Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kop van West Purmerend | 7-laags appartementencomplex biedt plaats aan 74 huurwoningen

Kop van West Purmerend | 7-laags appartementencomplex biedt plaats aan 74 huurwoningen

In oktober 2017 sloeg wethouder Hans Krieger van de gemeente Purmerend de officiële paal voor de bouw van een appartementencomplex met 74 huurwoningen en 85 parkeerplaatsen op de begane grond in de hoek van de Neckerstraat en de Wolgalaan op Kop West. Het plan is ontwikkeld door Stevast Baas & Groen en aangekocht door het Bouwinvest Residential Fund. Dit zogenaamde Bolwerk aan de Singel is een ontwerp van Bias Architecten en werd uitgevoerd door bouwbedrijf De Langen & van den Berg. Vooral de gevel met het schuingeplaatste metselwerk op de begane grond en de diverse kleuren metsel- en voegwerk springen in het oog.

Purmerend krijgt er de laatste jaren een nieuw stukje stad bij: Kop West. In totaal is er ruimte voor zo’n 630 woongelegenheden. Het plan bestaat uit 11 bouwvelden, die afhankelijk van de wensen in de markt worden ingevuld. Op bouwveld H aan de westelijke kant van Kop West werd net voor het bouwverlof een appartementencomplex met 74 huurappartementen voor starters en senioren in gebruik genomen. “Op vraag van ontwikkelaar Stevast Baas & Groen uit Capelle a/d IJssel zijn we in het project gestapt op het ogenblik dat de architecten het definitieve ontwerp aan het afronden waren. Na de calculatie zijn we gaan meedenken rond de uitvoering, detaillering, materialisatie en vereenvoudiging om aan de wensen van architect en opdrachtgever te voldoen”, legt Paul Aalbersberg van bouwbedrijf Van Langen & van den Berg uit. “Het project omvatte appartementen en parkeerplaatsen waarvoor de afnemer al bekend was. In het najaar van 2017 zijn we gestart met de werken en net voor het bouwverlof van dit jaar volgde de oplevering van de volledig gebruiksklare huurappartementen van 60 tot 100 m² met 2, 3 of 4 kamers, standaard voorzien van afgewerkte wanden en met geïntegreerde keuken. Alleen de vloerbedekking wordt door de huurders zelf gekozen.”

Het appartementencomplex met 74 huurappartementen en 85 parkeerplaatsen vormt een echte landmark in de buurt van Purmerend.

Metselwerk en daktuin als eyecatcher

Dit project is bouwbedrijf De Langen & van den Berg op het lijf geschreven. De firma uit Bergambacht werd in 1932 opgericht door Gerrit van den Berg en Piet de Langen met de focus op de particuliere woningbouw. Vandaag staat de derde generatie Van den Berg aan het hoofd en focust de firma zich op bouwprojecten voor opdrachtgevers, zoals de woningbouw, utiliteit en zorggerelateerde projecten, maar ook eigen ontwikkelingen, met een team van zowat 35 eigen mensen en heel wat onderaannemers. “We creëerden een echte landmark in de buurt van Purmerend. Door de keuze voor schuingeplaatst metwelwerk op de begane grond lijkt het alsof het gebouw als een vesting uit het nabijgelegen water naar boven komt. De 7 woonlagen zijn trapsgewijs opgebouwd met metsel- en voegwerk in verschillende kleuren, sprongen in de gevel en diverse bouwkundige details”, zegt Aalbersberg. “Het appartementencomplex heeft een U-vorm met centraal een soort daktuin, waar bewoners kunnen genieten in een groene omgeving. De afsluitbare parkeergarage biedt plaats aan 85 voertuigen.”

Denken aan energie-efficiëntie

Uiteraard dachten architect en opdrachtgever bij het ontwerp van dit complex ook aan de energie-efficiëntie. Zo wordt geen gebruik gemaakt van gas, maar is het gebouw aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Purmerend. Vloer-, gevel- en dakisolatie voldoen aan de huidige normen. “Op de hoge platte daken werden zonnepanelen geplaatst, die aangesloten zijn op de algemene voorzieningen, zoals verlichting en liften. Bovendien werd overal LED-verlichting voorzien”, sluit Aalbersberg af. “De daktuin tussen de gebouwen zorgt dan weer voor de ecologische noot.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details