Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Nieuwe standaard in smart building technology’
Een écht slim gebouw biedt toegevoegde waarde aan de beleving van onder meer de gebruiker en facilitair manager.

‘Nieuwe standaard in smart building technology’

Deze en talloze andere smart solutions worden toegepast in het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam.

Persy Control Services (PCS) is verantwoordelijk voor de gebouwautomatisering van Booking.com. IQPS, dochteronderneming van PCS, draagt zorg voor de indoor positioneringstechnologie. Directeur/eigenaar Paul Persy licht toe: “We passen een innovatief open en schaalbaar gebouwbeheersysteem toe, waarin installaties als klimaatbeheersing, toegangscontrole en brandmeldinstallaties gekoppeld zijn. Vanuit IQPS voegen we daaraan een state-of-the-art indoor positioneringssysteem toe.”

Smart/People Centric

“In een slimme omgeving gaat het niet alleen om technologie”, benadrukt Persy. “Het gaat om de waarde die deze technologie levert aan haar gebruikers en de organisatie. Veel projecten worden slim genoemd, maar in werkelijkheid digitaliseren ze bestaande functionaliteiten. Bijvoorbeeld het regelen van verlichting of temperatuur met een app. Een écht slim gebouw biedt toegevoegde waarde aan de beleving van onder meer de gebruiker en facilitair manager. Dit doen we door het leveren van kwalitatieve data die gericht is op People Centric, dus mensgerichte use cases. Bovendien zorgen we ervoor dat alle technieken integraal en dus frictieloos met elkaar samenwerken.”

Schaalbare, nauwkeurige positioneringstechnologie

Hij vervolgt: “Met het systeem dat we hier realiseren, zetten we een nieuwe standaard in smart buildings. Als positioneringtechnologie passen we een schaalbaar Ble-systeem toe. Dit systeem is uiterst nauwkeurig, tot 30 centimeter, en kan gebruikt worden met eenvoudige tags en mobile devices. Deze worden via BlueGPS, een open Location Intelligence Platform, verrijkt met business rules en aangeboden aan het smart platform.” Het systeem kan anonieme positiegerelateerde data verzamelen of persoonsgebonden pre-sets gebruiken. Op basis van die data biedt het systeem de mogelijkheid om realtime (de dichtstbijzijnde) vrije vergaderruimten of werkplekken te vinden, wachtrijen te signaleren, het lunchmoment te bepalen, ruimtecomfort te optimaliseren, assets te traceren, et cetera. Daarnaast wordt inzicht verkregen in het gebruik van het gebouw, op basis waarvan processen of ruimte-indelingen geoptimaliseerd kunnen worden.

Uitdagendste deel komt nog

Na een intensief voorbereidingstraject, waarin het wensenpakket van de opdrachtgever werd vertaald naar een slim en integraal gebouwbeheersysteem, ging in oktober 2020 de realisatie van start. Persy: “Het project en de werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang, maar het uitdagendste deel komt nog. Het laatste half jaar stellen we het smart building systeem in werking. Daar ligt voor ons het zwaartepunt.”  


Projectinfo

Betonstaal wapening van kelder tot dak voor sluitstuk van Oosterdokseiland 

Wapening wordt gebruikt om één van de zwakste punten van beton te elimineren. Beton is namelijk ontzettend druksterk, maar vrij zwak in het opvangen van trekkrachten. Het knippen en buigen van betonstaal is dan ook werk voor specialisten in wapeningstechnologie zoals ATG Deutschland, dat onderdeel is van de internationale DITH Group. De firma met hoofdkantoor in Mülheim an der Ruhr beschikt over verschillende productiefaciliteiten in Duitsland en Zweden. 

“De wapening van beton is belangrijk voor de stevigheid en levensduur van elk gebouw, maar bij hoogbouwprojecten, zoals het hoofdkantoor van Booking.com op de kop van het Oosterdokseiland, moet toch met heel wat uiteenlopende aspecten rekening worden gehouden. We hadden in 2012 voor Züblin (Stuttgart) de wapening voor de woontorens van De Rotterdam geproduceerd en voor dit prestigieuze project met een totale oppervlakte van 72.500 m² wilde men met dezelfde partners werken”, vertelt operations manager Benelux Patrick Vermeulen. “Onze ingenieurs maakten alle berekeningen en tekeningen, zodat de wapening van kelder tot dak volledig op de eisen van dit project afgestemd kon worden. Daarna werd in onze eigen centrales gestart met het knippen en buigen van het betonstaal. De eerste productie dateert al van 2018 en eind maart 2021 moeten volgens de planning de laatste wapeningen op de bouwplaats geleverd zijn.”


Techniek draait om mensen

“Zowel qua omvang als door de complexiteit is de City Campus een uitdagend gebouw”, zegt Jan van den Brink, business unit leider Utiliteitsbouw bij Van den Pol Elektrotechniek. Het Montfoortse familiebedrijf is onder meer verantwoordelijk voor de complete E-installatie, LED-verlichting, brandmeld-, ontruimings- en datainstallatie, plus de aanleg van 1.500 PV-panelen. “Met 250 medewerkers beschikken we over een brede specialisatie die bij dit project goed tot zijn recht komt. Verder zijn drukke stadscentra vertrouwd terrein. We zijn gewend om met bijbehorende logistieke beperkingen om te gaan.”

Half woord is genoeg

Cruciaal element bij de City Campus is de complexe integratie van architectuur en installaties. “De uitvoering is nu in volle gang. Er zijn veel verschillende partijen actief. Iedereen moet de juiste dingen doen, op de juiste plek en het juiste moment en met een scherp oog voor elkaars rol. Voordeel daarbij is dat wij veel disciplines in één hand hebben. Verder is W-partner Klimaatservice Holland een vertrouwde partij. We trekken vaak samen op bij projecten en hebben aan een half woord genoeg.”

Gebruiker staat centraal

De City Campus is een slim gebouw. Tal van sensoren dragen bij aan het hoge niveau van duurzaamheid en comfort. Gebruiksvriendelijkheid is daarbij de rode draad. “Uitgangspunt zijn de mensen die straks in de City Campus werken. Want innovatieve techniek heeft alleen meerwaarde als deze eenvoudig te bedienen is.” Een app leidt kantoorgebruikers naar de juiste werkplek. “Daar kunnen zij hun werkomstandigheden geheel naar wens instellen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details