Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het roer om en doorgaan
Binnen een jaar maakte de fabriekshal van Laura Metaal plaats voor 26.200 m² warehouse/productiefaciliteit en 4.100 m² kantoorruimte.

Het roer om en doorgaan

Een hoogwaardig distributiecentrum op maat

Wat in eerste instantie een flexibel in te delen distributiecentrum zou worden voor projectontwikkelaar Boelens de Gruyter, werd een productielocatie op maat toen huurder Ranpak zich meldde. Hercuton realiseert dit logistieke centrum met productiefaciliteiten én kantoorruimte voor de wereldwijde marktleider in duurzame papieren verpakkingsmaterialen.  

“Voor we het wisten waren we lid van het bouwteam en zetten we samen met architect DENC het ontwerp om naar een uitvoerbaar ontwerp”, vertelt Paul Ticheler, adjunct-directeur Cluster Bedrijfshuisvesting bij Janssen de Jong Groep. “Binnen zes weken nadat we bij het project betrokken raakten, kwamen we tot een prijsakkoord en vier weken daarna startten we met de bouw.” “Het was topsport”, vat Angélique van Hienen, commercieel manager van Hercuton, samen.

Mijnsteen als uitdaging 

En zo maakte de fabriekshal van Laura Metaal, voorheen gevestigd op bedrijventerrein Julia in Eygelshoven (Kerkrade), binnen ruim een jaar plaats voor 26.200 m² warehouse/productiefaciliteit en 4.100 m² kantoorruimte. Deze hoogwaardige en duurzame ontwikkeling (BREEAM ‘Very Good’) had wel wat meer voeten in de aarde dan vooraf ingeschat. “Het was duidelijk dat we het pand met palen zouden funderen, maar het totale oppervlak was bedekt met een dikke laag mijnsteen, soms meer dan tien meter dik. Vroom Funderingstechniek sloeg een aantal testpalen, waarna bleek dat de bouw door kon gaan volgens planning.”

Het pand werd gefundeerd met palen, terwijl het totale oppervlak was bedekt met een dikke laag mijnsteen.

Geconditioneerde productieruimte 

Omdat papier de hoofdgrondstof van Ranpak is, werd de volledige productieruimte geconditioneerd. Daarbij moesten de bedrijfshal en het kantoor akoestisch gescheiden worden. “Dit laatste hebben we gerealiseerd door veel massa toe te voegen en door alle sparingen en details zorgvuldig te isoleren.” 

Het roer kan om, wanneer nodig

Van Hienen: “Het was een uitdagend project. De start van de bouw vond plaats tijdens het begin van de Oekraïne-oorlog. Uitblijvende leveringen vergden veel van alle bouwpartijen. Tel daarbij op de complexiteit, de druk op de planning en de hoge eisen op het gebied van duurzaamheid, akoestiek en afwerking en dan wordt duidelijk dat het een intens project was, maar met een prachtig eindresultaat. Anderzijds is dit wel iets waar Hercuton nu juist sterk in is. We kunnen het roer omgooien als dat nodig is.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Boelens de Gruyter, Amsterdam
  • Constructeur Verhoeven Leenders, Volkel
  • Architect DENC, Oisterwijk
  • Aannemer Hercuton, Nieuwkuijk
  • Installatieadvies DENC, Oisterwijk
  • E-installaties Bras Elektrotechniek, Oss
  • W-installaties ZNI, Tilburg
  • Bouwperiode januari 2022 – januari 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details