Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Integraal Kind Centrum (IKC) De Regenboog: Oud schoolgebouw maakt plaats voor moderne nieuwbouw, vol uitgekiende details

Integraal Kind Centrum (IKC) De Regenboog: Oud schoolgebouw maakt plaats voor moderne nieuwbouw, vol uitgekiende details

In De Bilt is begin juni Integraal Kind Centrum (IKC) De Regenboog opgeleverd, dat met 2.260 m² onderdak biedt aan een algemeen christelijke basisschool, een kinder- en buitenschoolse opvang, een peutergroep en een sportzaal met eigen ingang, die tevens verhuurd kan worden aan lokale (sport)verenigingen. De nieuwbouw is uitgevoerd in een bouwteam, waarin opdrachtgever gemeente De Bilt, architecten- en ingenieursbureau Kristinsson BV, ontwerpend constructeur Kooij & Dekker Ingenieursbureau BV, installatie- en bouwfysisch adviseur Sijperda-Hardy BV en hoofdaannemer Van Norel Bouwgroep hun kennis en expertise inbrachten. Laatstgenoemde was niet alleen verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden, maar tekende ook voor het grondwerk, de installatietechnieken, de afbouw en de vaste inrichting.

“We zijn al in een vroeg stadium door de gemeente bij de nieuwbouw betrokken”, vertelt Rob Wassink, projectleider bij Van Norel Bouwgroep. “Niet verwonderlijk, want in het verleden hebben we samen ook basisschool de Nijepoort in Groenekan succesvol gerealiseerd. Bij de bouw van IKC De Regenboog wilde de gemeente 100% zekerheid. Niet alleen in de maakbaarheid van het gebouw, maar ook qua budget. Daar hebben wij akkoord op gegeven en in januari 2019 is het project officieel van start gegaan. Toen hebben wij direct ook een installateur bij het bouwteam betrokken, Bectro Installatietechniek BV, dat zijn kennis op installatieniveau inbracht.”

De voorzijde is verrijkt met een grote stalen luifel, die is dichtgelegd met PV-panelen.

 

“Om plaats te maken voor de nieuwbouw, is de zwaar verouderde en te klein geworden huisvesting uit de jaren ’50 gesloopt”, vertelt Wassink. “Alleen een transformatorhuisje is overeind gebleven, omdat hiermee de gehele wijk van stroom wordt voorzien. Het IKC is vervolgens om en over het transformatorhuisje heen gebouwd. De nieuwbouw is niet geheid, maar gefundeerd op staal. Daarbij hebben we de aanlegdiepte en het peil zodanig gekozen, dat in de kruipruimte met kalkzandsteenelementen gewerkt kon worden. Hierdoor waren we snel de grond uit. Bovenop de kalkzandsteenelementen is een kanaalplaatvloer aangebracht met daarboven een betonconstructie met slanke, ronde prefab betonkolommen, enkele kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren. In de breedplaatvloeren is een speciale deuvelconstructie voorzien, waardoor verzwaringen/poeren bovenop de kolommen niet aan de orde waren. De breedplaatvloeren konden dus direct op de betonkolommen worden gelegd. Het gebouw is afgewerkt met een betonnen dakvloer.”

Duidelijke stalen contouren

In de sportzaal is een aantal stalen portalen in het ontwerp opgenomen. Bovendien is veel staal verwerkt in de gevel van de nieuwbouw, aldus Wassink. “In de voor- en achtergevel is een groot rechthoekig kader van wit gepoedercoat staal gerealiseerd, die perfect aansluit op het gevelmetselwerk van de langsgevels.

Op voorschrijven van de architect is gekozen voor een renovatiesteen van 7 cm breed. De stalen contouren van de voor- en achtergevels zijn gevuld met SafeWood FRX houten delen in verschillende breedten, die volledig voorbewerkt en geschilderd op het project zijn aangeleverd. De voorzijde is bovendien verrijkt met een grote stalen luifel, die is dichtgelegd met PV-panelen. Het gehele gebouw functioneert all-electric.”

In de voor- en achtergevel is een groot rechthoekig kader van wit gepoedercoat staal gerealiseerd, die perfect aansluit op het gevelmetselwerk van de langsgevels.

 

Perfect lijnenspel, optimale transparantie

Het ontwerp van Kristinsson BV is volgens Wassink niet alleen zeer modern, maar zit ook vol uitgekiende details. “Gekozen is voor een perfect lijnenspel, waarmee alle elementen in de nieuwbouw worden verbonden”, vertelt hij. “Glazen wanden, grote schuifdeuren en een lichtstraat over de gehele lengte van het dak zorgen niet alleen voor transparantie, maar ook voor een optimale daglichttoetreding.” De lichtstraat is gerealiseerd boven de omloop en direct naast de vide met grote tribunetrap. “In deze omloop staat bovendien een brandwerend kozijn, die precies onder de roede van de lichtkap moest komen. Om het kozijn, maar ook de andere elementen in de nieuwbouw perfect uit te lijnen, was niet eenvoudig. Zo stuitten de glazen wanden tussen de lokalen precies op de aluminium kozijnstijlen van de gevel. Om te garanderen dat de wanden in één rechte lijn doorliepen, moesten de kozijnstijlen op de voor- en achtergevel perfect worden uitgelijnd. Dankzij een goede voorbereiding en afstemming zijn wij hier uitstekend in geslaagd.”

De bouw is in precies één jaar tijd uitgevoerd. “Om dit mogelijk te maken, hebben wij een vooropdracht ontvangen voor alle prefab constructies (vloeren, kolommen, tribunetrap, gevelstenen en staalconstructie)”, vertelt Wassink. “In het bouwteam is de werkvoorbereiding reeds opgestart, waarna we op details nog hebben gezocht naar optimalisaties. Denk bijvoorbeeld aan het type dakbedekking, de juiste verlichtingsarmaturen en de gewenste houten gevelopbouw. Toen in juni 2019 de bouw van start ging, was driekwart van de materialen al ingekocht. Onze werkvoorbereiders hadden alle tijd om zaken uit te zoeken en planningen goed af te stemmen, wat zich heeft vertaald in een zeer soepele uitvoering én een mooi, duurzaam en toekomstbestendig eindresultaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details