Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Nominatie Werkspoorfabriek beste gebouw 2020

Dubbele nominatie voor Utrechtse fabriek die is omgebouwd tot broedplaats voor innovatieve ondernemers

Werkspoorfabriek-buitenzijde kopiëren

Fotograaf: Stijn Poelstra

7 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De Werkspoorfabriek in Utrecht heeft een dubbele nominatie gekregen voor het beste gebouw en het beste kantoorgebouw van 2020. Vorig jaar werd de oude fabriek helemaal verbouwd en omgevormd met een innovatief en circulair bouwsysteem van de Utrechtse bureaus Respace en Sustainer Homes. Dit deden ze samen met o.a. ZECC Architecten in opdracht van Overvecht Vastgoed BV. Om dit te vieren zijn er in november rondleidingen door de Werkspoorfabriek voor iedereen met een passie voor architectuur en innovatie.

De lege 175 meter lange hal werd in een paar maanden tijd op duurzame wijze getransformeerd. En geeft nu plaats aan 50 innovatieve creatieve ondernemingen en een grote bierbrouwerij. Midden in het Werkspoorkwartier, de plek voor creatief en ondernemend Utrecht. De combinatie van het behoud van het industriële karakter en de nieuwe ruimtelijke inrichting wordt geprezen in beide nominaties. Op 22 en 28 oktober worden de winnaars van beide prijzen bekend gemaakt door de jury’s.

Werkspoorfabriek-binnenzijde kopiëren

Om het tekort aan vastgoed in Nederland aan te pakken ontwikkelde U trechts architectenbureau Sustainer Homes het bouwsysteem Respace. Er is op dit moment in heel Nederland vraag naar bijna 40 miljoen m2 woonruimte1 2 en alleen al in Amsterdam naar een half miljoen m2 kantoorruimte3 . Terwijl er 30 miljoen m2 vastgoed leeg staat4 . Met het bouwsysteem van Respace kan een groot gedeelte van het leegstaande vastgoed omgebouwd worden tot bruikbare woon- of werkruimte. De Werkspoorfabriek is daar een voorbeeld van.

CEO van Sustainer Homes, Gert van Vugt: “De treurige gipsen wandjes die we kennen uit kantoren zijn echt niet meer nodig. Met dit systeem krijg je daarvoor in de plaats duurzaamheid en circulariteit terug. Dit gebouw voelt niet als een kantoor, maar als een dorp in de stad waar je elkaar kent en tegenkomt. Het heeft het Werkspoorkwartier helpen te transformeren naar een ‘place to be’ in Utrecht.”

Via r espace.nl/rondleiding schrijf je je in voor 1 van de rondleidingen op 4, 11 of 18 november van 14:00 tot 15:00. Met oog op de corona maatregelen is er plaats voor maximaal 15 deelnemers per dag.

Respace is ontstaan uit Sustainer Homes en Project in Green en biedt een modulair, houtskeletbouw-systeem voor transformatie van vastgoed. Het zorgt ervoor dat vastgoed z’n karakter kan behouden en tegelijkertijd flexibel in gebruik wordt. Door het gebruik van parametrisch ontwerpen en het geautomatiseerd productieproces is het snel te realiseren en minder kostbaar dan reguliere bouwmethoden.

Meer informatie: respace.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%