De internationale allure van het hoofdkantoor van Booking.com is voor een groot deel te danken aan de spectaculaire gevel. Met o.a. verdiepingshoge ramen in verschillende vormen en afmetingen is het gevelontwerp complex en uitdagend. Gevelspecialist Scheldebouw wist dit te vertalen naar een custom-made elementgevel. De eerste elementen worden medio dit jaar gemonteerd.
Scheldebouw realiseert de gevel in opdracht van Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam (OOA), een entiteit van BPD voor de ontwikkeling van het Oosterdokseiland, en was al in een vroeg stadium bij het ontwerp betrokken. Sales manager Paul Latuheru van Scheldebouw: “We dachten mee over een geveloplossing die aan het esthetische beeld van de architect voldoet, maar ook aan de thermische en bouwfysische eisen. Met name akoestiek is belangrijk, vanwege de ligging nabij het spoor.” Scheldebouw verzorgt ook de glasdakconstructies voor de atria.
Rimpeling in het water
“Het gevelontwerp is opvallend en uitdagend”, vervolgt Latuheru. “De geometrische vorm, strakke belijningen en inspringende geveldelen maken het ontwerp bijna on-Hollands. In het midden van het gebouw, over een lengte van zo’n zestien meter, loopt de gevel vanaf beide zijden iets naar binnen toe. Het beeld dat hiermee gecreëerd wordt, doet denken aan de rimpeling in het water nadat je er een steentje in gegooid hebt.” Concept designer Hans Jansen voegt toe: “De gevel is opgebouwd uit een grid van transparante delen. In één van onze eerste conceptvoorstellen wijzigden we de gridmaat van 1.20 meter breedte naar 2.40 meter breedte. UNStudio heeft dit uiteindelijk ook doorgevoerd. Dit bracht iets meer rust in de gevel. Tegelijkertijd houden de variatie in horizontale banden, de verschillende raamhoogten en driehoekige ruiten het gevelbeeld dynamisch.”
Custom-made prefab gevelelementen
Scheldebouw kiest ervoor om de gevel uit te voeren als elementgevel. Latuheru licht toe: “We vervaardigen de gevelelementen in onze eigen fabrieken in Middelburg en Heerlen. Deze elementen zijn 2.40 meter breed en 3.30 meter hoog. In sommige gevallen zijn ze hoger, tot wel 5.50 meter. Door te prefabriceren, houden we de kwaliteit van de elementen onder controle en de bouwsnelheid hoog.” Jansen voegt toe: “We brachten de complexe en gevarieerde gevel terug naar vijf basiselementen, met elk een aantal varianten. Alle elementen zijn custom-made. Ook hebben we drie project specifieke stijlen- en regelsystemen ontwikkeld.” De gevelelementen met een driehoekige punt vormen de grootste uitdaging. Een aantal van deze punten is uitgevoerd als parallel uitzetvenster, een zogenoemd PAF-raam.
Mock-ups
In totaal realiseert Scheldebouw circa 15.000 vierkante meter aan gevel. Daarvan wordt 10.000 vierkante meter geprefabriceerd, wat neerkomt op zo’n 1.200 gevelelementen. Om er zeker van te zijn dat de elementen aan alle wensen en eisen voldoen, maakt Scheldebouw een aantal mock-ups. Latuheru: “Eerst maakten we een visuele mock-up. Op basis daarvan kon de klant het uiterlijk beoordelen. Daarnaast is een mock-up gemaakt die was bedoeld om het glas te beoordelen. We zochten naar een glasopbouw die voldoet aan de eisen op het gebied van licht, thermische prestaties, zonwering en akoestiek. Zo zijn de elementen uitgevoerd in triple glas en voorzien van zonwerende coating. Daarvan maakten we een mock-up in vier varianten.” In maart maakt Scheldebouw de mock-up waarmee de wind- en waterdichtheid van de gevel getest wordt. Daarna volgt nog een mock-up voor het testen van de akoestische prestaties.
Lean en binnenstedelijk
Zowel BPD als Booking.com zijn gebaat bij een snelle oplevering. De planning is dus een belangrijk onderdeel in het project. Na de ruwbouw, die vrij complex is door de variërende vorm van het gebouw, is het zaak de elementen zo snel mogelijk te monteren. “We voeren de bouw straks uit volgens de Lean planning”, zegt Latuheru. “We hebben 55 transporten nodig om alle elementen op de bouwplaats aan te leveren. Dit doen we just-in-time, zodat ze vrijwel meteen ingehesen kunnen worden. Gezien de binnenstedelijke locatie, met nagenoeg geen opslagruimte, is dit de enige mogelijkheid.” De gevelelementen zijn nog niet gemonteerd. Toch heeft Scheldebouw al een intensief traject achter de rug. Latuheru: “Met BPD, de architect en diverse adviseurs hebben we gekeken hoe we de architectonische visie konden realiseren. Dit heeft geresulteerd in wat er nu gebouwd wordt.” Jansen besluit: “Daarbij laten we zien dat je een complex gebouw wel degelijk in een elementgevel kunt uitvoeren.”