Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Moderne, glazen koepel tussen oude muren

Moderne, glazen koepel tussen oude muren

Point Cloud maakt het mogelijk

Met een glazen koepel werd het ene atrium van het kasteel omgetoverd tot een multifunctionele ontmoetingsplaats. Het andere atrium werd de buitenruimte van de horecagelegenheid, compleet met daktuin en terrassen. Dit zijn nog slechts de eyecatchers van het state-of-the-art bedrijfspand van Shell. Ook op installatiegebied gebeurde er veel.

Het monumentale pand waarin Shell International is gevestigd, dateert uit 1917. Om het pand te laten voldoen aan de eisen van deze tijd, vonden al meerdere renovatieslagen plaats. In 2014 werden alle daken en gevels gerenoveerd, in 2019 werden de buitenkozijnen vervangen en in de periode 2019-2022 werd het hele pand verduurzaamd. Shell wilde hierin een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van de energietransitie en ging voor LEED Platinum. Dit is het hoogst haalbare milieucertificaat.

Voor de perfecte aansluitingen van oud en nieuw werd het hele gebouw vooraf digitaal ingemeten met Point Cloud.

Glazen koepel

Voor de perfecte aansluitingen van oud en nieuw werd het hele gebouw vooraf digitaal ingemeten met Point Cloud. “Dit heeft de perfecte montage van de koepel mogelijk gemaakt”, vertelt Kees Verdoorn, projectleider van De Vries en Verburg. “De hoofddraagconstructie van de koepel is uitgevoerd met een stalen randligger, opgelegd op de bestaande muren. Deze is vervolgens ingevuld met een stalen grid in een elleboogconstructie, die de elementen zelfdragend maakte. Daarna zijn de ribben bedekt met koudgebogen glaspanelen.” 

Transporten in en rondom het pand

Het transport van de koepel was slechts één van de uitdagende transporten waar De Vries en Verburg mee te maken kreeg. “Zeer regelmatig speelde de vraag of de maximale vloerbelasting niet werd overschreden. Om de vloeren te beschermen, lieten we alles aanleveren in kleine pakketten. Nagenoeg hetzelfde probleem speelde buiten. Hier moesten door ruimtegebrek alle bestellingen just-in-time worden aangeleverd. Bovendien liepen er talloze afspraken over laad- en lostijden.”

Door de glazen koepel werd het ene atrium van het kasteel omgetoverd tot een multifunctionele ontmoetingsplaats.

8.000 sparingen

De nieuwe, milieuvriendelijke elektrotechnische en klimaatinstallaties in het monumentale pand zorgden voor constructieve vraagstukken. “Voor de nieuwe kabels, leidingen en kanalen moesten er 8.000 sparingen worden gemaakt in de bestaande draagconstructie. Dan moet je je afvragen of dit nog verantwoord is. Daarom is elke sparing en de relatie tussen de sparingen beoordeeld door de constructeur. Waar nodig is gezocht naar een positie waar de sparing geen probleem opleverde.” 

Canopies

Na de overkapping werd het atrium gedecoreerd met twee canopies met zittingen rondom. De vurenhouten ‘kronen’ zijn vrijstaand in de ruimte geplaatst en vervullen zowel een decoratieve als akoestische functie. Ze bestaan uit tien opengewerkte ringen in trapezevorm en naderen de overkapping van het atrium. Verdoorn: “Voor de engineering en vervaardiging zijn constructieve hoogstandjes verricht. Het enorme aantal driehoeken met schuinten en verbindingen is geprogrammeerd door ABT. Dit lijkt eenvoudig, maar het is innovatief en nooit eerder vertoond.”

In maart 2022 was het hele bedrijfspand gerevitaliseerd en kon Verdoorn terugblikken op een bijzonder project. “Alle partijen werkten rechtstreeks in opdracht van Shell. Toch verliep de samenwerking uitstekend. Natuurlijk had iedere partij zijn eigen DNA, maar het gezamenlijke doel  stond voorop.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Shell International, Den Haag
  • Architect/constructeur ABT Ingenieursbureau, Velp
  • De Vries en Verburg, Stolwijk
  • Installaties Kuijpers – Technisch Dienstverlener, Den Bosch
  • Bouwperiode juli 2019 – maart 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details