Een levendige wijk met een bloembollenverleden

01:39
22-04-2020

Het Nieuwe Havenkwartier, Lisse | De bloembollen leven voort

Van bedrijventerrein naar karakteristieke bollenbuurt

Er werd al tien jaar gezocht naar een geschikte herbestemming voor het bloembollenveilinggebouw in Lisse. Het onderhavige pand stond middenin het centrum. Het ondermijnde daar de leefbaarheid en zorgde voor parkeerproblemen. Maar eindelijk was daar een aantrekkelijk herbestemmingsplan. De veilinghallen maakten plaats voor een levendige woonwijk, waar de sporen van het bloembollenverleden nog op allerlei manieren zichtbaar zijn.

“In 2004 tekenden we de eerste ontwikkelingsovereenkomst met het Lissen Centrum Beheer, de eigenaar van de veilinghallen”, vertelt Anton Koomen, partner bij projectontwikkelaar Provast. “Maar de crisis dwarsboomde onze plannen en een nieuw plan lag pas in 2011 op tafel. Hiervan werden de eerste 8 herenhuizen in 2012 gerealiseerd. In 2017 ging Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen verder met de bouw van ‘Het nieuwe Havenkwartier’, met 46 sociale huurwoningen, 21 appartementen en 52 grondgebonden woningen.”

De zwaantjes boven de deuren verwijzen naar het logo van Hobaho.

 

Overtuigingskracht

Hoe vlot Het Nieuwe Havenkwartier ook werd gebouwd, het ontwikkelingsproces was lang – vijftien jaar – en complex. Koomen: “Eerst was daar de crisis. Vervolgens was een wijziging in het bestemmingsplan nodig om onze plannen te kunnen realiseren en ook het Ruimtelijke-Ordenings-proces was intensief. Het heeft veel flexibiliteit en overtuigingskracht gevraagd om alle betrokken partijen enthousiast te maken voor ons plan. In 2017 konden we het startschot geven voor de bouw.”

Een begrip in de bloembollenwereld

Het voormalige veilinghallengebied kreeg de nieuwe naam ‘Het Nieuwe Havenkwartier’, maar Koomen twijfelt of deze naam het ooit gaat winnen van de oorspronkelijke naam, het ‘Hobaho-gebied’. “Hobaho verwijst naar de oprichters van de bollenveiling in 1921: Homan, Bader en Hoogewoning; het is een begrip in Lisse. De veiling groeide uit tot een miljoenenbedrijf, waar veel Lissenaren hebben gewerkt. In Het Nieuwe Havenkwartier verwijzen we hiernaar. Zo hebben alle woningen een zwaantje boven hun deur, het logo van Hobaho. De straten hebben bloembollennamen en het appartementencomplex is gedecoreerd met historische foto’s. Een kunstwerk in de vorm van een tulp is nog in de maak.”

Een logistieke uitdaging

“Voor de bouw van de 119 woningen stond anderhalf jaar”, vertelt Arjan van Beelen, directeur projectontwikkeling van Ouwehand Bouw. “Dat zorgde voor een hoge tijdsdruk. Daarbij was het een centrumproject, zonder ruimte voor de inrichting van een bouwplaats. Het vroeg veel overleg met de gemeente om wegen tijdelijk tot onze beschikking te krijgen. Ook voor de onderaannemers was dit lastig. Zij konden uitsluitend just-in-time aanleveren.”

De grachtenwoningen hebben een afwisselende architectuur.

 

De appartementen

Ouwehand Bouw begon met de bouw van de appartementen, omdat deze als eerste moesten worden opgeleverd. Met een weloverwogen bouwmethode wist zij hier meteen al enige tijdwinst te behalen. Van Beelen: “Onder de appartementen bevindt zich een kelderbak. We hebben deze uitgevoerd in prefab beton. Zo konden we snel bouwen en de vereiste waterdichtheid leveren.”

Bollenarchitectuur

De architectuur in Het nieuwe Havenkwartier wordt bestempeld als een ‘typische bollenarchitectuur’. “Je ziet dat KDVK Architecten zich heeft laten inspireren door de oude bollenschuren. Dat maakt de wijk bijzonder en plezierig.”   

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Provast en Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Bouwteam zorgt voor elektrisch plan

Door in een vroeg stadium en in een bouwteam betrokken te zijn bij Het Nieuwe Havenkwartier in Lisse heeft Duivenvoorden Elektrotechnisch Aannemer het volledige elektrische plan van de 46 appartementen kunnen verzorgen.

Dankzij een opdracht van Ouwehands Bouw raakte Duivenvoorden betrokken bij het nieuwbouwproject in Lisse. In een klein jaar tijd, tot maart 2018, zorgde de elektrotechnische aan­nemer voor het totale elektrische plan van de 46 appartementen, in één appartementencomplex. Hieronder vallen de pv-installatie, intercom, elektra en verlichting. “Deze werkzaamheden doen we vaker”, legt Willem Resink, directeur/eigenaar van Duivenvoorden,  uit. “Het bijzondere aan dit project is dat we het plan voor de elektriciteit in een bijna lege bouwtekening hebben ingevuld. Hiervoor zijn we in een vroeg stadium bij dit nieuwbouwproject betrokken geraakt. Tegenwoordig gebeurt dit gelukkig vaker, maar dat was destijds nog niet het geval.” Daarnaast vond hij mooi aan het appartementencomplex dat de volledige galerijstructuur inpandig is.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgevers
Provast, Den Haag en Ouwehand
Bouwen & Ontwikkelen

Ontwerp
KDVK Architecten, Noordwijk en Soeters architecten, Amsterdam

Aannemer
Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, Katwijk

Bouwperiode
2017 – 2019

zm-kopieren1-kopieren