Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Naturalis Biodiversity Center Leiden | ‘Gevelelementen dragen af aan elkaar’

Naturalis Biodiversity Center Leiden | ‘Gevelelementen dragen af aan elkaar’

De imposante kroongevel van het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center bood technische uitdagingen in het kader van maakbaarheid. Hoofdaannemer J.P. van Eesteren heeft advies- en ingenieursbureau Lievense ingeschakeld om alternatieven te ontwikkelen voor het constructief ontwerp. Van de geheel in beton ontworpen geveldraagstructuur is uiteindelijk een hybride constructie gemaakt, met een sterke expertise-inbreng van de producerende partijen.

Met behoud van de vormgeving is een staalconstructie ontworpen die het dak draagt en tevens horizontale steun biedt tegen windbelastingen loodrecht op de gevel. In de staalconstructie zijn oplossingen bedacht om de kniklengten van kolommen te reduceren, om deze zo slank mogelijk te houden. “Slankheid had prioriteit. We hebben alles op alles gezet om de constructie optimaal te laten bijdragen aan de reductie van de kniklengten. Bijvoorbeeld met een kleine koppeling naar de bestaande depottoren van Naturalis”, zegt ontwerper/projectleider Robin van Gerwen van Lievense. “De hoge kroongevel heeft immers geen achterconstructie voor de afdracht van krachten.”

Producent Hibex heeft Lievense gevraagd de uitwerking van de gevelelementen tot op detailniveau uit te werken. Van Gerwen: “De prefab gevelelementen zijn perfect ruitvormig gemaakt en dragen af aan elkaar, met stapelnokken voorzien van glijfolies. Het eigen gewicht van de elementen wordt met deze verborgen nokken naar beneden gedragen. De elementen zijn middels bouten aan de staalconstructie bevestigd voor de winddruk en met name windzuiging: overal kunnen kleine horizontale verplaatsingen plaatsvinden, zodat geen temperatuurspanningen worden opgebouwd.”

De gevelelementen zijn zodanig ontworpen dat de stelkozijnen konden worden meegestort in de fabriek van Hibex, wat weer in het belang is van een goede waterdichting. Van Gerwen: “Producerende partijen, hoofdaannemer en architect hebben continu meegedacht, waardoor de juiste expertise kon worden ingebracht om het gewenste gevelbeeld technisch te vertalen – een integrale aanpak voor een maatwerkconstructie. Hierdoor kan Lievense zijn rol als advies- en ingenieursbureau dat architectonische ontwerpen constructief haalbaar maakt optimaal waarmaken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details