Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoogwaardige gevelstrips bieden onderhoudsvrije renovatieoplossing
IJsselmonde heeft de gevels voorzien van nieuwe stucwerkvlakken, omkaderd door gevelstrips.

Hoogwaardige gevelstrips bieden onderhoudsvrije renovatieoplossing

De twee flats van Havensteder aan de Wilgenplaslaan in Rotterdam-Schiebroek zijn duurzaam opgewaardeerd van label E naar A+, een forse kwaliteitssprong met behoud van de wederopbouw-uitstraling. Naar een ontwerp van Venster Architekten en onder opdrachtgeverschap van Smits Vastgoedzorg, is dit mede mogelijk gemaakt met de gevelstrips van Sto, aangebracht door preferred partner IJsselmonde. Maatwerk in maatvoering en uitstraling, vertellen de drie partijen.

De gehele renovatieslag is inmiddels in afronding. Beide gebouwen kregen onder meer een ‘warme jas’. Vloeren en gevels – inclusief kozijnen en daken – zijn geïsoleerd. Daarmee komen de woningen gemiddeld op energielabel A+. Een deel van de gevel (2.000 m2) is voorzien van isolatiebeplating en stucwerk, tevens werk van IJsselmonde. De voormalige baksteengevels zijn voorzien van StoCleyer gevelstrips (1.000 m2) op een laag van EPS-isolatie. “De gevelstrips van Sto worden conform de verwerkingsvoorschrift en onder garantie aangebracht door applicateur IJsselmonde, waarmee wij veel samenwerken”, zegt planontwikkelaar Christian van Gruijthuijsen van Smits Vastgoedzorg. “De projecten worden goed geëngineerd door IJsselmonde en vakkundig uitgevoerd.”

Extreem slank

De uitvoering van de laatste flat is rond de bouwvak afgerond. IJsselmonde heeft de gevel voorzien van nieuwe stucwerkvlakken, omkaderd door gevelstrips. “We passen vijf verschillende isolatiediktes toe om alles mooi op elkaar te laten aansluiten”, vertelt commercieel directeur Jacco Oostenbrug. “De strips worden als losse elementen handmatig aangebracht. Zowel in kleurstelling als met geprefabriceerde hoekdelen is maatwerk mogelijk.” Deze gevelbekleding, die direct toepasbaar is op de hoogwaardige buitengevelisolatiesystemen, combineert een hoge ontwerpkwaliteit en een laag gewicht met een extreem slanke en goed geïsoleerde, ruimtebesparende gevelafwerking.

Geheel eigen identiteit

De oplossing met StoCleyer gevelstrips biedt veel voordelen ten opzichte van de conventionele gevelsteen. “Wij hebben dit systeem aan Havensteder geadviseerd vanwege het onderhoudsvrije karakter en omdat de uitgevraagde energieprestaties ermee worden gehaald”, aldus Van Gruijthuijsen. Architect Edwin Kuipers: “We kwamen al gauw uit bij een lichtgewicht gevelsysteem, zodat geen aanpassingen nodig waren aan de bestaande (draag-)constructies. Het huidige gebouw had een gevel van metselwerk en dat beeld wilden we zoveel mogelijk nabootsen. We wilden een gelijke uitstraling behouden.”

Sto bleek in staat om de originele steen zeer nauwkeurig na te maken, zowel wat betreft kleur als reliëf. Uiteindelijk is mede onder invloed van budgettaire redenen voor een combinatie gekozen tussen stucwerk en minerale steenstrips. Hierdoor heeft de architectuur een frissere uitstraling en geheel eigen identiteit gekregen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details