Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Met procesmatig werken op de deadline af

Met procesmatig werken op de deadline af

Anders dan LEAN-plannen

Wie over de A50 rijdt, kan er niet meer omheen. De nieuwe opslag van Van Acht ligt op een topzichtlocatie en is voorzien van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van logistiek, transport en warehousing. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort het pand hoge ogen: BREEAM ‘Outstanding’.

Begin 2019 ging Paul van Acht voor de eerste keer te rade bij de gemeente St. Oedenrode voor uitbreidingmogelijkheden van zijn koel- en vriesopslag. Maar welk perceel er ook passeerde, het bleef passen en meten. Bedrijfsgrond in Veghel bood ruimte voor uitbreiding, nu en op termijn. Van de 12,5 ha die Van Acht aankocht, is nu 6 ha bebouwd. De nieuwe opslag omvat 43.640 m² warehouse, 12.229 m² mezzanine en 1.716 m² kantoorruimte.

Wie over de A50 rijdt, kan er niet omheen. De nieuwe opslag van Van Acht ligt op een topzichtlocatie.

Taakverdeling

Na de aankoop koos Van Acht voor een bijzondere aanpak. Hij bleef betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het bouwplan. Alle keuzes werden met Aan de Stegge Twello besproken, waarna het Twellose bouwbedrijf de plannen uitvoerbaar maakte. “Voor ons een zeer prettige samenwerkingsvorm”, vertelt Bart Besemer, projectleider van Aan de Stegge Twello. “De taken moesten goed verdeeld worden. Daarnaast hadden we te maken met een korte uitvoeringstijd en lag de lat in alle opzichten hoog. Dit was het eerste project waarbij de BREEAM ‘Outstanding’-normen 2020 werden toegepast.”

Het pand is voorzien van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van logistiek, transport en warehousing.

BREEAM ‘Outstanding’

De BREEAM ‘Outstanding’-certificatie staat voor de hoogste trap van duurzaam bouwen. Gecertificeerde panden zijn gasloos en hebben een grijswatercircuit, WTW-ventilatiesysteem, LED-verlichting, zonnepanelen en gevelbekleding van gerecyclede panelen. “Dit is nog slechts een greep uit de duurzaamheidseisen”, vertelt Besemer. “De 2020-normen vereisten ook nieuwe rekenmethodes. Binnen Aan de Stegge Twello hebben we een BREEAM-expert die dit proces professioneel heeft begeleid.”

De gevelbekleding is van gerecyclede panelen.

Zelfsturende teams

Waar deadlines in de regel worden gehaald door een strakke LEAN-planning, werd hier gekozen voor procesmatig werken. Besemer: “Via BIM hadden de geselecteerde onderaannemers inzage in het bouwproces en stelden zij zelf vast wanneer het tijdstip was aangebroken voor hun aandeel. Zij stonden dus niet tegenover elkaar, maar zij aan zij.” Dit zorgde voor een bouwtempo dat zo hoog lag, dat het de aandacht trok van collega’s. “We lopen nu nog voor de troepen uit, maar deze ADST-methodiek wordt de toekomst. Daar ben ik van overtuigd.”

Van de 12,5 ha die Van Acht aankocht, is nu 6 ha bebouwd.

Een gedegen voorbereiding

De werkwijze bezorgde de projectleider ook ruimte voor andere zaken. “We hadden bijvoorbeeld leveringsproblemen als gevolg van corona”, vertelt Besemer. “Gelukkig zijn onze werkvoorbereiders goede planners. Zij gingen al heel vroeg op zoek naar A-merken, mogelijke optimalisaties en flexibiliteit in het ontwerp. Dat is immers ook een eis van BREEAM ‘Outstanding’. Het pand moet relatief eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor een andere bestemming.”

Van Acht realiseert zich dat hij behoorlijk wat heeft gevraagd van Aan de Stegge Twello. “We hebben een discipline Bouw in eigen beheer en hebben – net als Aan de Stegge Twello – samenwerkingsverbanden die al 25 tot 30 jaar lopen. In die gevallen is gekozen op basis van een selectieprocedure. Toch verliep de samenwerking uitermate plezierig. En nog opvallender is de uitvoeringstijd.”  

2.300.000 kg staal voor de opbouw van de constructie

De complete staalconstructie voor Van Acht Koel- & Vriesopslag – in totaal 2.300.000 kg staal – werd gemonteerd in een tijdsbestek van twaalf weken. Dit was mogelijk dankzij een zorgvuldige engineering en een doordachte planning.

Reijrink Staalconstructie nam het totale proces voor haar rekening, van tekenwerk tot productie, conservering en montage. Hierdoor had zij het proces van A tot Z in de hand. “Dat begon bij een goede engineering”, vertelt Tim van Dun, projectleider van Reijrink Staalconstructie. “Onze engineers hebben in samenwerking met onze opdrachtgever het project tot in de puntjes voorbereid. De tekenaars en de detailconstructeur hebben goed werk geleverd.”

Om de uitvoering zo snel mogelijk te laten verlopen, werd gewerkt met twee montageploegen van vier man. De ene ploeg monteerde eerst de constructie van de hal. Vervolgens startte de tweede ploeg met de mezzanine, waarna de constructie in zijn geheel verder werd opgetrokken. De hoge duurzaamheidsnorm van BREEAM ‘Outstanding’ had geen impact op de werkwijze van Reijrink Staalconstructie.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Van Acht, Veghel
  • Planontwikkeling en uitvoering Aan de Stegge Twello, Twello
  • Constructeur JVZ Ingenieurs, Deventer
  • Architect Van Hooft Architecten, Veghel
  • E-Installaties v.d Vleuten Elektrotechniek, St. Oedenrode
  • W-installaties Van den Biggelaar Installatietechniek, St. Oedenrode
  • Sprinklerinstallatie MD Sprinklers Systems, Veghel
  • Bouwperiode oktober 2021 – juli 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details