Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Hof van Pampus | Hoofddorp

De 74 middenhuurwoningen van het Hof van Pampus in Hoofddorp mogen zich verheugen op een grote belangstelling van woningzoekenden. Met...

hof-van-pampus_25

7 juni 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Betaalbare huurwoningen Hof van Pampus gewild in Metropoolregio Amsterdam

De 74 middenhuurwoningen van het Hof van Pampus in Hoofddorp mogen zich verheugen op een grote belangstelling van woningzoekenden. Met een huur tot 950 euro per maand voorzien ze in een duidelijke behoefte in de gewilde woningmarkt van de Metropoolregio Amsterdam.

Het gasloze wooncomplex aan de zuidrand van de Hoofddorpse Vinexwijk Floriande is een project van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en Bouw­invest. “Het gebouw ligt naast Aquaradius, een uniek complex ontstaan uit een initiatief van een collectief particuliere opdrachtgevers en door ons gerealiseerd”, zegt Arjan van ’t Hul, directeur bij Ter Steege. “We wisten dat de naastgelegen kavel nog beschikbaar was. Daarvoor hebben wij als ontwikkelaar samen met Bouwinvest een totaalproduct bedacht.”

Hof van Pampus

Bouwinvest, een institutioneel belegger die pensioengeld belegt in vastgoed, werd al in een vroegtijdig stadium bij de planvorming betrokken. “Samen hebben we voor de Metropoolregio Amsterdam een zeer interessant en betaalbaar product kunnen ontwikkelen, dat voldoet aan de kwaliteitseisen die wij als belegger stellen”, zegt Christian Schouten van Bouwinvest. “Het gaat voor ons om een lange termijn en waardevaste investering. Over 20 of 30 jaar moeten wij met dit gebouw rendement genereren voor onze klanten, de Nederlandse pensioenfondsen.” Op dit moment heeft de belegger ruim 300 woningen in de gemeente Haarlemmermeer in de portefeuille en heeft het de ambitie om dit aantal te laten groeien naar zo’n 1.000 woningen in 2021. 

Hof van Pampus

(Beeld: Barlise Fotografie)


Ruimte en groen
Hof van Pampus kent appartementen van rond de 80 vierkante meter, bijna allemaal met drie kamers. Elke woning beschikt over een privéparkeerplaats en een berging in de woning en op de begane grond. De appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een balkon of terras. De hoogwaardige keuken heeft een composietblad en is voorzien van alle apparatuur. Ook de badkamer is compleet ingericht. Schouten: “Het complex ligt nabij het groen, aan de rand van Park 21 en vlakbij het winkelcentrum van Floriande. Het is vooral interessant voor Amsterdammers die meer ruimte en groen willen, maar er is ook veel animo uit Haarlemmermeer. We mikken op de ‘empty nesters’; de vitale senioren boven de 55 jaar, waarvan de kinderen de deur uit zijn. 
Ook wordt op sociaal terrein samenwerking gezocht met het naastgelegen woongebouw Aquaradius dat een aantal voorzieningen kent.”

Hof van Pampus

(Beeld: Barlise Fotografie)


Gasloos en duurzaam
Een gasloos en duurzaam gebouw was vanaf het begin het uitgangspunt. De energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en een warmtekoude-opslag. Bijzonder aan Hof van Pampus is dat de energie via gesloten warmtewisselaars in de funderingspalen uit de bodem wordt gehaald. Na het slaan van de buizen voor de 207 palen zijn daarin eerst de leidingen voor de warmtewisselaars aangebracht, waarna de palen zijn afgestort. De warmte uit de woningen wordt in de zomer via de palen afgegeven aan de omringende grond, waarna in de winter deze warmte wordt gebruikt om het water een paar graden te verwarmen. Alle leidingen uit de funderingspalen komen bij elkaar bij drie verdelers, vanwaar het water naar de technische ruimte wordt getransporteerd. Daar staat de all electric installatie ONE van ZON, een zogeheten Energy Service Company (ESCo). Deze installatie bestaat uit vijf modules die vooraf zijn gebouwd in een fabriekshal. Het gaat om op een frame gemonteerde installatie-onderdelen, zoals de pompen, distributieleidingen of buffervaten. Na transport naar de bouwplaats konden ze in één dag tijd worden gemonteerd in de technische ruimte. ZON blijft ook eigenaar van de installatie en daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud. De bewoners moeten hun energiebedrag overmaken naar dit private bedrijf en dus niet aan een energiemaatschappij.

Hof van Pampus

Arjan van ’t Hul, directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bv en Christian Schouten, Manager Acquisition Management Residential bij Bouwinvest.


BIM als rode draad
De bouw van Hof van Pampus is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 30 grote leveranciers, ketenpartners van Ter Steege.   

Van ’t Hul: “Elke partner heeft in BIM zijn eigen bijdrage aangeleverd. Al die bis-bijdragen hebben we aan elkaar gekoppeld in één BIM-model, waarin bijvoorbeeld alle leidingen, staalconstructies of wanden te zien zijn. Je kunt daarin detailleren tot aan de bouten van de staalconstructies aan toe. In dat BIM-model ben je al aan het bouwen, waarmee ook de rol van de werkvoorbereider verder naar voren schuift in het proces. Deze werkwijze biedt grote efficiency, je kunt problemen al in een vroeg stadium signaleren en meteen aanpakken. Je voorkomt daarmee ook faalkosten. Dit BIM-model liep als een rode draad door dit hele project.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%