NewCold is één van de snelst groeiende bedrijven op het gebied van advanced food logistics. De vrieshuizen van de wereldleider zijn grotendeels geautomatiseerd, wat opschaling en efficiëntie mogelijk maakt. Voor de bouw van haar nieuwe vrieshuizen wordt bovendien continu gezocht naar optimalisaties in duurzaamheid, luchtdichtheid en energiezuinigheid. Waar de bestaande bouw in Rheine (Duitsland) nog is voorzien van Industrial IND sandwichpanelen van Isocab by Kingspan, worden bij de uitbreiding innovatieve Quadcore IND panelen toegepast. Dankzij de 220 mm dikke panelen profiteert NewCold van een Rc-waarde van maar liefst 12,5 m2K/W.
“Als gevolg van de energietransitie wordt het aanbod aan groene stroom steeds groter”, weet Andre Pes, Commercieel Directeur Benelux bij Isocab by Kingspan. “Netcapaciteitsproblemen en gigantische prijspieken liggen hierdoor op de loer.” Een groot koelvrieshuis heeft de energiebehoefte van circa 2.500 woningen, vertelt hij. “Vermenigvuldig je dit met een gemiddeld stroomverbruik van 4.000 kWh voor een vierpersoons huishouden, dan kom je al snel op een verbruik van 10 miljoen kWh per jaar. Uitgaande van de stijgende energieprijzen – die vorig jaar tot meer dan 5 keer zo duur werden – verdient een investering in sandwichpanelen met een hoge Rc-waarde zich steeds sneller terug. In de voorbereidende fase rekenen wij graag het verschil tussen diverse sandwichpanelen voor, zodat van meet af aan weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden.”
Een andere trend die Isocab by Kingspan waarneemt, is de trend van hoogbouw. “Vanwege de schaars beschikbare en dure bouwgrond gaan steeds meer koelvrieshuizen de hoogte in”, ziet Sales Manager Wim Polfliet. “Dit stelt nieuwe eisen aan de luchtdichtheid, waarin onze sandwichpanelen probleemloos kunnen voorzien. Ook in Rheine is voor dergelijke hoogbouw gekozen. De geselecteerde Quadcore panelen beschikken bovendien over een hoge brandweerstand van 60 minuten (paneeldikte: 200 mm) en een aantoonbare brandreactie van B-s1,d0 (bij paneeldiktes van 60 tot 220 mm). Dit betekent dat de panelen bij brand zeer moeilijk brandbaar zijn, weinig rook produceren en geen enkele druppelvorming vertonen.”
Isocab by Kingspan zoekt continu naar duurzame oplossingen voor de gebouwen van morgen. “De bouwsector is verantwoordelijk voor circa 30 procent van alle afval wereldwijd en een grootverbruiker in grondstoffen”, weet Pes. “Bovendien veroorzaakt de gebouwde omgeving 39 procent van onze CO2-uitstoot. Percentages die drastisch verkleind moeten worden, om onze planeet ook in de toekomst leefbaar te houden.” Isocab by Kingspan neemt hierin haar verantwoordelijkheid met het groepsbrede Planet Passionate programma, waarin de focus ligt op circulariteit en reductie van energie, CO2 en waterverbruik. Een belangrijke pijler is bovendien circulariteit: het zo lang mogelijk in de kringloop houden van producten en grondstoffen. “Het retour nemen van onze panelen aan het eind van de gebouwlevensduur maakt hier essentieel onderdeel van uit en wordt op dit moment onderzocht.”