Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kracht in samenwerking
Een kwaliteitsslag in de plint.

Kracht in samenwerking

Allure voor Kop van Noord

Aannemer Jurriens werkt samen met wooncorporatie Woonstad Rotterdam aan een groot project in Rotterdam. In de wijk het Oude Noorden vindt de renovatie van winkels en woningen plaats. De renovatie van de gebouwschil is gecombineerd met funderingsherstel en onderhoud.

Een kwaliteitsslag in de plint.

De wijk kampt, net als zo veel wijken uit dit tijdperk, met funderingsproblemen. Projectmanager Deniz Boran van Woonstad: “We herstellen de fundering door het aanbrengen van een nieuwe fundering en combineren dit met het uitvoeren van achterstallig onderhoud. Vooraf zijn door ons APK’s uitgevoerd en is gekeken naar de staat van de keukens, badkamers en toiletten. Op basis daarvan is een lijst gemaakt van de dingen die vervangen moeten worden. Bewoners die een nieuwe keuken of badkamer kregen, zijn er een flinke stap op vooruit gegaan. Bovendien is voor iedereen de (geluids)isolatie verbeterd.”

Benthuizerstraat in detail.

Inmiddels is Jurriens toe aan het 3e  funderingsproject in het Oude Noorden. In de Benthuizerstraat, Lauwerslootstraat en Zoomstraat worden 16 wooneenheden en 9 bedrijfsruimtes aangepakt. De woningen zijn oorspronkelijk portieketagewoningen met een voor die tijd kenmerkende aandacht voor geveldecoratie en een rijkelijk gebruik van erkers en balkons.

Vroegere stijl teruggebracht

Bedrijfsleider Henny van Snek van Jurriens: “Bij aanvang van ieder project beginnen we met een onderzoekstraject, op basis van het door Woonstad aangeleverde funderingsonderzoek. Funderingsherstel waarbij bewoners in de bovengelegen woningen blijven, is altijd een uitdaging. In dit geval was de begane grond op de Benthuizerstraat een winkellaag. De wanden zijn weggebroken en de indelingen veranderd. Bij de voorgevel zijn alle kozijnen vervangen en er is meer verfraaiing bedacht door de architect. Door de natuurstenen gevelbekleding is de straat meer teruggebracht in de oude stijl. Er staat nu weer een robuust gebouw.” Boran: “Ondanks het feit dat het niet om beschermd stadsgezicht ging, willen wij zoveel mogelijk de oude stijl terugbrengen. We hebben een kwaliteitsslag gemaakt in de plint. Die is rustiger geworden met meer karakter en wordt in de avond mooi verlicht. Het is echt een pareltje van de straat.” Vanwege de locatie bij een tramlijn had Jurriens te maken met een aantal uitdagingen, bijvoorbeeld bij de bouw van de steiger. De geluidsisolatie is hier eveneens op aangepast, onder meer door het gebruik van een suskast bij de ventilatieroosters.

Door de natuurstenen gevelbekleding is de straat meer teruggebracht in de oude stijl.

Wooncomfort en overlast

“Ik denk dat het wooncomfort enorm verbeterd is”, zegt Sociaal Projectleider Debby Smit van Woonstad. “Op de begane grond verbouwen terwijl daarboven mensen blijven wonen, is een uitdaging. Bewoners goed en tijdig blijven informeren is een belangrijk aspect bij aanpak in bewoonde staat. De bewoners willen weten waar ze aan toe zijn: wat is het werk, wanneer vindt het plaats, wat is de impact en hoe lang duurt het?” Boran: “We zoeken altijd naar een evenwicht tussen de intensiteit van de bouw en de bewoners. Samenwerking is een maatwerk product, dat gaat niet altijd meteen goed. We werken nu al drie jaar samen en hebben hierin veel lessen geleerd, het gaat erg goed. We willen daarom het kernteam zoveel mogelijk in stand en de lijnen kort houden. Van Snek: “Doordat we elkaar inmiddels goed kennen, is er steeds meer basis van vertrouwen. Dat werkt prettig samen. Je bent twee partijen, maar maakt het werk samen. Waar je elkaar kunt ondersteunen, ondersteun je elkaar. Dat is een optimale manier van werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details