Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ingewikkelde constructies en woekeren met de ruimte
De logistiek is de grootste uitdaging. (Beeld: Dura Vermeer Bouw Midden-West)

Ingewikkelde constructies en woekeren met de ruimte

Een wijk op een wijk

In het OKU House aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West worden 324 huurwoningen gebouwd. Niet een van deze woningen is grondgebonden. Een gedeelte wordt boven het bestaande Fashion House gerealiseerd, waarbij de ondersteunende kolommen dwars door het Fashion House heen lopen. Het andere deel wordt op W-kolommen geplaatst, zodat het lijkt te zweven tussen het Fashion House en het naastgelegen Berghaus. 

De woningen in het OKU House zijn onderdeel van de totale herontwikkeling van het gebied rondom het World Fashion Centre. Door verbinding te leggen tussen verschillende delen in het gebied met de bouw van een brug, een openbaar toegankelijk plein en een parkeergarage die voor iedereen toegankelijk is, wordt de omgeving een levendige plek voor bewoners, werknemers en bezoekers. Er worden diverse ontmoetingsplekken gerealiseerd door de toevoeging van veel groen en steigers
aan water. 

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft het plan tot realisatie verkocht aan woningcorporatie Stadgenoot, Syntrus Achmea en De Ranitz B.V. namens Pensioenfonds van de Metalektro (PME). Dura Vermeer Bouw Midden West bouwt 112 sociale huurwoningen voor Stadgenoot; 108 middenhuur- en vrijesector huurwoningen, 104 vrijesector appartementen en een tweelaagse parkeergarage voor Syntrus Achmea namens PME, evenals de commerciële ruimtes voor De Ranitz  B.V. “Het is een uitdagende constructie”, kan Erwin Joustra, bouwplaatsmanager van Dura Vermeer Bouw Midden West meteen vertellen. “We bouwen als het ware een ‘wijk op een wijk’. Hierdoor is het mogelijk om meer woonoppervlak toe te voegen aan de schaarste ruimte.” 

Door de combinatie van in situ en prefab beton worden beton en wapening bespaard. (Beeld: Dura Vermeer Bouw Midden-West)

Woekeren met de ruimte

Hoe groot de bouwtechnische uitdagingen ook zijn, de grootste uitdaging is de logistiek in combinatie met de grote constructies. Aan een zijde is een bouwweg aangelegd voor de aanvoer van kranen en ander materieel, aan de andere zijde ligt een sloot. Aan de achterzijde is een smalle strook als bouwplaats ingericht en aan de voorkant is een stuk stoep aan het bouwterrein toegevoegd om nog wat ruimte te winnen. Toch moeten er kolommen worden aangevoerd met een lengte van zestien meter en een doorsnede van een meter. “Het vereist zware kranen om deze grote jongens naar hun plaats te manoeuvreren.”

Veilig werken

Om risico’s te vermijden, is alles op een bouwplaatstekening uitgetekend. Aan de hand hiervan zijn alle situaties van tevoren bekeken. Hoe en wanneer kunnen er materialen worden aangevoerd? Wanneer kan er gehesen worden? Joustra: “In de eerste vijf etages wordt gebouwd met in situ beton, hierbij wordt het beton op locatie gestort in de bekisting. In de daarboven liggende etages wordt gewerkt met prefab betonelementen. Voor beide bouwmethoden moeten veel materialen worden aangevoerd maar zijn er minder logistieke bewegingen nodig.” Door de combinatie van de bouwmethoden worden beton en wapening bespaard. 

Stalen boxvloer

De grootste beweging is de aanvoer van de staalconstructie voor de vleugels en kolommen. De boxvloer wordt opgebouwd uit rechthoekige stalen elementen van 1 tot 1,2 meter hoog, die in het werk worden gekoppeld en vastgelast. De opgebouwde boxvloer ligt op grote stalen kolommen en vormt de fundering op een hoogte van 16 meter voor de vijfde tot en met de tiende verdieping.

Hoog bouwtempo

De 112 woningen voor Stadgenoot moeten in december 2023 worden opgeleverd. De oplevering van de rest van het gebouw inclusief parkeergarage staat gepland in mei 2024. “Dit is een echte uitdaging. Tel daarbij de smalle straatjes op en je realiseert je dat er veel factoren zijn die vertraging kunnen veroorzaken. Maar tot nu verloopt alles volgens planning.”

Omgevingscommunicatie

“De logistieke activiteiten vragen om een brede aanpak voor de omgeving. Hoe kunnen wij de bewoners in de omgeving zo goed mogelijk informeren over onze werkzaamheden en hoe kunnen we bijvoorbeeld onze bouwplaatsen zo inrichten dat het niet ten koste gaat van hun bereikbaarheid? De omgeving wordt goed op de hoogte gehouden over de voortgang. Naast onze opdrachtgevers geven wij informatie door via diverse communicatiemiddelen zoals een BouwApp en een nieuwsbrief. Over het algemeen roept de informatie positieve reacties op en ook nieuwsgierigheid. In dat laatste geval vinden onze mensen het leuk om de vragen te beantwoorden. Daarnaast houden we meer grip en controle op de voortgang. Een echte win-winsituatie”, aldus Joustra.

Bouwinfo
  • Opdrachtgevers Stadgenoot, Syntrus Achmea/PME en De Ranitz B.V., Amsterdam
  • Architectenbureau KCAP Architects&Planners, Rotterdam
  • Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw Midden West, Cruquius
  • Bouwperiode augustus 2021 – mei 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details