De renovatie van 77 monumentale woningen in Zeist: dat klinkt als een hele uitdaging. Maar met een goede samenwerking is dat geen probleem. Woongoed Zeist en Nijhuis Bouw slaan daarom de handen ineen om dit project te realiseren. Projectmanager Jan van Wiggen en het team van Nijhuis, bestaande uit Arie Nijkamp (projectleider uitvoering), Edwin Sprakel (projectleider voorbereiding) en Ernst-Jan Brunnenkreef (dagelijkse bouwbegeleiding) vertellen ons alles over de renovatie en de uitdagingen die daarbij komen kijken.
Nijhuis Bouw is al ruim 100 jaar actief in de aannemersmarkt. Het bedrijf verzorgt onder andere nieuwbouw en renovatie. Aangezien het project in Zeist een renovatieproject is, was Nijhuis dan ook de ideale kandidaat. Van Wiggen vertelt: “Nijhuis was al lang bij ons bekend, en had de juiste expertise voor dit project. Het is een partij die écht weet waar ze het over heeft. Daarom sloegen we de handen ineen en gingen we aan de slag.”
Het project begon met een zeer specifieke aanvraag. De woningen komen namelijk uit de jaren ’50 en het gebruikte bouwsysteem is uniek. Van Wiggen: “Jan Wils was de architect. Hij was erg bekend toentertijd, zo ontwierp hij bijvoorbeeld het Olympisch Stadion in Amsterdam! Later heeft hij zich meer toegelegd op de wederopbouw. Dit complex is daar een mooi voorbeeld van.” Sprakel en Nijkamp vervolgen: “Het bouwsysteem dat Wils gebruikte voor de woningen in Zeist is een bijzondere constructie: deze methode van bouwen werd nog nooit eerder gebruikt in Nederland. De binnen- en buitenbladen zijn opgebouwd uit beton. Destijds een makkelijke manier van bouwen, maar nu een echte uitdaging!”
Maar het bouwsysteem was niet de enige bijzonderheid aan het project. “Omdat de woningen een gemeentelijk monument zijn, mag je in principe geen wijzigingen aanbrengen”, aldus Van Wiggen. “Tijdens de voorbereiding was de samenwerking met Nijhuis dan ook erg fijn. Nijhuis keek wat haalbaar en meetbaar was voor de renovatie. Zo kunnen we de woningen weer in volle glorie herstellen, met dezelfde uitstraling als vroeger.
En door ons mooie plan zijn we er ook goed uitgekomen met de monumentencommissie.” Team Nijhuis vervolgt: “We wilden natuurlijk de authentieke details benadrukken, maar dan in een modern jasje. Hoe zag het er destijds bij de nieuwbouw uit, en hoe kunnen we dat nu herhalen met eigentijdse materialen? Volgens ons is dat in ieder geval goed gelukt.”
De partijen zijn op dit moment hard aan het werk aan de complete renovatie. Nijhuis voert verschillende ingrepen uit: “Alle woningen worden voorzien van nieuwe overzetschoorstenen, pannendaken, gevelstuc, kozijnen en een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Daarbij denken we ook aan isolatie, asbestsanering en vloerisolatie. Ook vervangen we de schuttingen en balkonhekken.” Maar daarmee is het pakket nog niet compleet. “We zorgen ook dat de huizen goed en veilig geïnstalleerd zijn. Een soort van APK-keuring, eigenlijk”, vertelt Team Nijhuis lachend. “Natuurlijk renoveren we ook al het achterstallige onderhoud aan de woningen. En we dragen bij aan verduurzaming: de woningen gaan allemaal richting energielabel A. Zo zorgen we dat de gehele woning weer compleet toekomstbestendig is.”
Tijdens het hele project blijven de bewoners in hun woning wonen. Dus ook aan de huidige bewoners wordt gedacht. Er worden speciale rust- en logeerwoningen ingericht. Zo kunnen bewoners even tot rust komen en weg uit de renovatiedrukte. Team Nijhuis: “We renoveren ongeveer een woning per dag. We verwachten medio mei 2023 het project te voltooien. Samen zorgen we ervoor dat deze prachtige monumentale panden in ere hersteld worden en dat ze weer zeker 30 tot 50 jaar mee kunnen!”