Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Koelen en vriezen meteen slim systeem
De gaskoeler buiten op het dak boven de machinekamer.

Koelen en vriezen meteen slim systeem

Sturing op dagelijkse fluctuatie stroomprijzen

Van Kempen Koudetechniek verzorgde de koel- en vriesinstallaties voor de productie- en distributielocatie van Frost Service in Venlo.

Hoofdaannemer Wijnen Bouw betrok Van Kempen bij het project. Accountmanager Marcel Denecke: “We leverden en plaatsten hier een CO2-DX-systeem voor koelen en vriezen. Dit systeem is ontworpen om vier grote vriescellen te kunnen voorzien van koude tot temperaturen tussen de -18 en -22°C. Daarnaast koelen ze de expeditieruimte en productieruimte tussen de 5 en 10°C.” 

Warmteterugwinning

Het systeem van Van Kempen zorgt voor koeling met geluidsarme ventilatoren. Daarnaast is er goed gekeken naar het voorkomen van tochtvorming, zodat de omgeving aangenaam is voor de mensen die er werken. In de installatie wordt daarnaast gebruik gemaakt van warmteterugwinning voor het verwarmen van de ondervloerverwarming van de vriescellen. Zo wordt voorkomen dat er ijsvorming ontstaat onder de vloer door het aanvriezen van het grondwater. Als er onder de vloer een ijslaag ontstaat, zou de vloer immers kunnen gaan scheuren.

Slim systeem

De installatie wordt bestuurd door het besturingssysteem VK Dynamics van Van Kempen Koudetechniek. Dat is ontworpen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Het is zelfs leverbaar met sturing op basis van de dagelijkse fluctuatie in stroomprijzen (EPEX). Denecke: “Iedere dag om 13.00 uur is bekend wat de dag erna per half uur de stroomprijzen zijn. De installatie kan hierop anticiperen door extra koude te bufferen in het product als de stroomprijs laag is. Als de stroomprijs weer stijgt, schakelt de vriezer
automatisch uit.”

Van Kempen is tevreden over het verloop van het project. “In goed overleg met Frost Service hebben we samen dit ontwerp gemaakt. Ook waren de voorzieningen op de bouwplaats goed en was het fijn samenwerken met de aannemer.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details