Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Samen eentopprestatie geleverd’
Het langjarige beheer en onderhoud van de City Campus is in goede handen.

‘Samen eentopprestatie geleverd’

Al is de City Campus van Booking.com bijna een jaar geleden opgeleverd, Jan van den Brink is nog altijd trots. “Zo’n gaaf, aansprekend gebouw maak je met elkaar maar eens in je leven”, stelt de projectleider van Van den Pol Elektrotechniek. “Ik zie het echt als een visitekaartje, voor het bedrijf én voor alle teamleden persoonlijk.”

Ten tijde van de oplevering was de Booking.com City Campus de grootste kantoornieuwbouw van Europa. Ter illustratie: Van den Pol gebruikte meer dan 750 kilometer kabel, plaatste ruim 9.000 verlichtingsarmaturen en installeerde 1.065 PV-panelen.

Van den Pol gebruikte meer dan 750 kilometer kabel, plaatste ruim 9.000 verlichtingsarmaturen en installeerde 1.065 PV-panelen voor de Booking.com City Campus.

BIM onmisbaar

“Naast de omvang maakte met name de integratie van architectuur en installaties ons werk complex”, vertelt Van den Brink. Bij de vertaling daarvan naar de praktijk was BIM onmisbaar. “In het gebouw is elke verdieping anders, de installatieruimte is zeer beperkt en er zijn veel schuine hoeken. Op basis van het 3D-tekenwerk zagen monteurs ter plaatse via hun telefoon of tablet een realistische weergave van de beoogde werkelijkheid. Locatie en maatvoering van leidingen en installaties was direct duidelijk. Om dit bij zo’n enorm gebouw met 2D-tekenwerk snel genoeg te doorgronden, is onbegonnen werk.”

Proven technology

Met Klimaatservice Holland vormde Van den Pol de Installatie Combinatie ODE (ICO). “We werken veel samen en hebben aan een half woord genoeg. Dat is altijd al een groot voordeel, maar helemaal bij een project als dit.” Van den Pol was onder meer verantwoordelijk voor de complete E-installatie, ledverlichting, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, beveiliging en toegangscontrole plus datavoorzieningen. “Hierbij gaat het om proven technology. In dit geval de enig juiste keuze.”

Stabiel systeem

De 6MVA-hoofdvoeding komt in een eigen lus vanaf een hoofdstadion van Liander. “De City Campus heeft een eigen centraal voedingsnet. De E-installatie is redundant uitgevoerd, met twee trafo’s en twee noodstroomaggregaten. UPS-voorzieningen tussen apparatuur en het net zorgen voor een stabiel systeem met optimale bedrijfszekerheid.”

48 werkgebieden

De installatiecombinatie was ook verantwoordelijk voor het inbouwpakket. “Er waren tien interieurarchitecten bij betrokken en het complex heeft maar liefst 48 verschillende werkgebieden. Van repetitie was vrijwel geen sprake”, aldus Van den Brink. De Booking-campus zit vol slimme sensoren. “Die herkennen medewerkers en stellen automatisch hun voorkeur in als het gaat om verlichting en temperatuur, ongeacht de locatie in het gebouw. Alle benodigde communicatie verloopt via ons onderliggende datanetwerk.” 

Van den Pol en Klimaatservice Holland vormen samen een goed team bij de realisatie van de Booking.com City Campus.

Goodwill

Gedurende een lang, grootschalig project als de City Campus is tegenslag onvermijdelijk. “Tussen de eerste voorbereidingen en ingebruikname zat zes jaar. Ondertussen zorgde COVID-19 voor vertraging en veranderende inzichten. Ondanks de spanning en dreigende deadlines was de collectieve mindset echter altijd positief, ook bij de opdrachtgever en adviseurs. Samen bleven we naar oplossingen zoeken. En toen het echt spannend werd, bleek dat we door onze inzet en prestaties veel goodwill hadden opgebouwd.”

Nog beter

Van den Pol neemt ook het langjarige beheer en onderhoud van de City Campus op zich. “Naast de E-installatie, verlichting en beveiligingsinstallatie vallen daar bijvoorbeeld ook de liften, roltrappen en PV-installatie onder. Onze onderhoudsspecialisten zijn continu op de campus aanwezig. Processen zijn volledig afgestemd op de wensen en eisen van Booking.com. Slimme sensoren en meters verzamelen grote hoeveelheden data. Analyse daarvan helpt om het gebouw nog beter af te stemmen op het gebruik en de gebruikers.”

Onder de indruk

Van den Brink refereerde al aan zijn persoonlijke trots bij het project. “Dat gevoel is er binnen het hele bedrijf. Regelmatig geven we groepen uit ons netwerk een rondleiding over de City Campus. De reacties zijn telkens enthousiast; iedereen is onder de indruk. Ook in ons vak is de topprestatie die we hier samen hebben geleverd niet onopgemerkt gebleven. En terecht.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details