Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
New Brooklyn: een stukje New York in Almere
Hoekgebouw met een unieke stijl.

New Brooklyn: een stukje New York in Almere

Je zou bijna denken dat je verdwaald bent, als je door nieuwbouwwijk New Brooklyn in Almere Poort loopt. Hier wordt gewerkt aan 1.400 woningen in stijl van Brooklyn, New York City. Aannemer Nijhuis Bouw vestiging Apeldoorn neemt een deel van de wijk voor haar rekening. Projectleider Henrico Kroes vertelt over het project.

Binnenplaats.

“De architectuur is erg bijzonder”, aldus Kroes. “Almere is een enorme groeigemeente, dus er wordt een hoop gebouwd. Toch is dit echt een eigen, herkenbare wijk aan het worden. De vader van de uitvoerder was onlangs toevallig in New York en had foto’s gemaakt van de gebouwen in Brooklyn. Je ziet die stijl mooi terugkomen in de nieuwe gebouwen. De architectuur maakt het project uniek.”

Van weiland naar stadswijk

“We hebben in vrij korte tijd een weiland omgetoverd tot een enorm dorp”, zegt Kroes. ”New Brooklyn krijgt steeds meer vorm als een veelzijdige woonwijk met eengezinswoningen, koopappartementen, vrije kavels en (sociale) huurwoningen. Een hippe en levendige plek met genoeg mogelijkheden voor de bewoners om elkaar te ontmoeten.”

Balkons.

“De hoofdmoot bestaat uit de gemeente Almere, woningcorporatie de Alliantie en Heijmans Vastgoed. Wij bouwen vooral voor de Alliantie, maar ook voor Heijmans Vastgoed hebben wij huurwoningen gebouwd. Na de eerste fase hebben we eind 2022 al meer dan 200 woningen opgeleverd.”

Goed afstemmen

Omdat bij het project veel verschillende partijen betrokken zijn, bleek een goede onderlinge afstemming essentieel, van ontwerp tot uitvoering. “Er zijn drie architecten betrokken die allemaal met hun ontwerpen langs het kwaliteitsteam moeten gaan. De verschillende woningen moeten qua stijl namelijk goed op elkaar aansluiten.” Maar de echte uitdaging zat in de logistiek en planning. “Dat is nog best spannend en ingewikkeld. De woningen maken bijvoorbeeld gebruik van stadsverwarming via Vattenfall. Dat is een duurzame methode om de temperatuur in huis te regelen of om warm water te krijgen zonder gas. De woningen moeten daarvoor allemaal worden aangesloten op een waternet. Er zitten naast de leidingen van de stadsverwarming nog vele andere leidingen in de grond, bijvoorbeeld voor stroom en internet, en dat vergt nogal wat coördinatie. Wie zit waar en wie is wanneer aan de beurt om de woningen aan te sluiten? Bovendien ben je met verschillende partijen in elkaars tuin aan het bouwen, om het zo maar te zeggen. Je moet dus goed kijken hoe iedereen de ruimte krijgt om zijn werkzaamheden te verrichten. Ook qua transport blijkt het nog wel eens lastig. Hiervoor zitten alle betrokken partijen tweewekelijks bij elkaar voor coördinatieoverleg.”

Mooie aansluiting van de gebouwstijlen.

Op elkaar bouwen

Ondanks het tekort aan capaciteit in de bouwwereld, wist Nijhuis met haar co-makers al veel moois neer te zetten. “Natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot, maar door een goede samenwerking en duidelijke afspraken met de opdrachtgever is het proces soepel verlopen. Daar zijn we trots op. We bouwen natuurlijk niet alleen. Iedereen is hard nodig om waar te maken wat je belooft. We bouwen dan ook graag duurzame relaties op met onze partners. Zo kunnen we steeds scherpere afspraken maken en op elkaar bouwen.” Dat is ook de boodschap die Kroes wil meegeven aan andere bouwers. “Heb vertrouwen in elkaar en werk aan een goede verstandhouding. Op die manier kunnen we samen een hoop rechtzetten om de woningnood te stillen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details