Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Na een aaneenschakeling van uitdagingen:

Een waardig broertje van het DUO-gebouw.

BM_EOSR210206-36-bewerkt

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Bas Meelker Photography

2 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met uiteenlopende tinten wit en een ligging in de groene setting van de Groningse Stadstuin rond het DUO-gebouw is de Kempkensberg nu al een droomlocatie. Als straks ook nog de voorliggende ringweg is verdiept en het groen is doorgetrokken, ontbreekt het de bewoners aan niets meer. Maar het voortraject ging niet over rozen…

De lichte golf in de gebouwen zorgt voor veel maatwerk.

Slokker Vastgoed kocht de locatie aan de voet van het markante DUO-gebouw van de gemeente Groningen. Naar een ontwerp van architect De Zwarte Hond realiseerde zij hier vervolgens twee bouwvolumes op een gezamenlijke halfverdiepte parkeerkelder; één met 36 koopappartementen en één met 40 huurappartementen. De ondergrondse parkeergarage biedt ruimte voor zo’n honderd auto’s.

Een donkere vleermuizenvliegroute

De aaneenschakeling van uitdagingen in het voortraject zit bij Ronald Huijssoon, ontwikkelingsmanager van Slokker Vastgoed, nog vers in het geheugen. “Het begon met de lichtschuwe watervleermuizen die vanuit het Sterrebos langs de bouwlocatie vlogen”, vertelt hij. “Om te voorkomen dat deze zeldzame soort tijdens de bouw en naderhand door het licht van de woningen werd ontregeld, moest bij het Engelse Park een donkere vleermuistunnel worden aangelegd. De bezwaren en realisatie van de donkere vliegroute vroegen zo’n anderhalf jaar, terwijl de opdrachten al getekend waren.”

De uiteenlopende tinten wit in een groene setting maken van Kempkensberg een droomlocatie.

Een aardbevingbestendige fundering

Een uitdaging van andere orde was de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. Dit vroeg om een extra zware fundering, waarvoor dan wel enig archeologisch onderzoek moest worden uitgevoerd. Huijssoon: “We wisten dat in het bouwterrein een gedeelte van een oude verdedigingslinie kon liggen. Maar een héle linie midden op het bouwterrein, daar waren we niet op voorbereid. Tijdens het archeologisch onderzoek stuitten we bovendien op ankerstangen met groutankers.” Dirk de Valk, projectleider van Nijhuis Bouw, vult aan: “Het verwijderen van de ankerstangen en funderingsresten van de verdedigingslinie was ‘a hell of a job’. Uiteindelijk is het gelukt met een boor die werkelijk alles verbrijzelt wat hij tegenkomt.”

‘Doordachte keuzes maakten van Kempkensberg een waardig broertje van het DUO-gebouw’

Kwalitatief maatwerk

De lichte golf in de gebouwen heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat het gebouw ook wel ‘De Woonrups’ wordt genoemd. In bouwtermen betekende het ‘maatwerk’. Het maakte elk onderdeel uniek; nergens was repetitie. Bovendien werden alle onderdelen uitgevoerd met hoogwaardige materialen. “Het was een zoektocht om de juiste gevelstenen te vinden en de Trespa- en Steni-gevelbeplating in uiteenlopende kleuren en texturen”, vertelt Huijssoon. “Ook de witte pannenkoeklagen die horizontaal door de gevels lopen, zijn doordacht. Nu het pand uit de steigers komt, zien we dat het totaal van deze keuzes van Kempkensberg een waardig broertje van het DUO-gebouw maakt.” 

Een gestructureerd plat dak

Veel aandacht schonk Nijhuis aan de inrichting van het platte dak, de vijfde gevel van het gebouw. Dit is namelijk niet alleen de installatieplaats voor de zonnepanelen en warmtepompen, maar vormt ook het uitzicht van het DUO-gebouw. De Valk: “We wilden hier niet het stiefkindje van de bouw van maken. Daarom hebben we alle elementen met zorg opgesteld. Fraai is het nog niet, maar het beperkt zeker de lelijkheid.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details