Hof van Pampus

(Beeld: Barlise Fotografie)

02:30
07-06-2019

Hof van Pampus | Hoofddorp

Betaalbare huurwoningen Hof van Pampus gewild in Metropoolregio Amsterdam

De 74 middenhuurwoningen van het Hof van Pampus in Hoofddorp mogen zich verheugen op een grote belangstelling van woningzoekenden. Met een huur tot 950 euro per maand voorzien ze in een duidelijke behoefte in de gewilde woningmarkt van de Metropoolregio Amsterdam.

Het gasloze wooncomplex aan de zuidrand van de Hoofddorpse Vinexwijk Floriande is een project van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en Bouw­invest. “Het gebouw ligt naast Aquaradius, een uniek complex ontstaan uit een initiatief van een collectief particuliere opdrachtgevers en door ons gerealiseerd”, zegt Arjan van ’t Hul, directeur bij Ter Steege. “We wisten dat de naastgelegen kavel nog beschikbaar was. Daarvoor hebben wij als ontwikkelaar samen met Bouwinvest een totaalproduct bedacht.”

Hof van Pampus

Bouwinvest, een institutioneel belegger die pensioengeld belegt in vastgoed, werd al in een vroegtijdig stadium bij de planvorming betrokken. “Samen hebben we voor de Metropoolregio Amsterdam een zeer interessant en betaalbaar product kunnen ontwikkelen, dat voldoet aan de kwaliteitseisen die wij als belegger stellen”, zegt Christian Schouten van Bouwinvest. “Het gaat voor ons om een lange termijn en waardevaste investering. Over 20 of 30 jaar moeten wij met dit gebouw rendement genereren voor onze klanten, de Nederlandse pensioenfondsen.” Op dit moment heeft de belegger ruim 300 woningen in de gemeente Haarlemmermeer in de portefeuille en heeft het de ambitie om dit aantal te laten groeien naar zo’n 1.000 woningen in 2021. 

Hof van Pampus

(Beeld: Barlise Fotografie)


Ruimte en groen
Hof van Pampus kent appartementen van rond de 80 vierkante meter, bijna allemaal met drie kamers. Elke woning beschikt over een privéparkeerplaats en een berging in de woning en op de begane grond. De appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een balkon of terras. De hoogwaardige keuken heeft een composietblad en is voorzien van alle apparatuur. Ook de badkamer is compleet ingericht. Schouten: “Het complex ligt nabij het groen, aan de rand van Park 21 en vlakbij het winkelcentrum van Floriande. Het is vooral interessant voor Amsterdammers die meer ruimte en groen willen, maar er is ook veel animo uit Haarlemmermeer. We mikken op de ‘empty nesters’; de vitale senioren boven de 55 jaar, waarvan de kinderen de deur uit zijn. 
Ook wordt op sociaal terrein samenwerking gezocht met het naastgelegen woongebouw Aquaradius dat een aantal voorzieningen kent.”

Hof van Pampus

(Beeld: Barlise Fotografie)


Gasloos en duurzaam
Een gasloos en duurzaam gebouw was vanaf het begin het uitgangspunt. De energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en een warmtekoude-opslag. Bijzonder aan Hof van Pampus is dat de energie via gesloten warmtewisselaars in de funderingspalen uit de bodem wordt gehaald. Na het slaan van de buizen voor de 207 palen zijn daarin eerst de leidingen voor de warmtewisselaars aangebracht, waarna de palen zijn afgestort. De warmte uit de woningen wordt in de zomer via de palen afgegeven aan de omringende grond, waarna in de winter deze warmte wordt gebruikt om het water een paar graden te verwarmen. Alle leidingen uit de funderingspalen komen bij elkaar bij drie verdelers, vanwaar het water naar de technische ruimte wordt getransporteerd. Daar staat de all electric installatie ONE van ZON, een zogeheten Energy Service Company (ESCo). Deze installatie bestaat uit vijf modules die vooraf zijn gebouwd in een fabriekshal. Het gaat om op een frame gemonteerde installatie-onderdelen, zoals de pompen, distributieleidingen of buffervaten. Na transport naar de bouwplaats konden ze in één dag tijd worden gemonteerd in de technische ruimte. ZON blijft ook eigenaar van de installatie en daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud. De bewoners moeten hun energiebedrag overmaken naar dit private bedrijf en dus niet aan een energiemaatschappij.

