Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Propaan warmtepomp als snelle én duurzame vervangingsoplossing
De CHA buitenunits in cascade-opstelling, vlak na de installatie.

Propaan warmtepomp als snelle én duurzame vervangingsoplossing

Landgoed Overgooi is één van de meest exclusieve villawijken van Almere, gelegen aan het Gooimeer en middenin het groene polderlandschap. In de klassiek-moderne wijk staat onder andere een villa uit 2007, die al bij de bouw door installateur Klein Poelhuis is voorzien van een lucht/water-warmtepomp en vloerverwarming. Omdat de technische levensduur van deze warmtepomp bijna was bereikt, gingen bewoner en installateur in november 2022 op zoek naar een vervangend systeem. Hun wens was om in de zomer van 2023 de installatie te vernieuwen, maar helaas ging de warmtepomp in december 2022 onverhoopt kapot. Vervanging werd ineens urgent, maar met de huidige lange levertijden van warmtepompen was het niet eenvoudig om snel weer warmte en warm tapwater in de woning te krijgen. Gelukkig had WOLF Energiesystemen wél een oplossing beschikbaar…

Het eindresultaat bij oplevering.

De eerste contacten tussen WOLF Energiesystemen en Klein Poelhuis dateren van november 2022. “Ons personeel heeft een trainingssessie bij WOLF gevolgd, waarin met name de WOLF CHA-monoblock centraal stond”, vertelt Frank Haveman, bedrijfsdirecteur bij Klein Poelhuis. “Een ontzettend mooie oplossing op basis van het milieuvriendelijke koudemiddel propaan (R290), die perfect aansluit bij de duurzame ambitie van ons bedrijf én onze vele opdrachtgevers.” In dezelfde periode ontving Klein Poelhuis een telefoontje uit Almere, dat de bestaande warmtepomp in de woning helaas was uitgevallen. “Omdat de warmwatervoorziening ook was weggevallen, hebben wij ter overbrugging een elektrische boiler gemonteerd. Voor de verwarming kon de bewoner zich tijdelijk redden met zijn gashaard. Vervolgens is de vervanging in een versneld tempo opgepakt.”

Zien én horen

“De leverancier van de oude installatie kon op korte termijn helaas geen nieuwe warmtepomp leveren”, vertelt Haveman. “Daarom hebben we diverse alternatieve systemen onderzocht. Hieronder was ook de WOLF CHA-monoblock warmtepomp, waar ook de bewoner al snel warm voor liep. Samen hebben we de showroom van WOLF Energiesystemen in Kampen bezocht, waar de warmtepompinstallatie werkend staat opgesteld. Zo kon de bewoner het systeem niet alleen zien, maar ook horen. Bovendien kon hij al zijn (technische) vragen stellen. Dit heeft hem absoluut overtuigd, waarna het balletje verder is gaan rollen…”

De binnenunits en buffervaten.

Cascade-opstelling

“De grootte van de villa (circa 1.200 m3) vroeg om een flink op te stellen vermogen”, vertelt Allard Roetman, Sales Engineer Duurzame Systemen bij WOLF Energiesystemen. “Konden we dit invullen met één grote warmtepomp? Of waren twee kleinere warmtepompen in cascade-opstelling meer geschikt? Op basis van onze uitgebreide berekeningen is uiteindelijk gekozen voor dit laatste. Begin maart hebben wij twee WOLF CHA-monoblock warmtepompen geleverd, met een verwarmingsvermogen van 10 kW per stuk. Door de toevoeging van onze cascademodule functioneren de warmtepompen als één systeem.” 

Meer comfort

Dankzij het milieuvriendelijke koudemiddel propaan hebben de warmtepompen slechts een Global Warming Potential (GWP) van 3, vertelt Roetman. “De lucht/water-warmtepompen zijn speciaal ontwikkeld voor hoge temperatuur verwarming tot 70°C en kenmerken zich door een zeer hoog rendement, een stille werking (35 dB in nachtbedrijf) en een zeer eenvoudige installatie.” Haveman: “Waar de bewoners in het verleden beschikten over een warmtepomp van 18 kW, hebben zij met 20 kW net iets meer verwarmingsvermogen tot hun beschikking. Een goede keuze, zo blijkt, want de bewoner heeft inmiddels teruggekoppeld dat hij nóg meer comfort in zijn woning ervaart. Een mooi compliment voor onze gezamenlijke inspanningen.”

Vlekkeloos verlopen

Kort na de oplevering van de warmtepompinstallatie, kijkt Haveman terug op een goed en fijn project, waarin heel prettig met bewoner én fabrikant is samengewerkt. “We hebben uitgebreide montageschema’s en goede adviezen ontvangen van WOLF, waaraan onze monteurs zich strikt hebben gehouden. Hierdoor is de uitvoering vlekkeloos verlopen. We hebben geen enkele tegenslag ervaren.” Roetman: “De warmtepompen zijn met rvs wandbeugels aan de gevel opgehangen. Een bewuste keuze, omdat de bodem in Almere wel eens (licht) verzakt. Dankzij de wandopstelling wordt voorkomen dat in de toekomst herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Hierdoor kan de bewoner nog langer probleemloos van zijn nieuwe warmtepompinstallatie genieten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details