Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rijp voor de  ‘next generation’

Rijp voor de ‘next generation’

Op industrieterrein Groote Wetering in Bodegraven wordt met man en macht gewerkt aan de uitbreiding van Vergeer Holland. Naast het bestaande distributiecentrum van de bekende kaasleverancier komt een 22 meter hoog pand voor de rijping, verwerking en opslag van kaas.

Vergeer Holland is gespecialiseerd in het rijpen, versnijden en verpakken van kaas voor klanten in binnen- en buitenland. Het familiebedrijf bestaat sinds 1934 en heeft, met inmiddels de derde generatie aan het roer, drie vestigingen: de hoofdlocatie in Reeuwijk, de afdeling raspen in Woerden en het distributiecentrum in Bodegraven. Om ruimte te geven aan de ontwikkeling van het bedrijf en om mee te kunnen met de trends in de samenleving, breidt Vergeer Holland de vestiging in Bodegraven uit. De ambitie van dit project spreekt uit de projectnaam. Onder de noemer ‘Vergeer Holland Next Generation’ wordt letterlijk voor de volgende generatie gebouwd.

Belegen samenwerking

De nieuwbouw van het uitbreidingsdeel is een omvangrijk en complex project waarvoor veel specialistische partijen, als nevenaannemers, in een bouwteam met elkaar samenwerken. Partijen van het eerste uur zijn architect RDG ontwerp & advies en bouwdirectie Van Vliet Bouwmanagement. Hoofdaannemer voor het bouwkundige deel is De Vries en Verburg Bouw. De brandbeveiliging is in handen van ULC Groep. Kromwijk Elektro, Voets & Donkers en Plomp Installatietechniek nemen respectievelijk de E-installaties, luchtbehandeling en koeling en sanitair- en warmtetechniek voor hun rekening. “Met z’n drieën bieden wij installatietechnische totaaloplossingen voor bedrijven in de food industry”, zegt projectleider Mark den Boer van Kromwijk Elektro. “We werken inmiddels al zo lang en nauw samen, dat we van een ‘belegen samenwerking’ kunnen spreken.”

Sturing geven aan het ontwerp

Architectonisch gezien plooit de nieuwbouw zich, met subtiele rondingen en raampartijen, om de nog aan te brengen procesinstallaties. Peter Donkers, directeur van Voets & Donkers: “In het gebouw komt een volledig geautomatiseerd systeem, dat onder meer de opslag van producten in de magazijnstellingen beheert en aanstuurt. Wij dragen eraan bij dat alle activiteiten – denk aan het rijpen, snijden en verpakken – efficiënt en onder de juiste condities plaatsvinden. Wij zijn dan ook al drie jaar met dit project bezig.” Ook de andere partijen zijn vanaf een vroeg stadium betrokken. “Alleen zo konden we sturing geven aan het ontwerp”,  zegt directeur Arie Plomp van Plomp Installatietechniek. “Denk aan het afstemmen van de juiste plafondhoogtes, de plaatsen van de sparingen in de bouwkundige constructie en het verloop van de leidingtracés.” Johan van der Velde, projectleider bij De Vries en Verburg, voegt toe: “We modelleerden en engineerden het project in BIM. Ook daarbij was het van belang om zo vroeg mogelijk over concrete informatie te beschikken.”

BREEAM ‘Outstanding’

Een belangrijk onderdeel van de ontwerpfase betrof het invullen van de duurzaamheidsambitie. Met een BREEAM-certificering ‘Outstanding’ is het nieuwe pand van Vergeer Holland het meest energiezuinige kaasverwerkingsbedrijf van Nederland. In samenwerking met adviesbureau W4Y gaf Vergeer Holland invulling aan het BREEAM-traject. Van der Velde noemt een aantal maatregelen: “We bouwen met materialen met een lage milieu-impact. Ook wordt het energieverbruik tijdens de bouw gemonitord, er is een vervoersplan en er zijn laadpalen voor elektrisch vervoer. Verder zorgt een ecoloog ervoor dat de impact van het ontwerp en de werkzaamheden op de flora en fauna beperkt wordt.” Ook op installatietechnisch gebied worden de nodige energiebesparende maatregelen genomen. Den Boer: “We wekken energie op met zonnepanelen. In eerste instantie plaatsen we er 700. Dit aantal kunnen we uitbreiden naar 2.680 zonnepanelen.” Plomp voegt toe: “Het gebouw wordt volledig aardgasloos. Voor het verwarmen van water en voor de verwarming van de kantoren gebruiken we bijvoorbeeld restwarmte van de koelinstallaties van Voets & Donkers.”    

