Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Lucentterrein | Hilversum

Lucentterrein | Hilversum

Bouw appartemententorens Lucentterrein verloopt voorspoedig

Op het voormalige terrein van Lucent in Hilversum worden in opdracht van woningcorporatie De Alliantie vier apparte­mentengebouwen neergezet, met in totaal 129 flat­woningen voor de sociale huur. De bouw loopt goed en zal waarschijnlijk in het najaar van 2019 worden afgerond.

De appartementengebouwen maken deel uit van de transformatie van het 3,5 hectare grote voormalige kantoorterrein, waarop naast kantoren 300 koop- en huurwoningen gebouwd worden. Het wordt een nieuwe gemengde woon-werkbuurt, vlakbij het centrum en het station van Hilversum. Onder het terrein ligt een parkeergarage met 132 plaatsen, die intussen al in gebruik is. Daar bovenop komen twee van de vier appartementengebouwen in een parkachtige omgeving met een open structuur, een groen leefgebied middenin Hilversum. 

Stand van zaken
Dura Vermeer heeft de bouw van de parkeergarage onlangs afgerond. Op dit moment wordt volop gewerkt aan de appartemententorens. “Daarvan zijn er twee nu in ruwbouw, verder zijn we één toren aan het afbouwen en bij de laatste van de vier de gevels aan het dichtmaken”, vertelt Adri van Veggel, bedrijfsleider bij v Hengelo. “We doen dit volgens een Design & Build-aanpak, waarvoor we op basis van ons voorlopig ontwerp (VO) de tender gewonnen hadden. We zijn hier dus verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als het ontwikkel- en bouwproces. Daarbij hebben we het engineeringtraject vanaf het VO volledig in BIM uitgewerkt.”

Indeling en constructie
De meeste appartementen zijn identiek. Met een woonoppervlak van 75 tot 90 m² bevatten ze drie of vier kamers, en balkons binnen de gevellijn. Alle appartementen zijn gesitueerd aan een portiek met beneden de entree en daarachter een centrale binnenhal. De woningen hebben een berging in de parkeergarage. “Eigenlijk is het een bouwproject waarbij alles vrij normaal verloopt”, aldus Van Veggel. “Alleen de situering van twee appartementengebouwen bovenop de ondergrondse parkeergarage is een uitdaging te noemen. Het VO hebben we enigszins moeten wijzigen om meer parkeerplaatsen te kunnen creëren. Daarvoor was wel een aanpassing van de constructie nodig.” 

Lucentterrein

Bouwoverzicht vier appartementengebouwen Lucentterrein.


Fundering
“Voor de fundering moesten we iets verder uitgraven en daarbij moesten we vooral goed letten op de stand en stroming van het grondwater. Voor de fundering hebben we in het werk gestorte betonnen palen geboord in verband met het beperken van overlast voor de omwonenden. Om de wanden in de parkeergarage te realiseren, is eveneens in het werk gestort beton toegepast. Voor de vloeren hebben we oude klinkerbestrating gebruikt. In de appartementen zelf hebben we kalkzandsteen tussenmuren aangebracht, evenals breedplaatvloeren waarin de leidingen zijn weggewerkt. De lichte scheidingswanden bestaan uit Ytong (gasbeton; red.). Tot slot is de bijzondere en bewerkelijke buitengevel opgetrokken uit stootvoegloos metselwerk met geprefabriceerde betonspekbanden en staande penanten naast de prefab kunststof kozijnen.”   

Duurzaamheid
Uiteraard speelt duurzaamheid een belangrijke rol in dit project. Naast het hergebruiken van de oude klinkers voor de parkeergarage, krijgen de daken van elkgebouw 160 PV-panelen en wordt het project op de stadsverwarming aangesloten. Koken gebeurt hier straks niet meer op gas, maar elektrisch. Bovendien wordt het regenwater op het eigen terrein geïnfiltreerd, dus ook opnieuw gebruikt. 

De bedrijfsleider vindt dat het project soepel verloopt. “Dit is mede te danken aan de goede communicatie met zowel omwonenden als met alle bij de bouw betrokken partijen, van de opdrachtgever en de gemeente tot de uitvoerders en de onderaannemers.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details