Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
In gesprek met ontwikkelaar Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter.

In gesprek met ontwikkelaar Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter.

“Deze manier van ontwikkelen geeft een stukje ziel aan een gebouw: een gebouw wat er al decennia staat, een nieuw leven geven”

Vanuit meerdere invalshoeken belichten we het project Rembrandt Park One in Amsterdam. We gingen in gesprek met projectontwikkelaar Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. Waarom zijn zij initiatiefnemer van dit specifieke project? Ook spreken we hem over zijn visie als het gaat om duurzaamheid nu én in de toekomst en over ontwikkelingen in de markt.

Boelens de Gruyter is als ontwikkelaar initiatiefnemer van het bijzondere project Rembrandt Park One. Zij zijn gespecialiseerd in dergelijke binnenstedelijke projecten. “Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Parooltoren, het Trouwgebouw en het Jan Bommerhuis in Amsterdam. Dit zijn allen binnenstedelijke objecten waarvan de locatie goed is, maar het gebied een upgrade nodig heeft, en potentie heeft om de place-to-be te worden. Met behoud van het huidige vastgoed.”

Een stukje ziel

De visie van Boelens de Gruyter komt voort uit het oogpunt van duurzaamheid en snelheid. Maar ook vanuit de visie dat deze manier van ontwikkelen een stukje ziel geeft aan een gebouw: een gebouw wat er al decennia staat, een nieuw leven geven. Wat maakt dit specifieke project zo bijzonder? “Dit kantoorgebouw binnen de ring van Amsterdam, compleet in het groen, is een unieke locatie. Met de komst van twee nieuwe gebouwen, Rembrandt Park Two en Three, krijg je een campus. Met het restaurant aan het water creëren we een destination op zich. Toen we startten met dit project stond ik met de investeerder boven op het dak van het gebouw en ik zei: ik denk niet dat ik veel hoef uit te leggen. Daar was iedereen het mee eens. Midden in het Rembrandtpark met fantastisch uitzicht over de stad.”

Duurzaamheid is een randvoorwaarde, geen USP

Duurzaamheid staat hoog op de maatschappelijke agenda. Bestaande gebouwen worden gerenoveerd of getransformeerd om aan duurzaamheidseisen te voldoen.

Dat is een grote opgave voor ontwikkelaars en aannemers. Op de vraag wat zijn visie is als het gaat om duurzaamheid heeft Maarten een helder antwoord. “Er zitten kostenaspecten aan iedere graad waarmee je een gebouw duurzamer maakt. Op het niveau van bijvoorbeeld Rembrandt Park One is het van cruciaal belang dat bedrijven intrinsiek gemotiveerd zijn om duurzame gebouwen te ontwikkelen, omdat het zowel door beleggers als huurders als een vereiste wordt beschouwd.”

Building for Humans

In de duurzaamheidsvisie van Boelens de Gruyter is een duurzaam gebouw dan ook een randvoorwaarde en geen USP. “Je moet ook gaan kijken naar hoe mensen optimaal kunnen functioneren. Building for Humans noemen wij dat. We hebben veel tijd gestopt in het onderzoeken wat een groene omgeving doet voor het welzijn van werknemers. Denk aan productiviteit en ziekteverzuim. Dat is gigantisch. Je kunt een gebouw maken zoals je wilt, maar als het niet prettig werkt of leeft dan schiet het zijn doel voorbij.”

Duurzaam ontwerp

Als het gaat om duurzaamheid bij nieuwbouw is het volgens Maarten cruciaal dat wanneer je ontwikkelt, je er rekening mee houdt dat het gebouw in de toekomst een tweede leven kan krijgen. “Een concreet voorbeeld: wij hebben gebouwen ontworpen met constructief kantoorvloeren, maar dit zijn nu nog parkeeroplossingen. Als je in de toekomt minder parkeergelegenheid nodig hebt zet je het voor een kantoordoel in. Daar begint duurzaamheid al. Duurzaamheid is niet alleen slimme oplossingen in je gebouw of bijvoorbeeld zonnepanelen, het gaat ook over je ontwerp.”

Marktontwikkelingen

De ontwikkelingen in de markt zijn volgens Maarten allesbehalve gunstig te noemen.

“Er zit een verschil tussen kantoren en woningen. Door de enorm gestegen kosten, kun je nergens meer in Nederland, behalve in Amsterdam, een nieuw gebouw ontwikkelen. Daardoor is de leegstand in de bestaande kantoorportefeuilles laag, want er is geen alternatief. Dat gaat op een gegeven moment knellen, we hebben toch nieuwe kantoorpanden nodig.”

Intensieve samenwerking overheid en marktpartijen

Bij de woningbouw in Nederland zien we dat alles tot stilstand komt. Projecten die nog niet in de bouwfase zaten en waar nog geen eindbelegger bij betrokken was, staan stil. Overheid en media onderschatten dit volgens Maarten. “Omdat de vraag naar woningen toeneemt en het aanbod minder hard groeit, wordt de delta tussen vraag en aanbod alleen maar groter. Dat leidt in de toekomst ongetwijfeld weer tot een waarde explosie. Regelgeving vanuit de politiek gaat daarbij niet helpen. Wat nu gebouwd wordt zijn projecten die tien jaar geleden zijn opgestart, daar heeft het beleid van het huidige bestuur geen invloed op. Willen we die projecten door laten gaan, dan zal de overheid samen met marktpartijen heel intensief moeten optrekken.”

Podcast aflevering Maarten de Gruyter

Wie is Maarten de Gruyter?

Maarten is geboren in ’s‐Hertogenbosch en afkomstig uit een geslacht van ondernemers. Hij studeerde in zowel Brussel als Amsterdam. Na het afronden van zijn studie International Business is hij vanaf 2001 werkzaam geweest in de vastgoedsector als ontwikkelaar en investeerder. Samen met Harm Boelens is hij in 2007 gestart met Boelens de Gruyter.  

Maarten is gastspreker bij Business News Radio, columnist bij onder andere het tijdschrift Quote en werd in 2018 verkozen tot vastgoedman van het jaar. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details