Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Parkeergarage in hartje Emmen is uitgebreid:

Parkeergarage in hartje Emmen is uitgebreid:

Oud en nieuw kregen een identieke look & feel

Onder het Willinkplein in Emmen opende eind april een nieuwe parkeergarage, een ontwerp van projectontwikkelaar Peter van Dijk. AKOR bouw uit Rijssen kreeg de opdracht om dit uitdagende en dynamische project in het centrum van de stad te realiseren. Het gaat om een gebouw en een fundering tegelijk. Bovenop de parkeergarage waren origineel twee bouwlagen met kantoren, commerciële ruimten en horecazaken gepland. Dat werd tijdens de bouw van de parkeergarage nog uitgebreid met een hotel met lobby en 88 kamers én een afsluiting met 2 riante penthouses, verspreid over 4 bijkomende verdiepingen. Tegen het einde van het jaar moet het volledige project opgeleverd zijn.

In 2016 bedacht projectontwikkelaar Peter van Dijk de plannen voor de uitbreiding van de parkeergarage, die in 2004 onder het Raadhuisplein werd gebouwd. Het nieuwe deel moest op vraag van de gemeente Emmen dezelfde look & feel krijgen als de bestaande kelder, met andere woorden: zo open mogelijk. In tegenstelling tot de bestaande parking moest dit gebouw echter wel als fundering dienen voor twee bovengrondse lagen met kantoren, commerciële ruimten en horecazaken, wat toch de nodige uitdagingen voor Peter van Dijk, ingenieursbureau Goudstikker-de Vries en hoofdaannemer AKOR bouw met zich meebracht.

“We werden medio 2016 bij dit project betrokken. Door de jaren heen hebben we niet alleen heel wat ervaring opgebouwd in de realisatie van gebouwen voor bedrijven en retail, de utiliteitsbouw en de woning- en appartementenbouw, maar ook in de bouw van parkeergarages. Waar andere bouwbedrijven afhaken, gaat AKOR bouw toch de uitdaging aan”, zegt Jan Nijkamp, projectleider bij AKOR bouw. “Deze parkeergarage ligt middenin de stad, wat enerzijds voor logistieke belemmeringen zorgt, maar ook technische vraagstukken met zich meebrengt. Aan de ene kant grenst de garage aan een woontoren en aan de andere zijde bevindt zich een verkeerstunnel. Bouwen zoals de oude garage was dan ook niet mogelijk door de grondverankering van die later aangelegde tunnelwand. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een stabilisatie met ‘tijdelijke’ CSM keerwanden, die de druk van de flat en diepte van de tunnel tijdens de bouwwerkzaamheden konden weerstaan. De bovengrondse lagen bevinden zich ook boven de tunnelwand, terwijl de fundering 9 meter verderop ligt. Door de groutankers van de tunnelwandconstructie was het namelijk onmogelijk om dichterbij te starten. Daarom maakten we gebruik van een uitkragende constructie met zware stalen HE1000M-liggers, bevestigd aan de prefab betonbalken van de parkeergarage. Hierdoor ‘zweeft’ de uitkraging van het gebouw geheel boven de tunnelwand.”

AKOR bouw is verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwe ondergrondse parkeergarage onder het Willinkplein. Bovenop komen in totaal 6 bouwlagen.

 

Van 2 naar 6 bovengrondse lagen

Aangezien de opdrachtgever wilde dat de mensen in het nieuwe deel evenveel doorzicht hadden als in de oude garage, was het onmogelijk om veel kolommen te integreren en werd gekozen voor grote kolommen en zware liggers uit prefab beton. De bovenbouw bestaat uit een samengestelde staalconstructie met betonnen kanaalplaatvloeren, voorzien van druklagen en prefab betonnen stabiliteitskernen.     

De gevels worden ingevuld met prefab staalframe-penanten, voorzien van een reliëf- en steenstructuur waartussen transparante aluminium vliesgevels en kozijnen gemonteerd zijn. “Tijdens het bouwproces kwam er nog een grote uitdaging bij. In de originele ontwerpen waren 2 bovengrondse lagen voorzien. Maar vorig jaar, toen de bouwwerkzaamheden al bijna een jaar aan de gang waren, werd beslist om nog 4 bijkomende verdiepingen toe te voegen, ingevuld met 2 penthouses en een hotel met 88 kamers.
Hiermee is de constructie wel volledig uitgenut en is er geen uitbreiding meer mogelijk”, stelt Nijkamp. “De hotelkamers en openbare ruimten worden volledig afgebouwd en uitgerust met alle installaties. De commerciële ruimten leveren we normaal gezien casco op, maar van verschillende huurders kregen we de opdracht om hun ruimte af te bouwen. Door de ervaring van onze medewerkers kunnen we flexibel inspelen op hun wensen. Aangezien de hoofddraagconstructie een schorende staalconstructie is, kan het gebouw zonder problemen heringedeeld en gestript worden.”

Einde in zicht

De parkeergarage is al in gebruik, maar vandaag zijn de aannemers nog druk bezig op de bovengrondse verdiepingen, met een geplande oplevering tegen het einde van 2020. De gemeente Emmen als uiteindelijke eigenaar van de parkeergarage alsmede Peter van Dijk als eigenaar van de bovenbouw behielden tijdens de ontwikkeling en realisatie van het project steeds een duidelijk zicht op het eindresultaat, aangezien AKOR bouw in het gehele project met BIM werkt en hiermee naar alle betrokken partijen communiceert. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details