Hanoidreef is een sociaal wooncomplex met een geschiedenis. “Er speelden best wel wat leefbaarheidsproblemen in en rond het 10-laagse woongebouw in de Utrechtse wijk Overvecht”, erkent Erik Buitenkamp, projectmanager bij de eigenaar van het pand, woningcorporatie Bo-Ex. Uiteindelijk is besloten om het gebouw ingrijpend te renoveren, waarbij onder andere de overwegend anonieme en saaie plint wordt getransformeerd tot een levendig geheel. Maar er gebeurt meer. Veel meer.
De Utrechtse woningcorporatie heeft in eerste instantie een variantenstudie gedaan op het huidige complex. “Sloop-nieuwbouw bleek niet haalbaar”, zegt Buitenkamp. “Een verregaande renovatie daarentegen wel. Voor ons en de bewoners was het bovendien belangrijk dat we met die renovatie niet alleen een technische verbetering zouden bewerkstelligen, maar dat ook de leefbaarheid in en rond het complex verbetert. Sowieso heeft de gemeente de ambitie om nieuwbouwwoningen toe te voegen aan de wijk Overvecht, dus het zou zonde zijn om de sociale woningbouw hier op te heffen om het verderop weer te moeten inpassen.”
Het vernieuwde ontwerp van Hanoidreef sluit volgens Buitenkamp al aan op de waarschijnlijke wijkverbetering in de toekomst. “In de nieuwbouw zijn ongetwijfeld publieke voorzieningen en winkeltjes voorzien. Daarom hebben wij ons puur gericht op het wonen, maar wél nadrukkelijk de wens uitgesproken om de plint leefbaarder te maken. De huidige plint is vrij anoniem. Dat komt door de half verdiepte ligging van de bergingen. Daarboven begint pas het wonen. De plint wordt nu dus vooral gebruikt als ‘fietsparkeerplaats’. Daar stappen we vanaf door de woningen van de eerste woonlaag uit te bouwen en door te trekken naar het maaiveld. Dat zijn er momenteel acht, ook nog eens zeer ruim van opzet, en worden er straks twaalf in de nieuwe situatie. We brengen namelijk de hele plint aan de voorzijde 3,5 meter naar voren tot aan het maaiveld en creëren zo een extra ruimte vóór de plint. Hier komen ook de nieuw entrees. Het brengt veel meer leven in de brouwerij.”
De eerste woonlaag gaat dus volledig op de schop. “Bewoners in de acht bestaande woningen kunnen niet terugkeren, omdat er in de nieuwe situatie twaalf iets kleinere woningen worden gecreëerd. Voor hen hebben we via een sociaal plan met urgentie een ander onderkomen gezocht”, legt Buitenkamp uit. “Woningcorporaties moeten doorgaand passend toewijzen, dat wil zeggen, de juiste doelgroep vinden voor een bepaalde woning, rekening houdend met het inkomen en de huishoudsamenstelling. In overleg met de gemeente mogen we daarvan afwijken voor de twaalf ‘nieuwe’ woningen in Hanoidreef. Mensen die hier willen komen wonen, worden geacht een motivatiebrief te schrijven waarom zij recht hebben op die woning. Als extra eis stellen dat we dat ze een toevoeging moeten zijn voor de leefbaarheid van het complex en/of de wijk. Denk aan mensen die een bijdrage leveren op sociaal vlak, zoals iemand die bijles geeft of taalcursussen. Ook dat zorgt voor meer reuring in de plint en bevordert de leefbaarheid.”
Alle bovenliggende woningen worden gerenoveerd in bewoonde staat. Buitenkamp: “Dat wil zeggen, we stellen wel een logeerwoning beschikbaar als zij aan de beurt komen. Het gebouw wordt gefaseerd en per portiek gerenoveerd. Bewoners kennen het straks niet meer terug. Het hele ‘binnenpakket’ wordt vernieuwd, gaande van badkamer, toilet en keuken tot een nieuwe mechanische ventilatie en nieuwe standleidingen voor de riolering. Ook gaan we van collectieve naar individuele stadsverwarming met een warmtewisselaar in elke woning. Verder worden alle gebouw-
installaties vervangen, zoals de liften, en worden de algemene ruimtes helemaal vernieuwd. Tot slot wordt de complete buitenschil aangepakt met een nieuwe geïsoleerde gevel en nieuwe kozijnen. Alle woningen krijgen straks energielabel A+”, verzekert Buitenkamp. Rond de zomer van 2024 wordt Hanoidreef 2.0 opgeleverd.