Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovatieve geveloplossing geeft bouwsnelheid een boost
Gevelbekleding van het hoogste niveau in project Parkview.

Innovatieve geveloplossing geeft bouwsnelheid een boost

De stagnerende bouwproductie haalt regelmatig het nieuws. Een tekort aan kennis en vakmensen, het toenemende aantal huishoudens, maar ook vergunningen zijn daar debet aan. Kortom: het wordt tijd om anders te werken en daarbij de kwaliteit op de eerste plaats te zetten. StoPanel biedt die mogelijkheid. De lichte prefab gevelelementen worden onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. Ze kunnen op de bouwplaats in een dag gemonteerd worden en voorzien bewoners van energetisch optimaal functionerende woningen.

“Door het stalen frame is StoPanel licht qua gewicht, maar ook maatvast. Een belangrijk aspect als het gaat om prefabricage”, vertelt David Tyndall, head of Off-Site Construction Solutions bij Sto. Tyndall weet waarover hij praat, in Noord-Amerika wordt het StoPanel-systeem al meer dan 10 jaar met succes toegepast. “De kracht van prefabricage is dat er op de millimeter nauwkeurig gewerkt wordt. Dat betaalt zich uit in het hele bouwproces. Zo kunnen de StoPanel-gevels in een dag geplaatst en afgewerkt worden en zijn er geen steigers nodig op de bouwplaats.”

Het StoPanel-systeem kan op verschillende manieren worden afgewerkt.

Geschikte partner

Toen Sto besloot om StoPanel naar Europa te halen, startte voor Tyndall de zoektocht naar de meest geschikte partner. “Nederland is een land waar innovatie sterk gewaardeerd wordt en moderne bouwmethoden breed geaccepteerd zijn. Bovendien zijn mensen hier goed opgeleid.” Voor hem was het een logische keuze dat Nederland de primeur kreeg en IJsselmonde StoPanel als eerste onder licentie zou produceren. “IJsselmonde is gespecialiseerd in buitengevelisolatie, de directie heeft kwaliteitsbesef en is toekomstgericht. Wij passen bij hen, zij bij ons.” 

“De ervaring die bij honderden StoPanel-projecten in de VS en Canada bij zeer diverse bouwwerken – zoals appartementengebouwen, woningen, hotels, scholen maar ook zorginstellingen – is opgedaan, was onze inbreng. Net als de materialen. Maar de specifieke kennis van de Nederlandse markt en de verwerking van onze materialen is door IJsselmonde ingebracht. Zo werd de introductie echt een verdieping van onze relatie.” 

Ontwikkelen en testen

Een nieuw bouwsysteem naar Europa halen, heeft heel wat voeten in de aarde. De markt is anders, net als de wetgeving. “De afgelopen achttien maanden hebben Sto en IJsselmonde nauw samengewerkt aan de ontwikkeling en het testen van het StoPanel-systeem”, legt Tyndall uit. “Daarbij is gekeken naar de marktbehoeften en het Nederlandse Bouwbesluit. Vervolgens is het StoPanel-systeem aangepast aan de Europese wetgeving en uiteraard voldoet het aan de technische eisen en kwaliteitsnormen van de Nederlandse markt. We kunnen zelfs ambitieuze opdrachtgevers tegemoet komen. De standaard StoPanel gevel is tot 60 minuten brandwerend, is wind- en waterdicht tot 600 Pa en heeft – ondanks de geringe dikte – een RC-waarde van 5,05 m² K/W. Gevels met nog hogere isolatiewaarden produceren is optioneel. Bovendien biedt IJsselmonde een palet aan afwerkingen aan, passend in het Hollandse straatbeeld. Het is afgestemd op de Nederlandse vraag naar energiezuinige grondgebonden woningen en middenhoogbouw en tevens geschikt voor transformatieprojecten en optoppingen.” 

Zekerheid

Tyndall wijst daarnaast op de zekerheid voor de klanten. “Door in een geconditioneerde hal te fabriceren, krijgt de klant zekerheid over de kosten en planning; de risico’s op budgetoverschrijdingen en vertragingen zijn veel kleiner. Prefabricage lost daarnaast voor een deel het tekort aan vaklieden op. Er zijn minder handen nodig én mensen zijn langer en efficiënter inzetbaar.” Dat IJsselmonde voor het prefabricageproces ervaren mensen naar binnen haalt, biedt extra garantie. “Haar praktijkervaring zal in iedere stap van het proces waarde toevoegen. Deze ervaren vaklui gaan de kwaliteitscontroles uitvoeren en zijn de sleutel om tot versnelling en kwaliteitsverbetering in de bouw te komen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details