DCIM100MEDIADJI_0523.JPG

Op het dak staan vier luchtbehandelingskasten voor de beluchting van de kazen.

 

5.300 kuub beton en 1,7 miljoen kilo staal

In december 2018 werd het ontwerp van de omvangrijke uitbreiding vastgesteld: een 22 meter hoog pand met een omvang van bijna 25.000 m² bruto vloeroppervlak, verdeeld over productieruimten, verkeersruimten, opslagruimten en kantoor- en vergaderruimten. “In maart 2019 startten we met de uitvoering”, zegt Van der Velde. Hij licht de bouwkundige werkzaamheden toe:  “De fundering van het gebouw bestaat uit betonnen heipalen. De vloerdelen zijn gefundeerd op mini vibropalen, die we met een snelheid van honderd palen per dag in de grond aanbrachten. Na het storten van zo’n 5.300 kuub beton was de onderbouw van het pand medio juli 2019 gereed. In augustus startten we met de bovenbouw, bestaande uit de staalconstructie, de gevels en het dak. In totaal verwerkten we zo’n 1,7 miljoen kilo staal, 15.000 m² kanaalplaatvloeren en 25.000 m² sandwichpanelen. Het dak, met een oppervlakte van circa 10.000 m², is voorzien van kunststof dakbedekking.”

Intensieve voorbereiding installaties

In januari 2020 was het gebouw wind- en waterdicht en ging de afbouw, inclusief installaties, van start. “Aan dit moment ging een lange, intensieve voorbereidings- en engineeringsfase vooraf”, zegt Plomp. “Dat was een complexe aangelegenheid. We hebben op dit werk te maken met een grote hoeveelheid installaties, waarvan de leidingen op bepaalde punten samenkomen. Bovendien wilde de opdrachtgever zo veel mogelijk vrije hoogte behouden. Het inpassen van al het leidingwerk in de beperkte beschikbare ruimte en het bepalen van de juiste montagevolgorde daarin, was een groot aandachtspunt.” Donkers: “We integreren de installaties in één systeem. Dat, plus de afstemming van de installaties op de wensen van de opdrachtgever, heeft onze continue aandacht.”

Luchtbehandeling, verwarming en koeling

Donkers vervolgt: “Binnen het geheel aan installaties nemen wij de luchtbehandeling en koeling voor onze rekening. Wij leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het rijpingsproces van de kazen in het pand. Kenmerkend voor het rijpingsproces is dat de kaas vocht afgeeft. Hoge luchtvochtigheid bevordert schimmelvorming. Dat gaan we tegen met een geavanceerd beluchtingssysteem dat voor een constante temperatuur en gelijkwaardige luchtverdeling zorgt. De hoogte van het gebouw was hierbij een belangrijk aandachtspunt. Met beluchtingsbuizen en inblaasnozzles zorgen we ervoor dat elke kaas, ongeacht zijn plek in de rijpingsruimte, op dezelfde manier belucht wordt. Op het dak staan vier luchtbehandelingskasten om dit mogelijk te maken.” Naast de rijpingsruimte verzorgt Voets & Donkers de luchtbehandeling, verwarming en koeling van het opslaggedeelte. Hier ligt de kaas opgeslagen voordat het versneden en verpakt wordt; een highcare omgeving met overdruk, waarvoor Voets & Donkers eveneens een luchtbehandelingskast heeft gebouwd. Donkers: “Bijzonder aan de installatie die we hier realiseren, is dat het op meerdere niveaus warmte en koude kan verdelen. Verder passen we, onder meer met het oog op BREEAM, natuurlijke koudemiddelen toe.”   

