Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het Nieuwe Havenkwartier, Lisse | De bloembollen leven voort

Het Nieuwe Havenkwartier, Lisse | De bloembollen leven voort

Van bedrijventerrein naar karakteristieke bollenbuurt

Er werd al tien jaar gezocht naar een geschikte herbestemming voor het bloembollenveilinggebouw in Lisse. Het onderhavige pand stond middenin het centrum. Het ondermijnde daar de leefbaarheid en zorgde voor parkeerproblemen. Maar eindelijk was daar een aantrekkelijk herbestemmingsplan. De veilinghallen maakten plaats voor een levendige woonwijk, waar de sporen van het bloembollenverleden nog op allerlei manieren zichtbaar zijn.

“In 2004 tekenden we de eerste ontwikkelingsovereenkomst met het Lissen Centrum Beheer, de eigenaar van de veilinghallen”, vertelt Anton Koomen, partner bij projectontwikkelaar Provast. “Maar de crisis dwarsboomde onze plannen en een nieuw plan lag pas in 2011 op tafel. Hiervan werden de eerste 8 herenhuizen in 2012 gerealiseerd. In 2017 ging Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen verder met de bouw van ‘Het nieuwe Havenkwartier’, met 46 sociale huurwoningen, 21 appartementen en 52 grondgebonden woningen.”

De zwaantjes boven de deuren verwijzen naar het logo van Hobaho.

 

Overtuigingskracht

Hoe vlot Het Nieuwe Havenkwartier ook werd gebouwd, het ontwikkelingsproces was lang – vijftien jaar – en complex. Koomen: “Eerst was daar de crisis. Vervolgens was een wijziging in het bestemmingsplan nodig om onze plannen te kunnen realiseren en ook het Ruimtelijke-Ordenings-proces was intensief. Het heeft veel flexibiliteit en overtuigingskracht gevraagd om alle betrokken partijen enthousiast te maken voor ons plan. In 2017 konden we het startschot geven voor de bouw.”

Een begrip in de bloembollenwereld

Het voormalige veilinghallengebied kreeg de nieuwe naam ‘Het Nieuwe Havenkwartier’, maar Koomen twijfelt of deze naam het ooit gaat winnen van de oorspronkelijke naam, het ‘Hobaho-gebied’. “Hobaho verwijst naar de oprichters van de bollenveiling in 1921: Homan, Bader en Hoogewoning; het is een begrip in Lisse. De veiling groeide uit tot een miljoenenbedrijf, waar veel Lissenaren hebben gewerkt. In Het Nieuwe Havenkwartier verwijzen we hiernaar. Zo hebben alle woningen een zwaantje boven hun deur, het logo van Hobaho. De straten hebben bloembollennamen en het appartementencomplex is gedecoreerd met historische foto’s. Een kunstwerk in de vorm van een tulp is nog in de maak.”

Een logistieke uitdaging

“Voor de bouw van de 119 woningen stond anderhalf jaar”, vertelt Arjan van Beelen, directeur projectontwikkeling van Ouwehand Bouw. “Dat zorgde voor een hoge tijdsdruk. Daarbij was het een centrumproject, zonder ruimte voor de inrichting van een bouwplaats. Het vroeg veel overleg met de gemeente om wegen tijdelijk tot onze beschikking te krijgen. Ook voor de onderaannemers was dit lastig. Zij konden uitsluitend just-in-time aanleveren.”

De grachtenwoningen hebben een afwisselende architectuur.

 

De appartementen

Ouwehand Bouw begon met de bouw van de appartementen, omdat deze als eerste moesten worden opgeleverd. Met een weloverwogen bouwmethode wist zij hier meteen al enige tijdwinst te behalen. Van Beelen: “Onder de appartementen bevindt zich een kelderbak. We hebben deze uitgevoerd in prefab beton. Zo konden we snel bouwen en de vereiste waterdichtheid leveren.”

Bollenarchitectuur

De architectuur in Het nieuwe Havenkwartier wordt bestempeld als een ‘typische bollenarchitectuur’. “Je ziet dat KDVK Architecten zich heeft laten inspireren door de oude bollenschuren. Dat maakt de wijk bijzonder en plezierig.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details