Hof van Pampus

Arjan van ’t Hul, directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bv en Christian Schouten, Manager Acquisition Management Residential bij Bouwinvest.


BIM als rode draad
De bouw van Hof van Pampus is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 30 grote leveranciers, ketenpartners van Ter Steege.   

Van ’t Hul: “Elke partner heeft in BIM zijn eigen bijdrage aangeleverd. Al die bis-bijdragen hebben we aan elkaar gekoppeld in één BIM-model, waarin bijvoorbeeld alle leidingen, staalconstructies of wanden te zien zijn. Je kunt daarin detailleren tot aan de bouten van de staalconstructies aan toe. In dat BIM-model ben je al aan het bouwen, waarmee ook de rol van de werkvoorbereider verder naar voren schuift in het proces. Deze werkwijze biedt grote efficiency, je kunt problemen al in een vroeg stadium signaleren en meteen aanpakken. Je voorkomt daarmee ook faalkosten. Dit BIM-model liep als een rode draad door dit hele project.”

Tekst: Henk Geist
Beeld: Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Schilderwerk, beglazing en wandafwerking voor een duurzaam resultaat

Voor Uw Schilder was het Hof van Pampus een grote klus. Aan de binnenzijde van de 74 appartementen beplakte zij alle wanden – in totaal 12.000 m² – met renovlies. Dankzij deze fraaie, gladde vlieslaag worden kleine krimpscheurtjes gemaskeerd en is de wand beschermd tegen lichte beschadigingen. In de algemene ruimtes, zoals de entree, bewerkte zij de wanden met Sigma Pearl Clean Mat. “Dit product maakt wanden uitstekend reinigbaar”, vertelt Jan Ligtenberg, directeur van Uw Schilder. “Wanden die hiermee zijn behandeld, zijn schrobvast.” Ten slotte nam zij het schilderwerk van de houten kozijnen en deuren voor haar rekening en plaatste zij het glas in de entrees en bergingen.

Samenwerking
“Bij dit soort projecten is het fijn als partijen willen samenwerken”, vertelt Ligtenberg. “Zo was de uitvoerder van Ter Steege Bouw echt bereid om met ons mee te denken. Deze besloot de metalen klikkozijnen pas te plaatsen, nadat wij de wanden geheel hadden beplakt met renovlies. Dit scheelde ons veel snijwerk langs de randen. De deuren werden afgehangen na het schilderwerk van de kozijnen. Hierdoor konden we veel vlotter werken. Verder viel de uitvoering van al dit binnenwerk in een zeer gunstige periode. We hebben de hele winter door kunnen werken.”

Hof van Pampus


Extra comfort dankzij hoogwaardige balkonbeglazing

Om aan de eisen van de bouw te voldoen, zijn de geluidbelaste gevels uitgevoerd met balkonbeglazing. Het systeem SL 25 van Solarlux kan 22 tot 25 dB geluidreductie behalen, bewijzen tests door onafhankelijke instituten. 

Bij ruim de helft van de appartementen zijn de buitenruimtes beglaasd. Voor deze appartementen heeft Solarlux maar liefst 478 vleugels geleverd, gemonteerd op VMG hekwerken. Naast de geluidwering biedt dit flexibele gevelconcept extra wooncomfort voor de bewoners. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de glaspanelen eenvoudig te openen of te sluiten, waardoor de buitenruimte het hele jaar kan worden benut. De geopende vleugels worden in een smal pakket aan de zijkant geparkeerd. De buitenzijde is zo ook van binnenuit te reinigen. De balkonbeglazing vormt bovendien een extra isolatieschil, waardoor naast geluidsreductie ook het energieverbruik vermindert. Daarmee sluit de balkonbeglazing uitstekend aan bij het duurzame totaalconcept van het gebouw.

Deskundig advies
Solarlux is al ruim 35 jaar de specialist op het gebied van balkonbeglazing en glazen vouwwanden. Vanuit de eigen productie in Duitsland levert zij wereldwijd topkwaliteit ‘Made in Germany’. Het advieskantoor in Nederland is gespecialiseerd in op maat gemaakte geveloplossingen en denkt graag vanaf de eerste schets mee in het bouwproject.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Bouwinvest, Amsterdam
Aannemer Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen, Rijssen
Ontwerp ENZO architecten, Burgerveen
Installaties ZON, Spanbroek
Bouwperiode oktober 2017 – april 2019
Stichtingskosten 13.719.000 euro (excl. BTW)

Diemerhof 32ZON