Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rhapsody Amsterdam | ‘Logistieke puzzel’ om gevelprestaties te optimaliseren

Rhapsody Amsterdam | ‘Logistieke puzzel’ om gevelprestaties te optimaliseren

Witte aluminium gevelstijlen en panelen zorgen voor een verticale geleding in het gevelbeeld van Rhapsody in West. De vele rondingen en vormen, alsmede de vraag naar een dun en luchtdicht gevelsysteem, leidden naar gevelproducent VPT Versteeg, dat het gewenste systeem in eigen beheer produceerde en monteerde. “We groeien steeds meer toe naar een digitale bouwplaats, waarin alle onderdelen geconstrueerd zijn voorafgaand aan de bouw”, zegt directeur Peter Moser.

In dit specifieke geval geen overbodig luxe, vertelt hij. “Op zich is Rhapsody in West qua productie en volume voor ons goed te realiseren; het gaat voor het overgrote deel om vlakke gevelpanelen die relatief eenvoudig gefreesd worden, voorzien van een standaard montageregel. De logistieke puzzel in de montage was de grote uitdaging en het eisenpakket was hoog ten aanzien van geluidsbelasting en isolatie, met tests achteraf op het gebied van luchtdichtheid.”

VPT Versteeg voorziet in alle witte aluminium stijlen en panelen tussen metselwerk en sierwerkbetonbanden in. “Elk aspect van de levering is uitvoerig besproken met de opdrachtgever en de architect, waarmee wij al meerdere maatwerkprojecten hebben uitgevoerd. Tot aan de keuze van het lakwerk toe: een wit gevelpaneel in de directe omgeving van een snelweg vraagt immers om hoogwaardige afwerking. Met reguliere isolatiebeplating was het gewenste dunne gevelpakket niet mogelijk; daartoe hebben wij met de leverancier uitvoerig om de tafel gezeten in de engineeringsfase.”

Wanneer specificatie en prijsvorming integraal worden benaderd, is het mogelijk dergelijke zaken af te stemmen. Dat geldt evenzeer voor de 3D/BIM-werkmethode. “Wij zetten fors in op de digitale bouwplaats en ondervinden dat de BIM-werkomgeving steeds meer integraal wordt aangepakt. Het is zaak je voorwerk goed te doen, zodat je precies weet wat er gaat gebeuren op de bouwplaats. In dit project zijn luchtdichtheid en een dun gevelpakket gecombineerd – een uitdagende opdracht. Wanneer aansluitingen tussen verschillende onderdelen perfect zijn voorbereid, is het ook logistiek goed te plannen – zelfs bij maatwerkleveringen met een grote vormvariatie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details