Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Oosterparkkwartier, Groningen | Nieuwbouw in een knusse buurt in Groningen

Oosterparkkwartier, Groningen | Nieuwbouw in een knusse buurt in Groningen

Fraai metselwerk in een warmrode baksteen, bovenlichten en nissen

Het is een prachtige, sfeervolle wijk, waarin de woningen zijn opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school. Nisjes bij de voordeur, buitenruimten aan de gevel en stoere bakstenen met rollagen en ornamenten wekken de schijn dat het Oosterparkkwartier er altijd heeft gestaan.

Toch is niets minder waar. De laatste woningen van het Oosterparkkwartier in Groningen zijn nog maar net opgeleverd. Oude fabriekshallen hebben plaatsgemaakt voor 97 koopwoningen en 22 huurwoningen in een strak ritme. Aan de noord- en oostzijde is de wijk begrensd door een groene zone en het Van Starkenborgh Kanaal. Aan de zuidkant sluit het Oosterparkkwartier naadloos aan op de bestaande bebouwing. De mix van grotere en kleinere woningen, hogere en lagere woningen en huur- en koopwoningen maakt de wijk aantrekkelijk voor uiteenlopende doelgroepen.

Kenmerkende architectuur

Met de keuze voor de Amsterdamse School maakte KAW Architecten het Oosterparkkwartier pasklaar voor zijn omgeving. De buitenzijde van de wijk bestaat uit twee-, drie- en vierlaagse woningen met een plat dak. Deze vormen als het ware de entree. In het hart van de wijk bevinden zich woningen met een kap, waardoor verschillende uitstralingen zijn ontstaan. “De detaillering verwijst overal naar de jaren 30”, vertelt Frida Hoekman, projectontwikkelaar van VanWonen. “De warmrode bakstenen, afgeronde hoeken en bovenlichten.”

De laagbouwwoningen vormen de entree van het Oosterparkkwartier.

 

Duurzaam

Tijdens de ontwerpfase van het Oosterparkkwartier was gasloos bouwen nog niet verplicht. Toch koos VanWonen voor zeer energiezuinig bouwen, waarbij de toekomstige bewoners zelf konden bepalen in hoeverre zij gebruik maken van groene energie. Hoekman: “Alle huurwoningen zijn uitgerust met een luchtwarmtepomp, bij de koopwoningen was het een keuze. Ook het aantal zonnepanelen kon worden uitgebreid.”

Aardbevingbestendig bouwen

Een belangrijk item was het aardbevingbestendig bouwen. Met sterke knopen in de extra zware constructie kunnen de woningen letterlijk tegen een stootje. “De constructie kan niet voorkomen dat de woning onherstelbaar wordt beschadigd bij zware aardbevingen”, relativeert Hoekman. ”Maar bij een eventuele beving zijn de woningen aanzienlijk veiliger en hebben de bewoners de tijd om de woning te verlaten. Overigens was dit zelden een doorslaggevend argument voor aankoop. In de stad Groningen leeft de angst voor bevingen minder dan op het platteland.”

Groen en centraal

En er waren ruim voldoende argumenten om wel te kiezen voor het Oosterparkkwartier. “De ligging is fantastisch”, vertelt Jasja Scholtens, verkoopmanager van VanWonen. “De woningen liggen tussen een prachtig park en het Van Starkenborghkanaal en tegelijkertijd op een steenworpafstand van het stadscentrum. Het uitzicht op het havengebiedje aan de overkant van het water – met rauwe plekjes zoals oude loodsen – is ronduit pittoresk. En wat denk je van het uitzicht van de vieretagewoningen? Het heeft, gezien het aardbevingsbestendig bouwen, behoorlijke inzet gevraagd om aan alle keuzemogelijkheden te voldoen, maar die inzet is ruimschoots beloond.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details