Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Slank, snel en duurzaam bouwen met prefab betonelementen
De woontorens met resp. 20 en 9 woonlagen zijn beiden voorzien van een prefab betonnen casco met massieve voorgespannen vloeren, wanden, trappen en bordessen.

Slank, snel en duurzaam bouwen met prefab betonelementen

Langs de A10 in Amsterdam Nieuw-West, aan de rand van het Rembrandtpark en op de hoek van de Postjesweg en Derkinderenstraat schitteren sinds kort twee prachtige woontorens: Caritas en Fortitudo, met in totaal 221 appartementen en commerciële voorzieningen op de begane grond. De woontorens met resp. 20 en 9 woonlagen zijn beiden voorzien van een prefab betonnen casco met massieve voorgespannen vloeren, wanden, trappen en bordessen. Onder de engineering en productie van deze prefab betonelementen staat de handtekening van MBS Cascobouw en prefab betonfabriek MBS Alphen aan den Rijn.

De montageplanning is exact op de dag nauwkeurig gehaald.

MBS Cascobouw levert totaalconcepten in beton. Van de engineering en productie van voorgespannen en traditioneel gewapende prefab betonelementen tot en met de just-in-time levering en montage. De productie vindt grotendeels plaats op de eigen productielocatie in Alphen aan den Rijn.

Handelbare elementen

Voor het project aan de Postjesweg hebben MBS Cascobouw en MBS Alphen aan den Rijn in opdracht van Van Wijnen het complete betoncasco geëngineerd en geproduceerd. “Wij werden al in een vroeg stadium bij dit project betrokken”, vertelt Michel Munneke, Projectleider bij MBS Cascobouw. “In een hechte samenwerking met Van Wijnen, de hoofdconstructeur en onze partner Snijders Ingenieursgroep hebben wij de constructieve hoofdberekeningen vertaald naar prefab constructiedelen die goed, (kosten)efficiënt én veilig te produceren, vervoeren, hijsen en monteren zijn. Hierbij hebben we ook de rol van prefab adviseur op ons genomen. Bijvoorbeeld ten aanzien van bouwveiligheid, het plaatsen van hekwerken en het toevoegen van ankers, wat voortvarend is meegenomen in het ontwerp.” 

Bijzonder aan de wanden is met name dat installatietechnische voorzieningen al in de fabriek zijn ingestort.

Slank, licht en duurzaam

In november 2021 is de productie van circa 13.500 m2 massieve voorgespannen vloeren en 7.000 m2 wanden gestart. “Voor de vloeren is gekozen voor hogesterktebeton”, vertelt Munneke. “Een constructief bewuste keuze, omdat hiermee slanker, lichter en dus duurzamer gebouwd kan worden. Bijzonder aan de wanden is met name dat installatietechnische voorzieningen zoals elektra, waterleidingen en standpijpjes al in onze fabriek zijn ingestort.” De elementen zijn op exact het juiste moment naar de bouwlocatie vervoerd, waar Van Wijnen klaar stond voor de montage. “Dankzij onze elementen werd het mogelijk om elke week één complete bouwlaag op te leveren. De montage­planning is exact op de dag nauwkeurig gehaald.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details