Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Luchtbehandelingskasten zorgen voor gezond binnenklimaat

Luchtbehandelingskasten zorgen voor gezond binnenklimaat

Het Unilever Global Foods Innovation Centre in Wageningen is BREEAM ‘Outstanding’ gecertificeerd en kreeg vorig jaar ook nog eens twee prestigieuze BREEAM Awards; één uitgereikt door een deskundige jury en de ander gekozen door het publiek. Bij het ontwerp van het gebouw werd veel aandacht besteed aan thema’s als flexibiliteit, energieverbruik, materiaalgebruik, circulariteit en gezondheid. Een optimaal binnenklimaat speelt daarbij een cruciale rol. Daarom benaderde het bouwteam met Hollander Techniek als verantwoordelijke voor de technische installaties in een vroeg stadium WOLF Energiesystemen, voor de ontwikkeling van een geschikte luchtbehandelingsinstallatie voor dit project.

“Het project bij Unilever, met het hoofdgebouw en de Pilot Plant is uniek in zijn soort. Door het laboratorium en de keuken en het werken met voedsel werden hele hoge eisen gesteld aan de uitvoering van de luchtbehandelingskasten. Bij het ontwerp werd bovendien veel belang gehecht aan het binnenklimaat en de gezondheid van medewerkers en bezoekers. Zo werd veel aandacht besteed aan de bescherming tegen fijnstof, de toevoer van voldoende frisse lucht, de juiste luchtvochtigheid en een aangepaste temperatuur. Daarom installeerden we twaalf luchtbehandelingskasten en werd gekozen voor dubbele filtratie, wat meestal niet gedaan wordt”, zegt directeur Martin Wendels van WOLF Energiesystemen. “De kasten zijn 18 meter lang, ongeveer 6 meter breed en 3 meter hoog. We hebben ze voorgeassembleerd en in meerdere grote modules naar de bouwplaats getransporteerd, waar ze onder begeleiding van ons serviceteam gemonteerd werden. Dankzij deze pre-assemblage kon alles tegen een sneller tempo geïntegreerd worden.”

wolf1_c_egbertdeboer_com_20191114-07510lr-kopieren

De luchtbehandelingskasten zijn 18 meter lang, ongeveer 6 meter breed en 3 meter hoog.

 

WOLF Energiesystemen is een totaalleverancier en producent van klimaatsystemen voor woningen en utiliteitsbouw. Het assortiment omvat onder meer zonnecollectoren, warmtepompen, ventilatiesystemen en luchtbehandelingssystemen. De specialist voerde dit project uit in twee fases, eerst voor het hoofdgebouw, daarna voor de Pilot Plant. “Terwijl bij de meeste projecten slechts enkele technieken ingezet worden, werden hier heel veel verschillende technieken gecombineerd. Alle luchtbehandelingskasten werden op maat gemaakt”, licht Wendels toe. “De afvoerlucht van de keuken wordt gebruikt voor de warmterecuperatie en bij de keuken werden speciale filters toegepast. Bovendien werden hoge eisen gesteld aan de regeling voor een gezond binnenklimaat en een hoge energie-efficiëntie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details