Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rhapsody Amsterdam | Integraal installatieconcept met negatieve EPC

Rhapsody Amsterdam | Integraal installatieconcept met negatieve EPC

De uitzonderlijk lage EPC (<0) van Rhapsody in West wordt onder meer bereikt door het vraaggestuurde CERA-ventilatiesysteem. Stille, compacte CERA-units regelen 24/7 de benodigde hoeveelheid verse lucht in de woningen, op basis van lokale CO2-metingen. Ontwikkelaar en turnkey leverancier Hiensch Engineering verzorgt in dit project het ontwerp van alle installaties (E, W en S), geheel uitgewerkt in BIM. 

CERA staat voor Central Energy Recovery Airflow. Dit concept is door Hiensch Engineering in eigen beheer met producent SIG Air Handling ontwikkeld en toegespitst op gestapelde woningbouw. “Moderne woningen zijn zo goed geïsoleerd dat het aandeel verwarming in de energiekosten afneemt. Een groot deel van het gebouwgebonden energieverbruik van gestapelde bouw, meer dan 25%, wordt veroorzaakt door de ventilatie. Het CERA-systeem bespaart juist hier op de energiekosten”, aldus commercieel directeur Jan Sier.

Rhapsody in West is aangesloten op het stadsverwarmingsnet van WestpoortWarmte. De gebouwkoeling wordt geleverd door een WKO-systeem en in de woningen gebracht middels het CERA-systeem, dat is opgebouwd uit een speciale ventilatie control box (CERA-unit) in de woning, gecombineerd met centrale WTW-units op de daken.  

WTW-units onder zonnecollectoren

Opvallend is dat het project Rhapsody in West energie gaat opleveren, in plaats van dat het energie gaat kosten. “Rhapsody in West is het eerste gestapelde woningbouwproject met een EPC lager dan 0. Dat wordt onder meer bereikt door het gebruik van grote aantallen zonnecollectoren op de daken, waaronder de WTW-units esthetisch zijn weggewerkt.” Het CERA-systeem is doorslaggevend in dit energieconcept. In plaats van in elke woning een eigen WTW-unit met 2 ventilatoren en een kruisstroomwisselaar te plaatsen, wordt de distributie en filtering gecentraliseerd. De regeling werkt op basis van CO2-meting in de woning. “Het energieverbruik voor de ventilatie en ventilatietransmissie is hiermee tot 30% lager dan dat van uitontwikkelde WTW-systemen en zelfs tot 50% lager in vergelijking met conventionele systemen. Wij zijn turnkey aannemer in dit project van het CERA-systeem, dat op afstand wordt gemonitord vanuit ons bedrijf. De exploitatie van de gehele verwarmings-, verkoelings- en ventilatie-installatie is inmiddels overgenomen door Eteck. Hiensch blijft als onderhoudspartij betrokken en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van het CERA-systeem.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details