Van riolering tot kaascoatingtank

Met de restwarmte van de koelinstallatie verwarmt Plomp Installatietechniek de kantoren in het nieuwe pand. “De kantoren worden voorzien van vloerverwarming”, zegt Plomp. “Verder krijgen de kantoren fancoilunits, waarmee ze afzonderlijk te verwarmen, koelen en ventileren zijn.” Plomp Installatietechniek legt ook de riolering, waterleiding en hemelwaterafvoerleiding aan, plus een aantal specifieke installaties. Plomp: “We leggen een compleet reinigingssysteem aan, waarmee de ruimtes met hoge druk en desinfectiemiddel gereinigd kunnen worden. Verder installeren we een compleet begassingssysteem voor de verpakkingslijn en een kaascoatingtank met automatisch vul- en transportsysteem voor het plastificeren van de kazen.” Voor de perslucht- en vacuüminstallatie, die Vergeer Holland zelf laat aanbrengen, legt Plomp Installatietechniek het leidingwerk aan.

zzzzzzw-kopieren

Een deel van de immense staalconstructie, met bovenop de luchtbehandelingskasten.

 

Elektrotechnische installaties

Kromwijk Elektro neemt de engineering, begeleiding, montage en beheer van de E-installaties op zich. Den Boer licht toe: “We installeren met onze partners een trafo van 2 x 2.500 Ampère. Bovendien verbinden we de hoofdverdeelkast met een IP68 railkokersysteem. Alle zware afgaande groepen worden verbonden met de railkokersystemen, om te voldoen aan het gevraagde vermogen van de automatiseringsinstallatie. Verder installeren we de toegangscontrole, het camerasysteem en de data- en alarminstallatie. De installaties worden conform de BREEAM-vereisten en de HACCP-richtlijnen van Vergeer Holland geïnstalleerd. Zo passen we ook LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie toe.” Alle installaties zijn aangesloten op een webbased energiebeheersysteem en daardoor op afstand te volgen en uit te lezen.

Brandbeveiliging

Gezien de omvang van het gebouw hebben de installatiepartners een flinke kluif aan het project. Dat geldt ook voor ULC Groep, die het nieuwe pand van brandbeveiliging voorziet. “Het gehele gebouw, inclusief de stellingen, wordt gesprinklerd”, zegt projectleider Richard de Kuijer. “De sprinklerkelder bevindt zich onder het pand. Verder komt er in het gehele pand een droge blusleiding, evenals een blusgasinstallatie voor de ICT-ruimte. Leuk detail is dat we hier een digitaal brandweerpaneel plaatsen. Dit is een digitaal bord, waarop de brand direct te lokaliseren is. Ook is het mogelijk om op ruimtes in te zoomen. Dit werkt een stuk efficiënter en effectiever dan een plattegrond op een tableau, wat voorheen gebruikelijk was.”

Volgens planning

“De korte bouwtijd, in combinatie met de omvang, vormt de grootste uitdaging”, vervolgt De Kuijer. “De bouw van het casco duurde van maart 2019 tot januari 2020. Net als de andere installatiepartners gebruikten wij die tijd om onze werkzaamheden tot in detail voor te bereiden. Dat werpt in de uitvoering zijn vruchten af.” Van der Velde voegt toe: “In mei 2019 spraken we met alle betrokken partijen een planning af. Die planning volgen we nog steeds, tot op de dag nauwkeurig. Dat is te danken aan de gedegen voorbereiding, maar ook aan de goede samenwerking. We overleggen regelmatig, hanteren korte lijnen en schakelen snel met elkaar. Dat blijven we tot aan de oplevering doen.” De afbouw en installatiewerkzaamheden zijn nog in volle gang. Inmiddels is Vergeer Holland ook gestart met het inbouwen van de procesinstallaties en stellingen. In mei dit jaar is het nieuwe pand naar verwachting gereed.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details