Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Krapte en duurzaamheid redenen om voor nieuwbouw te kiezen 

Krapte en duurzaamheid redenen om voor nieuwbouw te kiezen 

De huidige ontwikkelingen op de woningmarkt en het steeds groter wordende belang van een duurzame woning zijn voor kopers de voornaamste redenen om voor nieuwbouw te kiezen. Projectontwikkelaars merken dat kopers afkomen op de zonnepanelen die vaak standaard op nieuwbouwwoningen zitten, de goede isolatie van deze huizen en de warmtepomp waarmee veel nieuwbouwwoningen zijn uitgevoerd. Een aansluiting op het gasnet is er niet meer. Het feit dat de energieprijzen de afgelopen periode fors zijn toegenomen maakt de keuze voor een nieuwbouwwoning nog aantrekkelijker. 

Kopers van oudere, bestaande bouw kunnen kiezen voor het gebruik van een energievergelijker om de goedkoopste leverancier te vinden. Als er een gasaansluiting is, dienen zij de gasprijs per m3 goed in de gaten te houden bij het maken van vergelijking. Overigens is het gebruik van dergelijks tools ook interessant voor ondernemers in de bouw. De stijgende energieprijzen laten de kosten fors oplopen. 

Nieuwbouwhuizen standaard voorzien van energielabel A 

De goede isolatie, de zonnepanelen en het HR++ isolatieglas maken dat nieuwbouwwoningen vrijwel direct energielabel A toegekend krijgen. Niet alleen merken bewoners dit in de energierekening. Ook leidt het ertoe dat zij profiteren van een lagere hypotheekrente. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden korting, in de vorm van een lagere rente, op woningen met een duurzaam energielabel. Dit hangt samen met het feit dat banken een kleiner risico lopen bij deze woningen. Immers, in de toekomst zal het makkelijker zijn om een nieuwbouwwoning te verkopen dan een pand wat nog aangesloten zit op het gas en enkel glas heeft. 

Overbieden bij nieuwbouw niet noodzakelijk 

Projectontwikkelaars in de bouw merken dat niet alleen de duurzaamheid van nieuwbouwwoningen een bepalende factor is. Ook speelt mee, dat deze woningen kunnen worden aangekocht zonder te moeten overbieden. Het biedt zeker voor gezinnen met een beperkt eigen vermogen, zoals starters op de woningmarkt, kansen om een geschikte woning te vinden. Bij bestaande bouw, zeker in het Randstedelijk gebied, worden zij al snel overboden door investeerders, expats van buiten Nederland en gezinnen die in het verleden een woning kochten tegen een veel lagere prijs. Overigens is ook bij nieuwbouw enig eigen vermogen noodzakelijk, daar de woning vaak nog grotendeels moet worden afgewerkt. 

Komende jaren inzetten op nog meer nieuwbouw 

De verwachting is dat de vraag naar woningen ook de komende jaren groot zal blijven. Het maakt dat projectontwikkelaars voortdurend zoeken naar stukken grond waar compleet nieuwe wijken gebouwd kunnen worden. Opvallend is dat deze wijken niet alleen starters trekken, maar bijvoorbeeld ook mensen die vanuit de stad richting een omliggend dorp trekken. Zeker in de regio Amsterdam is dit goed te zien in nieuwbouwwijken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details