Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Opschalen naar maatwerk’ in NOM-trajecten

Opschalen naar maatwerk’ in NOM-trajecten

De technische mogelijkheden om tot ‘Nul op de Meter’ te komen, zijn legio, maar zijn ze ook haalbaar? Bas Korte van Itho Daalderop, fabrikant van binnenklimaatsystemen, is helder. “Er zal aan de ene kant moeten worden opgeschaald, in het aantal uit te voeren woningen per project, en aan de andere kant maatwerk moeten worden geboden, met geleidelijke transities naar volledig ‘NOM’. Itho Daalderop heeft de producten, projectervaring en conceptuele kracht om in alle fasen van het NOM-traject toegevoegde waarde te bieden.”

Directeur Bas Korte van Itho Daalderop kent de uitdagingen van ‘Nul op de Meter’. “In 2004 zijn wij er inhoudelijk al mee begonnen: met onze partners de eerste energieneutrale woningen in exploitatie nemen en garantie geven op de energieprestatie. Itho Daalderop was dan ook één van de eerste producenten die zich met andere pioniers aansloot bij de Stroomversnelling. Wij merken in de doorontwikkeling dat de technische uitvoerbaarheid van NOM-projecten niet zozeer complex is, maar dat schaalgrootte het verschil maakt.” De schaalgrootte moet omhoog, met name in renovatietrajecten. “Honderd woningen in plaats van tien woningen kan de gezamenlijke investering van opdrachtgever en bouwpartners enorm reduceren en daarmee de doorslag geven. Tegelijkertijd moet het mogelijk zijn voor eigenaren als woningcorporaties om kleinere, geleidelijke stappen te maken, bijvoorbeeld door het bijplaatsen van een warmtepomp die het gebruik van de CV-ketel tot tachtig procent kan verminderen en de levensduur van de CV-ketel daarmee kan verlengen.” 

Energieprestatiegaranties
Vele partijen hebben nog niet de mogelijkheden en middelen om volledig ‘van het gas af’ te gaan. Korte: “Wij kunnen hen helpen met geleidelijke transities. Wij moeten ons als ketenpartners in de verduurzaming richten op meerdere ambitieniveaus. Enerzijds op productniveau, waarop wij een garantie tot vijftien jaar kunnen bieden inclusief instandhoudingsgarantie, maar daarnaast ook met conceptuele begeleiding. Denk hierbij aan een energieprestatiegarantie via ons zusterbedrijf Klimaatgarant, waarbij we een garantie op de NOM-prestatie bieden tot 25 jaar. De bewoner is dan geen eigenaar van een product meer, maar afnemer van een dienst: een optimaal werkend binnenklimaat op het gebied van temperatuur, warm water en gezonde binnenlucht.”

‘Naast schaalvergroting ook industrialisatie’
Een derde van het Nederlandse woningenbestand is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gerealiseerd en een groot deel van die woningen moet de energietransitie nog maken. “Wij dienen met elkaar als bouwpartners zoveel mogelijk repetitieve wooneenheden te vinden om schaalgrootte te creëren”, vervolgt Korte. “Daarnaast is industrialisatie nodig om NOM in de renovatie betaalbaar te maken. Hierbij werken we met verschillende ketenpartners aan totaalconcepten die toepasbaar zijn op bepaalde archetypische woningen. Itho Daalderop is in deze een unieke partij. Wij kunnen in het gehele traject van verwarming, warm water, ventilatie en een geoptimaliseerde regeling daartussen, een rol vervullen; met beproefde producten op maat, alsmede een schat aan ervaring en monitoring van duizenden woningen op het gebied van NOM-projecten. Bouwprojecten zijn zodanig gevarieerd qua schaal en benadering, dat wij bewust maximale vrijheid en comfort bieden. Dat vereist een actief participerende rol van onze organisatie en leidt tot een beter resultaat voor zowel opdrachtgever als bewoner.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details