Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovaties in bitumen dakbedekking
De witte dakbedekking van sporthal De Staver in Goerree-Overflakkee valt goed op van boven. Op het dak is een Derbicolor FR White aangebracht.

Innovaties in bitumen dakbedekking

Focus op duurzaamheid, circulariteit en een lange levensduur

Een forse CO2-reductie, een hoogwaardige verwerking van gerecyclede content, een lange levensduur, minimale onderhoudskosten én een aanzienlijke verlaging van de binnentemperatuur: onze daken moeten aan steeds hogere eisen voldoen. Derbigum gaat hier graag in mee. “De eenvoudigste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is door de levensduur van onze producten te maximaliseren”, meent John Poppelaars, directeur van Derbigum Nederland BV. “Maar ook door actief bitumen in te zamelen en te recyclen tot nieuwe grondstof, volgens onze filosofie ‘No Roof To Waste’. Onze Derbigum NT bitumineuze toplaag, die ten minste 25% gerecyclede content bevat en aan het eind van zijn levensduur 100% gerecycled kan worden, sluit hier perfect op aan.”

Derbigum is gespecialiseerd in bitumen dakbedekking voor platte daken. “Op het eerste zicht lijken bitumen en ecologie weinig gemeen te hebben, maar toch is er een verband”, aldus Poppelaars. “Want hoewel bitumen een product is op basis van aardolie, is het de meest ecologische oplossing voor het waterdicht maken van platte daken. De Derbigum dakbanen hebben een bewezen levensduur van minimaal 40 jaar. Daarna kunnen ze gemakkelijk overlaagd worden met een extra Derbigum NT bitumineuze toplaag en de volgende 40 jaar zorgeloos tegemoet zien. Aan het eind van deze lange levensduur kunnen de Derbigum dakbanen integraal en 100% gerecycled worden tot hoogkwalitatieve grondstof voor nieuwe dakbanen: Derbitumen. Ons recycleproces heeft een aanzienlijk lagere milieu-impact dan de productie van bitumen via aardgas-ontginning. Zo dragen wij op unieke wijze bij aan de circulaire economie.”

Derbigum Nederland BV stimuleert erkende verwerkers om hun zuivere snijresten te verzamelen in de daarvoor bestemde Derbigum bigbags.

Volwaardige secundaire grondstof

Derbitumen wordt gewonnen uit drie afvalstromen, vertelt Poppelaars. “Wij recyclen onze eigen productieresten. Bovendien stimuleren we onze erkende verwerkers om hun zuivere snijresten te verzamelen in de daarvoor bestemde Derbigum bigbags. Ook zamelen we via diverse kanalen oude en geschikte verwijderde dakbanen in. De diverse afvalstromen worden zorgvuldig verwerkt op onze recycleplant in Perwez, België, waarna ze opnieuw en als volwaardige secundaire grondstof in onze productie worden ingezet. Bijvoorbeeld voor Derbigum NT; een bitumineuze dakbaan op basis van Nieuwe Technologieën (NT).”

Minimaal 25% gerecyclede bitumen

Derbigum NT bestaat voor minimaal 25% uit gerecyclede bitumen. “Doordat de winning, verwerking en het transport van nieuwe grondstoffen worden ondervangen, stoten we aanzienlijk minder CO2 uit”, benadrukt Poppelaars. “Hoe groot deze besparing exact is, tonen we per project aan in een CO2-reductiecertificaat. Hierdoor is het mogelijk om de CO2-reductie van daken mee te nemen in bijvoorbeeld een CO2-besparingsproces.” De CO2-reductieberekening is gevalideerd door PWC. Bovendien is Derbigum NT bekroond met een KOMO- en DUBOkeur®-certificaat. “Bij elk opgeleverd Derbigum-dak bieden wij een terugnamegarantie aan, waardoor onze circulaire ambitie ook in de toekomst wordt geborgd.”

Energie besparen met witte dakbedekking

Voor wie zijn hoofd graag koel houdt in de zomer, zonder dat de energierekening (te) hoog oploopt, ontwikkelde Derbigum diverse witte dakbedekkingen. “De binnentemperatuur bij een witte dakbedekking ligt aanzienlijk lager dan bij een zwart dak (Cool Roof-effect). Hierdoor wordt de koellast van het pand verlaagd en hoeft bijvoorbeeld de airconditioning minder hard te werken”, aldus Poppelaars. “Bovendien heeft het koelende effect van witte dakbedekking een positief effect op het rendement van de zonnepanelen. Rendementsverbeteringen tot 15% zijn geen uitzondering.” Voor wie de voordelen van witte dakbedekking wil ervaren, levert Derbigum onder meer de Derbigum Aquatop Reflective White en Derbicolor FR met reflecterende toplaag van minerale witte leislag. “Ook deze producten hebben een gegarandeerd lange levensduur van 40 jaar. De composiet glas-/polyesterwapening van Derbicolor FR voorziet bovendien in een zeer sterke trek- en ponsweerstand.”

Bitumen wordt actief ingezameld en gerecycled tot nieuwe grondstof, volgens de filosofie ‘No Roof To Waste’.

Paradepaardje

Paradepaardje van Derbigum Nederland is nog altijd de Derbigum SP FR; het ideale waterdichtingsmembraan voor alle typen platte daken. “Met Derbigum SP FR hebben we al decennialang een topproduct in huis, die in alle opzichten aan de marktwensen voldoet”, aldus Poppelaars. “De bitumineuze dakbedekking, met een dikte van 4 mm, is zowel als meerlaags of als eenlaags systeem aan te brengen, heeft slechts weinig onderhoud nodig en onderscheidt zich door een perfecte dimensionele stabiliteit, scheur- en ponsweerstand. Het product biedt de ultieme bescherming voor gebouwen in álle klimaten en omstandigheden en is tevens geschikt voor daktuinen, dakterrassen en parkeerdaken. Uniek is bovendien de lange levensduur van Derbigum SP FR. Binnenkort komen we met een nieuw levensduurrapport waarin een functionele levensduur van maar liefst 50 jaar (!) wordt aangetoond. Beter kan niet! Wie investeert in Derbigum SP FR, investeert in een duurzame toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details