Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Halte Bellevue: Retro eyecatcher in hartje Den Helder
De aantrekkelijke architectuur nodigt menigeen uit voor een bezoek aan Halte Bellevue. Begin 2021 openen de andere ondernemers ook hun deuren.

Halte Bellevue: Retro eyecatcher in hartje Den Helder

Tegelijk krijgt de leefbaarheid en stedenbouwkundige structuur een aanzienlijke boost. Naast de bouw van een appartementencomplex en diverse woon- en werkpanden omvat het project de realisatie van Halte Bellevue, het aan de Spoorstraat gelegen foodstation dat afgelopen juni werd opgeleverd. Een markant gebouw dat de tijden van weleer in alle facetten doet herleven.    

Halter Bellevue past perfect in het plan van de gemeente, ontwikkelingsbedrijf Zeestad, West 8 en Helder Vastgoed om de binnenstad van Den Helder een stevige opknapbeurt te geven. Daaraan levert deelplan 4 van de gebiedsontwikkeling, de bouw van een statig foodstation, een aanzienlijke bijdrage. Remon Lutterman (projectleider) en Sander Quartel (stafmedewerker communicatie) lichten namens Helder Vastgoed BV de bouw van het pand toe. Het blijkt een mooi vervolg op de herontwikkeling van het monumentale School 7 tot nieuwe bibliotheek. “Beide projecten sluiten prima aan bij onze visie om het centrum van de stad attractiever te maken”, aldus Lutterman. “Daartoe ontplooien we regelmatig nieuwe initiatieven. In het geval van Halte Bellevue heeft Helder Vastgoed de bouwrijpe gronden van Zeestad gekocht toen de omgevingsvergunning onherroepelijk was. Aansluitend zijn we in augustus 2019 gestart met de bouw.”

Het is een kwestie van tijd voordat de replica van de nostalgische Helderse stationsklok aangeeft dat het tijd is om neer te vlijen op het zonnige terras.

Dubbele knipoog

Het door Aannemingsbedrijf A. Tuin BV gerealiseerde gebouw ademt in alle opzichten romantiek. Geheel in de sfeer van vervlogen tijden is het een uitgelezen locatie om onder het genot van een hapje en drankje gezellig te verpozen en versproducten te kopen. De naam van het onderkomen knipoogt tweeledig naar het verleden. Waar het woord ‘Halte’ verwijst naar het vroegere treinstation, herinnert ‘Bellevue’ aan het hotel-restaurant dat voorheen op de hoek Keizerstraat/Spoorstraat stond. Daarnaast is het voormalige stationsgebouw voor Attika Architecten uit Amsterdam één van de inspiratiebronnen geweest voor het stijlvolle pand. “Halte Bellevue oogt als een oud stationsgebouw dat op circa 1.000 vierkante meter vijf verswinkels en horecazaken herbergt”, vervolgt Lutterman. “Het pand telt acht lage en vier hoge beuken. Die laatste zijn elk voorzien van een extra verdiepingsvloer.”

Een alledaags straatbeeld uit de vorige eeuw van een matroos in tenue die het station verlaat voor zijn weekendverlof.

Tegeltableau

Rijke detailleringen zijn kenmerkend voor Halte Bellevue. Zo zijn de aluminium kozijnen in de hoge beuken voorzien van op spoorrails gelijkende elementen en wordt in het eerste kwartaal van 2021 een stationsklok in retrostijl op het gebouw aangebracht. Een ander opvallend onderdeel is het door Maatwerktegels gemaakte tegeltableau op de kopgevel. De 2 bij 5 meter metende creatie is een scan van een oude foto van een matroos die het station van Den Helder verlaat. Via social media wist Helder Vastgoed de identiteit van de man op de prent te achterhalen. “Het tableau past perfect bij marinestad Den Helder”, aldus Quartel. “Het feit dat we er een naam aan hebben kunnen verbinden, geeft dit stijlvolle element nóg meer cachet.”  

Hoogwaardige scheidingswanden

De Mossel Projectafbouw uit Noord-Scharwoude voorzag foodstation Halte Bellevue van de winkel- en unitscheidende wanden. De in opdracht van hoofdaannemer A. Tuin, een vaste relatie van De Mossel, uitgevoerde werkzaamheden onderstrepen de expertise en veelzijdigheid van het bedrijf.

Behalve systeemplafonds voorziet De Mossel Projectafbouw uiteenlopende opdrachtgevers van oplossingen in metal-stud (wanden en plafonds) en de uiterst lichte plagyp-plafonds. “De binnen Bellevue toegepaste componenten betreffen scheidingswandsystemen voor de winkels en units”, vertelt Klaas Friskus namens De Mossel. “Het gaat hierbij om hoogwaardige merkproducten die in alle opzichten voldoen aan de geldende regelgeving op het gebied van brandwerendheid en geluid.”

Net als de meeste andere bouwpartners is ook De Mossel afkomstig uit de regio Den Helder. Díe binding maakte de bouw van Halte Bellevue tot een bijzondere klus, meent Friskus. “We zijn uitermate trots op het eindresultaat van dit beeldbepalende project in de centrum van Den Helder.”

Authentiek Belgisch hardsteen

Harder Natuursteen uit Hoogkarspel voorzag de dorpels en gevelplinten van Halte Bellevue van Belgisch hardsteen. De onderdelen werden door het natuursteenbedrijf ingemeten, geleverd én geplaatst in de gevels van het statige foodstation aan de Spoorstraat in Den Helder.

De afwerking van het toegepaste Belgisch hardsteen is gezoet 220. “Dit betekent dat het oppervlak netjes is afgewerkt en er geen schuurkrassen van de machinebewerking meer te zien zijn”, aldus directeur/eigenaar Jando Harder. Harder verwerkt uitsluitend A-klasse natuursteen. Daardoor zijn de producten vrij van ‘brand’, een verschijnsel dat zich uit in zwarte koolstoflagen. Door middel van schuur- en polijsttechnieken kan hardsteen licht (220) en donker (500) opgeleverd worden. “Omdat natuursteen door weersinvloeden toch weer oplicht, raden we voor buitentoepassingen meestal 220 aan.”

De gevelplinten zijn ter plaatse op de millimeter nauwkeuring ingemeten. De verkregen gegevens zijn digitaal ingevoerd, waarna de producten met CNC-gestuurde machines zijn vervaardigd. “Vervolgens hebben onze vakmensen de gevelplinten aangebracht. Dat heeft een prachtig eindresultaat opgeleverd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details