Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Restauratie van plafond uit 1639 met Monumentenzorg
Het plafond vroeg om precisiewerk.

Restauratie van plafond uit 1639 met Monumentenzorg

De verbouwing van de monumentale gebouwen aan de Koestraat in Zwolle is in volle gang. Stukadoorsbedrijf Huernink en Stucadoorsbedrijf Luschen legden de ambachtshand aan een eeuwenoud plafond. Wesley van Elburg, mede-eigenaar van Huernink, vertelt over dit bijzondere project.

Een bijzondere restauratie

Een monumentaal plafond daterend uit 1639 met een bijzondere opbouw. Zo bijzonder, dat er maar drie van in Nederland zijn. Voor de restauratie ben je bij Stukadoorsbedrijf Huernink aan het goede adres. Dit familiebedrijf heeft namelijk al meer dan 100 jaar ervaring! Mede-eigenaar Van Elburg vertelt enthousiast over dit mooie project: “Het 17e-eeuwse leemstucplafond in een van de kamers is onderdeel van de eeuwenoude huizen aan de Koestraat in Zwolle. Met deze restauratie maakten we het weer zoals het was. Verder werkten we ook aan de buitengevel.”

Het desbetreffende pand aan de Koestraat 10 bevindt zich tussen indrukwekkende middeleeuwse stadshuizen in Zwolle. Op dit moment werken verschillende partijen samen om de woningen in hun eer te herstellen. In de panden gaan ouderen wonen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. De panden hebben een uitgebreide historie die ruim 700 jaar teruggaat in de geschiedenis. 

Voorzichtig te werk

Die rijke historie maakt dat Van Elburg blij was toen Salverda Bouw het ambachtelijke stukadoorsbedrijf benaderde. “In oktober 2022 begonnen we aan dit project. Samen met Monumentenzorg onderzochten we de opbouw van het plafond. Dit verliep heel professioneel. Het is met leem opgebouwd en heeft een eikenhouten look gekregen. We vonden zelfs resten lood en bijenwas!” 

Echt ambachtswerk

Het in Apeldoorn gevestigde stukadoorsbedrijf houdt zich bezig met restauratie, nieuwbouw van particulieren, sauswerk en soms zelfs isolatie. De Koestraat was dan ook een uitdaging die zij niet uit de weg ging, vertelt Van Elburg: “Het plafond is samengesteld uit latjes die 2 cm van elkaar af liggen. We moesten het plafond stomen, opvullen en schuren. Het middenstuk was met alle lijsten en ornamenten naar beneden gezakt. Het pand was ooit van een bankiersfamilie en dat merkten we. Tijdens het werk roken we zelfs de geur van dikke sigaren uit die tijd, echt heel bijzonder!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details