Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Onze installaties zijn maatgevend voor de planning’
Montage van alle leidingwerk.

‘Onze installaties zijn maatgevend voor de planning’

In Amsterdam-Zuidoost wordt druk gebouwd aan het Zandkasteel. Ook Van Dorp Projecten is betrokken bij dit indrukwekkende renovatie- en transformatieproject. In onderaanneming van bouwcombinatie Kondor Wessels Amsterdam en IBB Kondor staat de installatiespecialist uit Capelle aan den IJssel in voor het ontwerp en de engineering, realisatie en projectbegeleiding van zowel de werktuigkundige als sanitaire installaties in de kantoren, commerciële en horecaruimtes op de eerste verdieping, entresolverdieping en begane grond. Daarnaast verzorgt Van Dorp de nieuwe parkeergarageventilatie en de stadsverwarmingstoevoer naar de woningen. In oktober moeten alle werkzaamheden worden opgeleverd.

Twincoilsysteem.

“Wij hebben de technische omschrijving (definitief ontwerp) van de bouwcombinatie in 3D/BIM uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp”, vertelt Dara Heron, Senior Projectleider bij Van Dorp Projecten. “Een flinke uitdaging, onder andere vanwege de bijzondere bouwfysica in dit project. Met uitzondering van de liftschachten is geen wand haaks. Dit maakte de coördinatie met de E-installateur, sprinklerinstallateur en bouwcombinatie complex. Zowel in het BIM-model als op de werkvloer. Om afwijkingen te voorkomen, moeten alle partijen hun plattegronden namelijk op exact dezelfde niveaus afdrukken.” De (klimaat)installaties die Van Dorp realiseert, zijn maatgevend voor de planning én doorloop van het project, vertelt hij. “Wij lopen voor de afwerking uit. Dat maakt dit project extra bijzonder.”

Werkzaamheden in de schacht.

Bijzonder was ook de rol van Van Dorp in het aftekenen en veilig stellen van diverse bestaande installaties. “Onder andere de ingestorte rioleringssystemen, de hemelwaterafvoeren en een groot deel van de droge blusleidingen zijn tijdens de stripsloop behouden gebleven”, vertelt Heron. “De klimaatinstallaties zijn wel compleet vervangen.” Onder deze klimaatinstallaties vallen de luchtbehandeling, centrale verwarming, gekoeld waterinstallaties en bijbehorende meet- en regeltechniek. “De zeven torens van het Zandkasteel zijn verdeeld in vier clusters. Elk cluster heeft zijn eigen luchtbehandelingskast met warmtewiel en koelbatterij, waarmee diep gekoeld kan worden. De luchtbehandelingskast zorgt voor de toevoer van verse en geconditioneerde lucht en afvoer van gebruikte lucht in de kantoren, commerciële en horecaruimtes. Voordat de verse lucht wordt ingeblazen, wordt deze lokaal nabehandeld door inductie-units met naverwarmers. De inductie-units worden per zone aangestuurd door het gebouwbeheersysteem.”

Voor de verwarming van de ruimtes is gekozen voor een combinatie van inductie-units, vloerverwarming en radiatoren, die worden gevoed door het stadsverwarmingsnet van Vattenfall (aanvoertemperatuur: 70°C, retourtemperatuur: 40°C). “Daarnaast zijn wij verantwoordelijk voor de gekoeld waterinstallaties (vanuit de twee Vattenfall invoerpunten), waterleidingen, riolering, brandslanghaspels, sanitaire installaties en mechanische ventilatie van de toiletten, evenals de afzuiging van de grootkeuken”, besluit Heron. “Ieder gebouwcluster krijgt zijn eigen technische ruimte, die in verbinding staat met de interne straat op de eerste verdieping, entresolverdieping en begane grond.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details