerp te maken voor de vloeren”, zegt Frank Louwers, Technisch Commercieel Adviseur bij Van Berlo. “Aan de hand van de gekozen funderingsoplossing en toekomstige belastingen is onze eigen engineeringsafdeling – Van Berlo Engineering – aan het rekenen geslagen. We wisten dusdanige optimalisaties te behalen in het vloerontwerp dat ons de opdracht werd gegund voor het realiseren van in totaal 29.214 m² aan betonvloeren.”

Bedrijventerrein A1

Economisch ontwerp
Van Berlo Engineering heeft een zo optimaal mogelijke vloer ontworpen die toch alle belastingen prima kan afdragen. “De vloer moet immers wel betaald worden, dus hoe slanker het ontwerp, hoe economischer voor de opdrachtgever”, zegt Louwers. “In plaats van een 20 centimeter dikke vloer met dubbele wapeningsnetten is de vloer zodanig geëngineerd dat we uit de voeten kunnen met een dikte van 15 centimeter en één laag traditionele netten. Een dunnere vloer betekent ook een kleinere kans op krimpscheuren. Vanwege de goede en stevige grond in Deventer is de vloer op staal gefundeerd. We hebben geen palen onder de vloerconstructie hoeven aanbrengen om meer stabiliteit aan de vloerconstructie te geven, iets wat in het Westland eerder regel is dan uitzondering.”

Bedrijventerrein A1

Complete vloerconstructie
Van Berlo kan een opdrachtgever volledig ontzorgen op het gebied van funderingen en bedrijfsvloeren. “Vanaf weiland tot ankerbout kunnen we alles uit handen nemen”, benadrukt Louwers. “Met onze eigen engineeringsafdeling is men gegarandeerd van het meest optimale vloerontwerp. We hebben zelfs een laboratorium ingericht waar onze betontechnoloog proeven uitvoert om de betonmengsels nog beter te kunnen afstemmen op de verschillende projecten. Daarnaast verzorgen we de funderingen met eigen heistellingen en produceren we in onze eigen prefab centrale onder meer funderingsbalken, wanden, goten en vloerrandverzwaringen voor warehouses. De afdeling bedrijfsvloeren maakt het plaatje compleet. In 2018 hebben we ruim 2 miljoen vierkante meter aan vloeren gerealiseerd, van normale vlakheid tot super vlakke vloeren conform NEN2747/DIN 15185.”

Bedrijventerrein A1

De vloeren in het nieuwe DC voor Sligro in Deventer zijn volgens Louwers uitgevoerd in een normale vlakheid NEN2747 klasse 5. “Na enige voorbereiding en het aanbrengen van maar liefst 252.124 kilogram aan stalen wapeningsnetten hebben we de vloeren in veertien stortdagen gerealiseerd. Daarbij is 4.246 m³ beton verpompt.” DC Sligro Deventer zal later dit jaar zijn deuren openen en werkgelegenheid bieden aan zo’n 200 tot 250 mensen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details