Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

Hoofdkantoor ING, Amsterdam | De kracht van kennis

Inspirerend, toekomstbestendig, energiezuinig, … het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost oogst lof op tal van gebieden.

arton26844d050-kopieren

31 maart 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Inspirerend, toekomstbestendig, energiezuinig, … het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost oogst lof op tal van gebieden. Wat enigszins onderbelicht blijft, is de rol van Arton, dat de betonbouw voor zijn rekening nam.

“Eigenlijk vinden we dat wel prima”, aldus Leon Vrielink, die samen met Patrick Martens de directie van Arton vormt. “Vergelijk het maar met de constructies die we bouwen: ook die staan zelden in de spotlights, maar dragen wel de rest van het gebouw. Zo lang onze opdrachtgevers dat ervaren, hoeven wij niet op de voorgrond te staan.”

Skyline van Nederland

Arton is specialist in het engineeren en realiseren van complexe en hoogwaardige betonwerken. Het portfolio van het bedrijf telt tal van aansprekende projecten. Hoog Catharijne en het World Trade Center in Utrecht, The Student Hotel in Delft, de herbouw van de parkeergarage van Eindhoven Airport, Valley Amsterdam, … je zou kunnen zeggen dat Arton mede vormgeeft aan de skyline van Nederland.

Veeleisende dynamiek

“Natuurlijk is dat mooi”, aldus Martens. “Niet alleen omdat het spraakmakende projecten zijn, maar ook omdat er doorgaans veel specifieke kennis bij komt kijken. Vanwege bijzondere constructies bijvoorbeeld, extra veiligheidseisen of een extreem korte bouwtijd.” Maar het gaat ook gewoon om daadkracht, vult Vrielink aan. “We begrijpen de veeleisende dynamiek van dit soort bouwprojecten en hebben naast de technische kennis ook alle knowhow op projectgebied in huis. Het liefst zijn we dan ook vanaf dag één bij een project betrokken; dan is onze toegevoegde waarde het grootst.”

Uitdaging

Bij het hoofdkantoor van ING was het niet anders. Van het engineeren van de bekistingen tot en met het realiseren van het betonwerk: Arton werkte intensief samen met opdrachtgever G&S Bouw. “De bouwtijd van twintig maanden was typisch zo’n uitdaging die bij Arton past”, aldus Martens. “Daarnaast was het natuurlijk mooi dat we met circulair beton hebben gewerkt. Een deel van het beton dat is vrijgekomen bij de sloop van het Frankemaheerd-complex hebben we zonder kwaliteitsverlies kunnen hergebruiken.”

En zo bouwen de mannen van Arton gestaag door aan de skyline van Nederland, in de wetenschap dat hun werk misschien niet altijd wordt gezien, maar wel gewaardeerd.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%