Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Lean bouwen aan eerste all-electric ziekenhuis van Nederland

©egbertdeboer.com-HR20211129-00979

25 februari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De nieuwbouw voor Isala Diaconessenhuis en Zorggroep Noorderboog in Meppel is een project dat landelijke aandacht trekt: een lean ontworpen en efficiënt gebouwd gasloos streekziekenhuis met revalidatiekliniek. Met de bouw van het nieuwe medische complex in de ‘oksel’ van de snelwegen A28 en A32 kunnen inwoners uit de wijde omgeving van Meppel vanaf het tweede kwartaal van 2022 terecht in één van de modernste ziekenhuizen van Nederland.

Het gebouw valt volgens de ontwerpers weg in de landelijke omgeving.

Naast de realisatie draagt bouwconsortium TDE, bestaande uit Trebbe, Dura Vermeer en ENGIE, zorg voor het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe pand, voor een periode van 25 jaar. “Wij hebben dit ziekenhuis volgens planning in 2 jaar tijd gebouwd”, vertelt Adri van Veggel (bedrijfsleider Dura Vermeer Bouw Hengelo) namens TDE. Bij ingebruikname voldoet het nieuwe ziekenhuis aan de hoogste eisen op het gebied van comfort, patiëntvriendelijkheid, duurzaamheid, hygiëne en flexibel ruimtegebruik, aldus de bouwers. Zo wordt Isala Meppel het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 17.583 m² voor ziekenhuiszorg; de geriatrische revalidatiekliniek van Noorderboog telt 64 klinische plaatsen en 5.337 m². De bouwdelen voor Isala en Noorderboog worden als één geheel gerealiseerd, naast het oude ziekenhuis. “Lean vormgegeven, en dat is: minimale verkeersruimten c.q. looplijnen voor patiënt en personeel.”

Het ziekenhuis krijgt naast diverse dakgebonden installaties een daktuin.

WKO

Architectenbureau Vakwerk heeft het ziekenhuis ontworpen in samenwerking met ingenieursbureau Deerns. Het wordt voorzien van een 7x 24 uurs Spoedeisende Hulp, een OK-complex met 4 operatiekamers, 1 behandelkamer OK-klasse 2, een kliniek met 100 bedden en 24 bedden dagverpleging, alsmede voorzieningen voor dialyse, oogheelkunde, LAB-ruimten, radiologie en nucleaire geneeskunde. In het ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol: het pand heeft geen gasaansluiting meer en draait op zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. Een slim ontworpen ziekenhuis met een uiterst betrouwbare bedrijfsvoering, gerealiseerd met een relatief traditionele bouwmethode. De eerste paal voor de funderingen is in februari 2020 geslagen; eind 2021 worden beide voorzieningen opgeleverd. “De planning verloopt volledig volgens opzet”, zegt Van Veggel medio oktober. “Wij zijn op dit moment bezig met de afbouw en laatste opnames, waardoor het gebouw eind dit jaar kan worden opgeleverd.”

Eind 2021 worden de voorzieningen opgeleverd.

Efficiënte bouwmethode

Uiteraard zijn voor duurzame installaties uitgebreide installatievoorzieningen getroffen en vergen bouwkundige delen als het OK-complex extra aandacht. In het Uitvoerend Ontwerp leidt dat niet tot bijzonderheden, aldus Van Veggel. TDE voert het ontwerp van Vakwerk Architecten uit. Royal HaskoningDHV was constructeur van het Definitief Ontwerp; Lucassen is uitwerkend constructeur namens TDE. “Het gebouw is als DO aangenomen en binnen de bouwcombinatie uitgewerkt tot UO, waardoor optimalisaties hoogstens in de materialisatie hebben plaatsgevonden. De relatie met het ziekenhuis in de bouworganisatie is direct en verloopt soepel.”

De bouwmethode is gestoeld op een paalfundering op zandgrond, een mix van prefab en gestorte constructiedelen afgewerkt met anhydriet dekvloeren. Aluminium zetwerk c.q. profielbeplating (Aluform) is gebruikt als voornaamste eindafwerking. De binnenwanden zijn grotendeels uitgevoerd in metal stud.

Groen ziekenhuis

Isala/Noorderboog krijgt naast diverse dakgebonden installaties en opbouwen op de afzonderlijke bouwdelen een groene daktuin op de gemeenschappelijke plint. Daarbij hebben de architecten de omgeving als inspiratiebron gebruikt. Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door daglicht en hebben uitzicht op het nabijgelegen Reestdal. Het gebouw valt volgens de ontwerpers weg in de landelijke omgeving. Medio maart 2022 wordt het ziekenhuis als het goed is ingehuisd. TDE blijft dan nog 25 jaar verantwoordelijk voor het bouwkundig en installatietechnisch onderhoud, waarbij ENGIE zorg draagt voor de energieprestaties in het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland. “In twee jaar tijd zetten wij een volledig functionerend pand neer voor ingebruikname. Het is een compact geheel geworden, zowel in ontwerp als uitvoering”, besluit Van Veggel.  

Bouwinfo
 • Opdrachtgevers Isala en Noorderboog
 • Ontwerp Vakwerk Architecten en Deerns
 • Constructie Royal HaskoningDHV (DO); Lucassen bouwconstructies (uitwerkend)
 • Uitvoering Bouwcombinatie TDE (Trebbe, Dura Vermeer, ENGIE)
 • Bouwperiode begin 2020 – eind 2021
 • Programma 17.583 m² ziekenhuis en 5.337 m² revalidatiecentrum
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details